Sallandse Wegenbouw bespaart tijd met de liquiditeitsmodule

Het in 1991 opgerichte Sallandse Wegenbouw is gevestigd in Haarle en verzorgt infrawerk van projecten in met name grond-, weg- en waterbouw. Voor grip op de financiële positie maakt het bedrijf gebruik van de liquiditeitsmodule in Metacom. “We besparen tijd en fouten.”

Sallandse Wegenbouw is al 20 jaar verbonden aan VanMeijel. In 2015 nam het bedrijf Metacom in gebruik vanuit de behoefte om in één geïntegreerd systeem te werken waarin alle facetten, van de calculatie tot de financiële administratie en het materieel, ondergebracht konden worden. Met de ingebruikname van Metacom werd ook de liquiditeitsmodule beschikbaar.


Waarom Excel geen oplossing is

Rob Wippert, hoofd administratie bij Sallandse Wegenbouw: “We wisten niet beter dan dat we de prognose vanuit Excel maakten. Dat werkte naar behoren, maar het was een foutgevoelige werkwijze. Om een prognose te maken in Excel zijn eerst alle bankafschriften nodig. Vervolgens ben je veel tijd kwijt aan overtypen. Veel handmatig werk dus.”

Werken vanuit één geïntegreerd systeem

Met de liquiditeitsmodule is dat niet meer aan de orde voor Sallandse Wegenbouw. “We besloten om het efficiënter aan te pakken met de liquiditeitsmodule in Metacom. Nu halen we alle benodigde gegevens uit een geïntegreerd systeem. Dat kun je niet manipuleren: Banksaldo’s staan er direct goed in, de betalingen zijn duidelijk, je weet welke nieuwe crediteuren geboekt zijn en wat de debiteurenstand is. Je kunt eigenlijk verder niks meer fout doen.”


Onze werkwijze is hetzelfde gebleven, maar dan zonder fouten

Eenvoudig rapporteren aan de directie

Jasna Blikman is verantwoordelijk voor de financiële administratie bij Sallandse Wegenbouw en werkt dagelijks met de module. “We hebben meerdere bedrijven. Van elk bedrijf maak ik een begroting. In de prognose heb ik de vaste bedragen, zoals de salarissen, erin gezet met een gekoppelde datum. De prognose neemt dit per week mee.

Vervolgens laat de module zien welke debiteuren en crediteuren zijn vervallen, en welke vaste bedragen meegenomen moeten worden (zoals omzetbelastingen en loonbelastingen). Hier komt een schema uit die ik gebruik voor rapportage aan de directie. Aan de hand hiervan ziet de directie ‘het grote plaatje’ maar ook de stand van zaken op gedetailleerd niveau. Dat werkt erg prettig.”

Altijd de juiste stand van zaken

Rob Wippert raadt de liquiditeitsmodule aan aan collega-bedrijven. “Ik denk dat elke financiële administratie dit standaard zou moeten gebruiken. Met één druk op de knop heb je de juiste informatie richting de directie. Met andere programma’s is de kans op fouten veel aannemelijker. Je wilt niet achterlopen met je financiën. Je wilt up-to-date zijn.”

Meest recente artikelen

Alle artikelen