Ketenintegratie: zet de stap met digitaal berichtenverkeer

De bouw worstelt al jaren met het vraagstuk van ketenintegratie. De branche karakteriseert zich als een sector waar in elke fase van het bouwproces wordt samengewerkt met één of meerdere partijen om een project te realiseren. Denk aan een ingenieursbureau voor ontwerp én advies, onderaannemers om specialistische werkzaamheden uit te besteden en verhuurbedrijven om invulling te geven aan de materieelbehoefte in een project. Er komt hierbij veel communicatie én administratie kijken. En dat kan eenvoudiger.

Inefficiënte administratie

Bouwbedrijven werken dus veel met elkaar samen. Iedereen doet binnen zijn eigen systeem in het beste geval alle administratieve registraties digitaal. Maar de communicatie (output) naar de ander, bijvoorbeeld aan de hand van een pakbon en de (verkoop / inkoop) factuur, verloopt weer op papier, mail of via een pdf. Dit zorgt voor veel handelingen en vaak ook dubbel werk, om bijvoorbeeld de informatie van een bon over te nemen in een ander systeem.

Meer standaardisatie

Ketenstandaard Bouw en Techniek (eerder ook wel Sales in de Bouw of S@les in de bouw genoemd) is een stichting die zich bezighoudt met standaarden binnen de bouw en installatiebranche. Deze standaarden zorgen ervoor dat bedrijfsprocessen (zoals hierboven beschreven) efficiënter, goedkoper en makkelijker verlopen. Het is een belangrijke standaard voor het digitaal uitwisselen van berichten binnen de bouwbranche. En Metacom maakt gebruik van de DICO standaard, die door de Ketenstandaard is opgesteld.

Factuurportaal

Digitalisering hangt namelijk samen met efficiënter en makkelijker werken. En VanMeijel speelt hier een belangrijke rol in voor de branche. 70% van de infra bedrijven met meer dan 20 werknemers maakt namelijk gebruik van onze softwareproducten. En al die klanten die werken met Metacom, kunnen gebruik maken van digitaal berichtenverkeer. Dat resulteert in kortere doorlooptijden, lagere kosten en een hogere efficiency.


De nut en de noodzaak van digitaal berichtenverkeer zijn wel degelijk doorgedrongen in de branche. Het is nu tijd om hier écht wat mee te gaan doen. Wil je meer weten over digitaal berichtenverkeer in de sector? Bekijk dan deze webinar waarin VolkerWessels vertelt hoe dit hen helpt in de dagelijkse praktijk. Of neem contact met ons op, we helpen je graag.

Efficiënter en makkelijker werken door digitalisering?

Neem contact op

Meest recente artikelen

Alle artikelen