Écht digitaal werken is ook weggelegd voor mkb’ers in de bouw

Ze hebben er het geld niet voor. Of de technische kennis ontbreekt. En dus betekent digitalisering bij mkb-bedrijven vaak een lappendeken aan apps en excelsheets. Dat is zonde, want het kan ook anders. Het kan béter. Bij een goede aanpak van digitalisering plukken mkb’ers in de bouw de vruchten: het geeft grip op processen en levert financieel voordeel op.

Ooit reikten de bomen in de bouw tot in de hemel, met hoge winstmarges op relatief eenvoudige projecten. Tegenwoordig is het precies andersom. Projecten worden steeds gecompliceerder en opdrachtgevers stellen meer en meer eisen. De winst die wordt gemaakt, spoelt nogal eens door de afvoer in de vorm van faalkosten. Controle, controle, controle, daar draait het dus om. Alleen als een bouwbedrijf op de hoogte is van elk detail van een project – en wel nu – dan blijft de winst overeind. En de opdrachtgever tevreden.

Versnipperd

De meeste bouwbedrijven hebben inmiddels de overstap gemaakt naar digitaal werken. Digitalisering biedt inzicht en de zo gewenste en noodzakelijke controle. ‘Digitaal’ komt echter in vele vormen. Grote bedrijven in de bouw en infra hebben vaak een aparte IT-afdeling die zorgt voor passende software, bijvoorbeeld in de vorm van een ERP-programma. Voor mkb-bedrijven in de bouw zijn die pakketten vaak te groot – alsof ze boodschappen gaan doen met een Hummer. Bovendien is dergelijke software vaak een te grote investering. Daarom kopen ze voor de boodschappen dus een spreekwoordelijke fiets. Of beter gezegd: een bakfiets, een omafiets met een krat voorop en een stadsfiets met fietstassen.

“Mkb’ers werken vaak met verschillende apps en excel-sheets, waarin ze zaken registreren”, vertelt Theo van Meijel, directeur van bouwsoftwareleverancier VanMeijel. “Sommige zaken worden zelfs nog op papier bijgehouden, zoals werkuren die later door iemand op kantoor worden ingevoerd. Of ze hebben een systeem dat wel op kantoor werkt maar niet op de bouwplaats. Ze hebben, kortom, een versnipperd landschap aan oplossingen. Los van elkaar werken ze op zich goed, maar het is foutgevoelig. Bovendien is de informatie uit al die losse oplossingen niet met elkaar gekoppeld. Dan heb je nog steeds geen inzicht en overzicht.”

Niet in één keer

De overstap naar een integrale, digitale werkwijze is dus noodzakelijk. Van Meijel is er heilig van overtuigd dat het bouwbedrijf vande toekomst digitaal werkt. Het is noodzakelijk, zegt hij. “Als je het niet doet, mis je de boot, zeker omdat concullega’s de overstap wel maken.”

Veel mkb-bedrijven zien dat ook wel, merkt Van Meijel. “Zeker nu, met corona. Dat brengt digitalisering in een stroomversnelling. Tegelijkertijd merken we vaak dat mkb’ers aarzelen, omdat ze er vanuit gaan dat het héle bedrijf in één keer overstag moet.” Een denkfout, zegt Van Meijel. “Wij kiezen er juist voor om het stap voor stap te doen. We kijken, samen met bouwbedrijven, waar digitalisering de grootste toegevoegde waarde kan hebben en daar gaan we beginnen. Meestal is dat de registratieve kant. We stellen dan bijvoorbeeld voor om te beginnen bij de verplichtingen. Pas als die op orde zijn, gaan we de factuurstroom digitaliseren.”

IT is geen kostenpost. Het is een waardecreator die rendement oplevert.

Financieel voordeel

Een ander bezwaar dat mkb-bedrijven nogal eens weerhoudt van de overstap naar integrale bouwsoftware is het idee dat software alleen maar een kostenpost is, een uitgave. Niet iets waar ze ook rendement uit kunnen halen. “Ze investeren liever in een nieuwe machine dan in bouwsoftware.” Van Meijel begrijpt wel waar dat vandaan komt. “IT zit meestal niet in het DNA van mkb-directies. We houden geregeld strategiesessies bij mkb-bedrijven en dan probeer ik uit te leggen dat software niet alleen een kostenpost is, maar dat het je ook financieel voordeel oplevert.” En gemak, bijvoorbeeld als een collega op kantoor niet langer de – vaak onleesbare en verkreukelde – urenbriefjes hoeft in de voeren. Van Meijel: “Dat dubbele werk beschouw ik trouwens ook als faalkosten. Nog even los van het feit dat het nogal foutgevoelig is, wat weer tot nieuwe faalkosten kan leiden.”

Essentials, leidraad voor het mkb-bouwbedrijf

VanMeijel had al software voor grote bouwbedrijven, nu is er ook een pakket voor het mkb: Metacom Essentials. Een uitgekleed pakket, passend bij de behoeftes van een mkb-bedrijf. De spreekwoordelijke bakfiets dus. Omdat het een standaardpakket is (in drie varianten), is het relatief gunstig in prijs. “De klant profiteert van onze dertig jaar ervaring. De implementatie is dan ook vooral gericht op persoonlijke begeleiding, want de techniek staat, daar hebben we weinig werk aan. Daarom richten we onze aandacht vooral op medewerkers helpen. Het vergt immers wel wat aanpassingen van hen. Mensen die techniek ingewikkeld vinden, nemen we bij de hand. Ons doel is te ontzorgen en alles te regelen, tot hosting aan toe.”

Dit artikel is een samenwerking met Cobouw, verschenen in de editie van donderdag 10 september.

Meest recente artikelen

Alle artikelen