Voor Van Geemen G.W.W. is nu het moment om te digitaliseren

Van Geemen Grond- Weg- en Waterbouw uit Purmer heeft gekozen voor digitalisering met het Metacom Platform. Het bedrijf zocht naar een oplossing om de papieren processen uit te bannen, een platform om meer efficiency en financieel voordeel mee te behalen. Bedrijfsleider Jordy Winter: “Er is geen reden meer om dingen te blijven doen zoals we het altijd deden. Met digitalisering kunnen wij beter ons werk doen.”

Van Geemen staat met haar expertise op het gebied van grond-, weg- en waterbouw met beide benen stevig in de grond. De organisatie telt gemiddeld veertig medewerkers en bedient de sector in de breedste zin van het woord: van advisering, grondwerk en rioleringswerk tot aan bestratingen. Korte lijnen en het persoonlijke karakter in het werk kenmerken Van Geemen:“We doen wat we zeggen.”

Behoefte aan digitalisering

Willem Slot, directeur bij Van Geemen, vertelt hoe de behoefte ontstond om aandacht te besteden aan digitalisering. “Wij zijn een bedrijf dat voorop loopt, in alle technieken die we gebruiken voor ons werk. Op onze vaste locatie in Purmer hadden we tot 2018 echter te maken met een slechte internetverbinding. Iets wat buiten ons bereik lag. Hierdoor zijn we te lang blijven hangen in papieren processen. Inmiddels is een bedrijfsmatige internetaansluiting gerealiseerd en willen wij ook op het gebied van digitalisering inventief worden.”

Wij zijn ‘doeners’

Van Geemen constateerde dat bepaalde administratieve handelingen dubbel werden gedaan, bijvoorbeeld bij de invoer van meerwerk en urenregistraties. Willem: “Dat dingen efficiënter kunnen realiseren we ons al jaren. Van Geemen bestaat uit ‘doeners’. Onze mensen zijn meer met het uitvoerende werk bezig dan met de cijfers en digitalisering. Dat is heel goed, maar op een gegeven moment is het verschil merkbaar. We wilden niet blijven hangen. Het was tijd om de efficiency op te zoeken, dat extra stuk resultaat te behalen. Dubbel werk is zonde van je tijd. Je kunt jezelf veel rendabeler maken.”

Niet het wiel opnieuw uitvinden

Daarom ging Van Geemen op zoek naar een oplossing. Willem: “We gaan altijd innovatief te werk en weten ook altijd wel een oplossing te vinden. We overwogen om ons eigen pakket te gaan maken: kunnen we onze mappenstructuur niet simpelweg digitaliseren? Het zóu kunnen, maar dan kregen we toch nog te maken met verschillende systemen en een zeer versnipperd applicatielandschap. De vraag was of ‘zelf opnieuw het wiel uitvinden’ voordelig was. In die afweging hebben we gekozen voor één geïntegreerd systeem. Kiezen voor een bewezen oplossing, toegespitst op onze branche, geeft tevens de meeste slagingskans.”


We verdienen ons geld met grond en steen, niet met mensen achter een laptop. Administratieve zaken moeten zo min mogelijk tijd kosten.

Digitaliseren is niet alleen voor ‘grote’ bedrijven

Op zoek naar een bewezen oplossing kwam Van Geemen bij VanMeijel terecht. “We zoeken niet alleen een systeem dat goed bij ons past, maar ook een platform waar we financieel en efficiency voordeel mee kunnen behalen.” Om hier meer gevoel bij te krijgen vond in de zomer van 2019 een strategiesessie plaats. Deze sessie bracht in kaart op welke punten Van Geemen winst kan behalen en hoe digitalisering daarin kan ondersteunen. Dit is een eye-opener geweest. Willem: “We dachten altijd dat digitaliseren op dit niveau iets was voor een groter bedrijf, maar dat gevoel is wel weggenomen.”

De business werkbaar houden

Na de strategiesessie ontstond draagvlak binnen de organisatie en koos Van Geemen voor het Metacom platform. De inrichting wordt neergezet en later dit jaar gepresenteerd aan de kerngebruikers. Willem: “We hebben het altijd druk, dus we willen de boel zo werkbaar mogelijk houden. We verdienen ons geld met grond en steen, dat moet op één blijven staan. De administratieve zaken moeten zo min mogelijk tijd in beslag nemen. Daarbij gaan we zorgen dat we alle systemen die we gebruiken laten aansluiten.”

Jordy voegt daar aan toe: “Wij zetten in eerste instantie de basisprocessen neer. Op langere termijn kunnen wij altijd extra toepassingen toevoegen. Daarbij denken wij ook aan de mogelijkheid om te calculeren op basis van een 3D-model.”

Afwachten is geen oplossing

Ondanks de uitdagende tijden is afwachten volgens Van Geemen niet de oplossing. Willem: “We zijn altijd op zoek naar hoe we dingen anders kunnen doen. PFAS, stikstof, corona: het zijn verschillende uitdagingen waar we mee te maken hebben. Wat komt hierna? We weten het niet. De kunst is om zo goed mogelijk met de omstandigheden om te gaan. We hebben het nog steeds erg druk en blijven op zoek naar nieuwe oplossingen. Wij ondernemen nu actie. Zodra de uitdagende tijden voorbij zijn kunnen we er volle bak voor gaan. Het beste wat je kunt doen is elkaar steunen. Investeren in elkaar. Zo creëer je waarde.”


Ook jullie moment om te digitaliseren? Maak een afspraak en dan bespreken wij samen de mogelijkheden!

Plan een afspraak

Meest recente artikelen

Alle artikelen