Essentiële stappen in digitalisering zet je samen | GWW magazine

Al meer dan 35 jaar is Martens en Van Oord een toonaangevende speler in de grond-, weg- en waterbouw. Dankzij de inzet van innovatieve en duurzame oplossingen levert het bedrijf een bijdrage aan (water)veiligheid, mobiliteit, waterkwaliteit, natuurontwikkeling en leefbaarheid. “Het zijn de mensen die het maken”, zegt Edo Hiemstra, informatiemanager bij Martens en Van Oord.“ Door techniek op een unieke wijze te combineren met de betrokkenheid en deskundigheid van onze medewerkers én door het inzetten van hoogwaardig materieel en intelligente systemen, zetten we prachtige eindresultaten neer.” Het bedrijf maakt gebruik van de oplossingen van VanMeijel Automatisering.

“Vanuit mijn rol als informatiemanager ben ik bij Martens en Van Oord bezig met de digitale transformatie. Aan de hand van drie vastgestelde themagebieden -proces & informatie, (digitale) manier van werken en informatiemanagement & ICT-organisatie- hebben we gekeken waar procesoptimalisatie binnen de bedrijfsvoering mogelijk is.”

Procesoptimalisatie

Hiemstra vervolgt: “Bij het eerste themagebied -proces & informatie- spelen de producten van VanMeijel Automatisering een belangrijke rol. Naast het digitaliseren van allerhande documenten zoals urensheets en andere projectregistratie, zijn we aan de slag gegaan met Cost Control voor projectbewaking. Ook binnen de planning van personeel en materieel hebben we inmiddels mooie stappen gemaakt. Binnen het tweede themagebied, waarin de (digitale) manier van werken aan de orde is, willen we dat iedereen bij Martens en Van Oord optimaal gebruik leert maken van alles wat Microsoft 365 te bieden heeft. Wat verder voor ons belangrijk is, is document management en het beheersen van complexe informatiestromen op bouwprojecten.

Business in control

Marcel Leemburg, Business Controller bij Martens en Van Oord vult aan: “Meerwerk, projectcontracten en inkooporders zijn zaken die je eenmalig en eenduidig in één bronsysteem vast wilt leggen. Die vastgelegde data moet bruikbare stuurinformatie worden en vanuit meerdere afdelingen te raadplegen zijn. Dáár zit de toegevoegde waarde. Om nog verder te optimaliseren gaan we onze projectrapportages, die we voorheen altijd in Excel maakten, standaardiseren. We hebben net een proof-of-concept met Metacom Projecten afgerond, zijn enthousiast en zullen deze tool in 2022 in gaan zetten. De eenduidige manier van data vastleggen en ontsluiten, waarbij het helder is hoe de processen zijn ingericht en het systeem hierin bijdraagt, zorgt voor een efficiëntere manier van werken. Ook is het veel minder foutgevoelig.”

Data is meer dan alleen vastleggen. Het is de kunst te zorgen dat data bruikbare informatie wordt.

Doorontwikkelen op basis van klantervaring

“We merken dat VanMeijel Automatisering open staat voor klantervaringen en daarbij specifieke vraagstukken meeneemt bij de doorontwikkeling van hun software. Zo kijken we samen of de look&feel nóg intuïtiever zou kunnen ten behoeve van de gebruiksvriendelijkheid. En hebben we het met hen over het procesmanagement wat je ook aan het ERP-systeem zou willen kunnen koppelen.” Leemburg: “Binnen de projectteams is er behoefte aan een dashboard waarop je binnen komt en waarvandaan je verder kunt klikken. Het is fijn als dit meer is toegespitst op verschillende functies, omdat een projectleider nou eenmaal andere informatie zoekt dan een werkvoorbereider.”

Hiemstra vult aan: “Het is absoluut een hele uitdaging om de drie-eenheid geld-tijd-kwaliteit aan elkaar te koppelen in één systeem. Met VanMeijel Automatisering kijken we op frequente basis op strategisch niveau waar voor Martens en Van Oord de behoeftes liggen en wat de mogelijkheden en ambities bij VanMeijel Automatisering zijn, zodat we dit wat parallel trekken. VanMeijel Automatisering betrekt partners in de markt die een goed platform hebben (zoals Sharepoint) om een koppeling te maken of bepaalde modules te integreren binnen de ERP-software.”

Anyplace, anytime, anywhere

“Bij Martens en Van Oord kiezen we voor een cloud-only-strategie omdat we waar dan ook, wanneer dan ook en door wie dan ook de data willen kunnen invoeren, ontsluiten en analyseren om zo ons bedrijf op koers te houden”, zegt Leemburg en besluit: “VanMeijel Automatisering doet er alles aan om hierbij aan te sluiten en draagt blijvend bij aan de digitaliseringsslag die we met Martens en Van Oord aan het maken zijn.”

Dit artikel is een samenwerking met GWW magazine, online en hard copy verschenen in editie #5.

Meest recente artikelen

Alle artikelen