KWS Infra blij met Metacom: berekent stikstof en CO2

Per infra- of bouwproject in één oogopslag kunnen zien wat de uitstoot van stikstof en CO₂ is; dat is de kracht van de module duurzaamheidscalculatie, onderdeel van het ERP-platform Metacom, zegt Pepijn Hellemons van VolkerWessels Infra Digital. "Het scheelt veel administratieve rompslomp. En omdat je geen handmatige aanpassingen meer hoeft te doen, is het veel minder foutgevoelig. Bovendien is alles herleidbaar."

Onder het motto ‘bouwen kan simpeler’ heeft VanMeijel Automatisering in Emmeloord een module duurzaamheidscalculatie aan het ERP-platform Metacom toegevoegd: naast calculatie van de kostprijs en verkoopprijs kan nu ook eenvoudig de uitstoot van CO₂ en stikstof worden berekend. Aanleiding voor deze toevoeging was onder meer de uitspraak van de Raad van State op 2 november 2022: bij elk bouwproject met stikstofuitstoot moet het effect op de natuur worden berekend.

VanMeijel ontwikkelt ook een stamdatahub om stamgegevens van hun materieel per leverancier te kunnen vastleggen. Zo kunnen onderaannemers zelf in Metacom Online de prijzen en duurzaamheids- en uitstootgegevens van hun materieel invoeren en delen met de hoofdaannemers.

''De lijntjes met VanMeijel zijn heel kort. Ik zie ze meer als collega’s dan als leverancier van onze software'' — Pepijn Hellemons, VolkerWessels Infra Digital

Digitale procesondersteuning

Voormalig calculator Pepijn Hellemons is functioneel applicatiebeheerder bij VolkerWessels Infra Digital, onderdeel van VolkerWessels Infrastructuur. KWS Infra, een van de werkmaatschappijen daarbinnen, werkt al jaren naar volle tevredenheid met Metacom, een platform voor digitale procesondersteuning dat speciaal voor bouw- en infrabedrijven is gemaakt.

Via dit platform van VanMeijel Automatisering zijn werkprocessen als calculatie, projectbewaking, planning, urenregistratie, materiaalbeheer, meerwerk, werkbonnen en inkoopprocessen snel en flexibel te digitaliseren. Gebruikers hebben zo meer grip op projecten. Metacom is dan ook geschikt voor alle geledingen binnen een bedrijf: van financiële administratie en werkvoorbereiding tot planning en calculatie.

Werkzaamheden KWS Infra

Prijs en duurzaamheid

In het verleden werd bij een aanbesteding vooral gekeken naar de prijs, maar die tijd is definitief voorbij: een opdrachtgever kijkt nu ook naar duurzaamheidsaspecten. Hij wil niet alleen weten wat de aanleg van honderd meter asfalt kost, maar ook hoe hoog de uitstoot van CO₂ en stikstof is.

Omslachtige duurzaamheidcalculatie

Die veranderende zienswijze heeft gevolgen voor een calculator, zegt Hellemons. “KWS Infra is bij het maken van calculaties al enige tijd bezig met het berekenen van data rond duurzaamheid, maar dat ging vrij omslachtig met verschillende Excel-bestanden. Je vulde dan bijvoorbeeld in: 200 manuren kraan a. Vervolgens moest je in een ander bestand opzoeken hoeveel kilogram CO₂ die kraan uitstoot. Wil je later toch iets wijzigen – bijvoorbeeld omdat kraan b iets minder CO₂ uitstoot – dan moest je eerst weer zoeken in andere bestanden, om vervolgens de boel handmatig aan te passen. Veel administratieve rompslomp, met kansen op fouten.”

KWS Infra

Automatisch berekenen

Namens KWS Infra ging Hellemons op zoek naar één programma dat de prijs van een project kan opstellen, maar ook de uitstoot van stikstof en CO₂ van materiaal, materieel en personeel automatisch berekent. Hellemons: “VanMeijel was al bezig met de ontwikkeling van een dergelijke module. Aan ons werd gevraagd om aan te sluiten, samen met een aantal andere grote aannemers in Nederland. De daadwerkelijk ontwikkeling werd gedaan door softwarespecialisten van VanMeijel, maar wij mochten wel input leveren.”

VanMeijel stond bij de ontwikkeling open voor suggesties, vervolgt Hellemons. “Dat is heel prettig samenwerken. Op deze manier versterken we elkaar. Er waren verschillende overlegmomenten met specialisten van VanMeijel, de lijntjes waren en zijn heel kort. Ik zie ze ook meer als collega’s dan als leverancier van onze software. En omdat ik soms dagelijks contact met ze heb, is dat heel prettig werken.”

Testresultaten zijn goed

Hellemons verwacht de module rond de zomer toe te passen. “We hebben uitgebreid getest op projecten die nog op de ouderwetse manier werden gecalculeerd. De resultaten zijn goed. Er zijn een paar dingetjes, maar die worden opgelost. We beginnen met de implementatie bij twee of drie vestigingen, om te zien hoe snel het wordt opgepakt. Daarna rollen we het uit over vestigingen elders in het land. Zo hebben we straks voor alle KWS-vestigingen een eenduidige rekenwijze voor de uitstoot van CO₂ en stikstof. Prettig voor de calculators, maar ook voor de opdrachtgevers.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op cobouw.nl

Meest recente artikelen

Alle artikelen