De kracht van de cloud en het automatiseren van werkprocessen op de bouwplaats

In de snel evoluerende digitale wereld van vandaag spelen cloudgebaseerde oplossingen een grote rol. Met name bij het transformeren van de manier waarop organisaties gegevens beheren, samenwerken op afstand en inzicht verkrijgen in hun projecten. “Daarom biedt VanMeijel Automatisering ons ERP-systeem Metacom helemaal als cloudpakket aan”, zegt Peter van Meijel, directeur bij VanMeijel Automatisering.

Hierdoor zijn organisaties flexibeler, kunnen ze kosten verlagen en zich sneller aanpassen aan een steeds veranderende zakelijke omgeving.Het gebruik van de cloud is niet langer slechts een trend, maar eerder een essentieel onderdeel geworden van het moderne bedrijfsleven”, vindt Peter. “Maar dat is natuurlijk niet zomaar gegaan.”

Even terug naar 2013
Peter duikt met ons even terug in de tijd. “In 2013, ruim tien jaar geleden alweer, krabbelde de branche langzaam uit de bouwcrisis van destijds. En ondanks dat de smartphone al wel enkele jaren bestond, duurde het even voordat die gemeengoed was. Tot aan 2013 was het invullen van papieren formulieren dan ook de gebruikelijke handelswijze met betrekking tot registratie van diverse zaken op de bouwplaats. De papieren briefjes met dagrapporten en urenregistraties gingen naar de administratie, waar deze werden overgetypt. Vervolgens moesten deze ter goedkeuring voorgelegd worden, voordat facturatie plaats kon vinden. Je kunt je voorstellen dat daar een hoop mis kan gaan”, zegt Peter. “Onleesbare of kwijtgeraakte briefjes, stilstand in het proces omdat de goedkeuring op zich laat wachten en misschien nog wel één van de belangrijkste nadelen: de projectresultaten zijn pas zichtbaar ná dit hele proces.”

Automatiseren van administratieve processen
“Door registraties naar de cloud te brengen, voorkomen we dat soort problematiek”, vervolgt Peter. VanMeijel is tien jaar geleden al begonnen met het opzetten van een cloudplatform om administratieve processen rond de bouwplaats te automatiseren. “We hebben toen al de eerste stap naar de cloud gezet”, zegt Peter. “Inmiddels is er een grote groep klanten die dit omarmt en waarbij veel voorkomende basisprocessen zijn geautomatiseerd.”

Voordelen van werken in de cloud
Door gegevensopslag en verwerking naar de cloud te verplaatsen, kunnen organisaties profiteren van schaalbare en kosteneffectieve oplossingen, volgens Peter. Een ander voordeel van deze geautomatiseerde werkprocessen in de cloud is dat bedrijven snel en eenvoudig waardevolle inzichten in de projecten kunnen verkrijgen. “En dat resulteert weer in betere besluitvorming en een concurrentievoordeel. Bovendien kunnen bedrijven dan eerder factureren omdat gegevens sneller beschikbaar zijn.” Verder noemt Peter nog het voordeel van samenwerken op afstand via de cloud. “We zien dat organisaties vaak vanuit meerdere vestigingen en projectlocaties opereren. Ook is het aantal mensen dat thuiswerkt sinds begin 2020 sterk toegenomen. Door samenwerking naar de cloud te verplaatsen, kunnen teams effectiever communiceren, documenten delen en gezamenlijk aan projecten werken. Dit verbetert niet alleen de productiviteit, maar bevordert ook de flexibiliteit en wendbaarheid, omdat werknemers naadloos kunnen samenwerken, waar ze zich ook bevinden.” Toch ziet hij wel dat bedrijven dat nog een uitdagende stap vinden.

VanMeijel biedt het ERP systeem Metacom helemaal als cloud pakket aan

Ondersteuning bij procesoptimalisatie
“Bij de meeste bedrijven gaat digitalisering in stappen. Het begint vaak bij het automatiseren van de processen op kantoor. Daarna automatiseren bedrijven ook hun processen buiten. Uiteindelijk wordt ook de samenwerking in de keten geautomatiseerd. Maar daarvoor moet de basis op orde zijn. Het betrekken van de keten is echt een volgende stap”, zegt hij. “Technisch gezien is er vaak meer mogelijk dan bedrijven nu denken, maar om die volgende stap in de digitaliseringsslag goed te zetten en de techniek goed te gebruiken, is het essentieel dat het past bij de ontwikkelingsfase van de klant.” VanMeijel focust daarom niet alleen op technische oplossingen, maar biedt ook ondersteuning bij het optimaliseren van processen. Hierdoor wordt het hele bedrijf naar een hoger niveau getild.

Gestandaardiseerde en toch flexibele oplossing
“Het registreren en beheren van projectgegevens klinkt misschien als een algemeen proces, maar de wijze waarop dat is ingericht verschilt sterk per bedrijf. Een infrabedrijf werkt nou eenmaal anders dan een kraanverhuurbedrijf”, zegt Peter. “Ons ERP-systeem Metacom is in feite een gestandaardiseerde oplossing die flexibel genoeg is om aan te sluiten bij de specifieke werkwijze van onze klant. En inmiddels is geheel Metacom beschikbaar als cloudpakket, waardoor niet alleen de gebruikers ‘buiten’ overal vandaan kunnen werken, maar ook de kantoorfuncties. Hierdoor zijn de voordelen van de cloud voor iedereen beschikbaar.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in het GWW Magazine

Meest recente artikelen

Alle artikelen