3 uitdagingen voor de bouw & de rol van digitalisering

Een enorm woningtekort , duurzaamheid en te weinig personeel: de komende jaren staat de bouw een enorme opgave te wachten. Hoe ga je om met deze uitdagingen? In deze blog zoomen we verder in op deze drie grote uitdagingen en ontdek je welke rol digitalisering hierbij speelt.

Het gigantische tekort van betaalbare woningen

Oké, software gaat het woningtekort natuurlijk niet 1, 2, 3 oplossen. Was het maar zo simpel. Maar, door je projecten beter te bewaken, kun je ze ook beter uitvoeren. Projecten worden complexer en zijn steeds meer multidisciplinair van aard. De eisen van opdrachtgevers nemen toe, de informatiestromen worden omvangrijker, en dan hebben we het nog niet eens over de toenemende materiaalkosten. Goede projectmanagement software helpt je om dit allemaal te beheersen. Van idee, ontwerp tot uitvoering en sloop. Van nieuwe contractvormen tot het gebruik van 3D-CAD modellen en het maken van een geavanceerde kostenbewaking. Een goede voorbereiding is het halve werk. De juiste software helpt je om faalkosten achteraf te voorkomen, zo kun je projecten in één keer goed opleveren.

Duurzaamheid: circulair bouwen én werken

De energietransitie naar een duurzame samenleving vraagt om een enorme inzet waarin digitalisering een grote rol speelt. Duurzaamheid gaat namelijk niet alleen over circulair bouwen. Je kunt bijvoorbeeld ook denken aan papierloos werken. Door een app (zoals Bizzstream/Metacom Online) te koppelen aan je ERP systeem (zoals Metacom) verbind je de binnen- en buitendienst met elkaar. Registraties worden digitaal ingevoerd en komen geautomatiseerd binnen op kantoor. Dit is goed voor het milieu, je houdt overzicht, voorkomt dubbel werk en raakt geen belangrijke documenten meer kwijt.

Personeelstekort

Onnodige handelingen, dubbel werk, fouten herstellen: het kost handenvol tijd en komt de kwaliteit niet ten goede. Daar wordt niemand vrolijk van. En personeel behouden is juist zo belangrijk, vooral in deze tijd. Geef je werknemers daarom een reden om bij jou te blijven. Zorg dat je medewerkers een fijn systeem hebben waar ze efficiënt mee kunnen werken, en wat hun werk makkelijker maakt.

Dus, ben jij al overtuigd om aan de slag te gaan met digitalisering? Zo houd jij tijd over voor het échte werk, en sta je sterk tegenover de uitdagingen waar de bouw mee te maken heeft.

Ontdekken hoe digitalisering jouw bedrijf kan helpen met deze drie uitdagingen?

Neem contact op

Meest recente artikelen

Alle artikelen