Trends 2024

Het nieuwe jaar is weer begonnen! We deelden al een korte terugblik op afgelopen jaar, nu kijken we vooruit naar 2024. In de digitale wereld ontstaan zo snel nieuwe trends dat wat vandaag opkomt en nieuw is, morgen alweer normaal kan zijn. Het is dan ook belangrijk om hier goed van op de hoogte te blijven, daarom delen wij de belangrijkste trends voor 2024!

Applicaties in de cloud
Een trend die in 2024 doorzet is de verschuiving van lokale opslag naar de cloud. Veel organisaties, als het niet alle zijn, werken al zoveel mogelijk online. Om gezamenlijk zo optimaal te kunnen werken en dit ook vanaf verschillende locaties te kunnen doen, wordt er veel opgeslagen in de cloud. Niet alleen documenten worden in de cloud opgeslagen, dit geldt nu ook voor applicaties. Denk bijvoorbeeld aan Office 356, in plaats van deze applicatie lokaal te installeren gaan we zien dat dit steeds meer verschuift naar de cloud.

Cyber security
Doordat we veel online werken wordt ook online security steeds belangrijker. Het beschermen van bedrijfsmatige informatie welke online wordt opgeslagen, maar ook alle wachtwoorden, toegangscodes enz. die je nodig hebt voor toegang tot de online programma’s moeten beveiligd zijn. Een trend die we hier komend jaar steeds meer in gaan zien is het gebruik van applicaties waar je dit in kan managen. Een voorbeeld hiervan is Azure Active Directory. Eén programma waar gebruikers in worden opgeslagen en waar je deze centraal kan beheren in de cloud.

Penetratietest
Een andere trend die we steeds meer gaan zien binnen organisaties is het uitvoeren van penetratietesten. Juist omdat cyber security steeds belangrijker wordt is het ook van belang te testen of dit binnen de organisatie goed op orde is. Bij een penetratietest wordt een (veelal externe) ethische hacker ingehuurd met de vraag om online proberen in te breken en (belangrijke) informatie te vergaren. Dit is een handige manier om te achterhalen of de beveiliging op orde is of wat er eventueel nog moet gebeuren om dit te realiseren.

Rapporteren op duurzaamheid
Een terugkerend thema is duurzaamheid. Dit wordt komende jaren alleen maar belangrijker met ook de CSRD verplichting. Bijvoorbeeld dat bedrijven die vallen onder de non-financial reporting directive moeten rapporteren op duurzaamheid vanaf boekjaar 2024. Voor sommige ondernemingen houdt dit in dat ze nu alles op orde moeten hebben om hierover te kunnen rapporteren en hier de juiste programma’s voor moeten hebben ingesteld. Afgelopen jaar ontwikkelden wij daarom de mogelijkheid tot duurzaamheidscalculatie voor onze software Metacom. Het is met deze applicatie mogelijk om uit te rekenen wat de CO2-uitstoot is wanneer werkzaamheden worden uitgevoerd. Zo ontwikkel je makkelijk een goed overzicht voor jouw rapportage.

Een jaar om naar uit te kijken
Nieuwe trends blijven ontstaan en zeker technologieën zijn altijd in ontwikkeling. Daarom zij we bij VanMeijel constant bezig met het doorontwikkelen en optimaliseren van onze software Metacom. Zo weten we zeker dat wij de juiste service bieden aan onze klanten. 2024 wordt weer een jaar vol met uitdagingen en mooie kansen. We zijn hier al druk mee bezig en kijken uit naar een innovatief jaar!


Meest recente artikelen

Alle artikelen