Waarom software koppelingen je bedrijf toekomstbestendig maken

Tegenwoordig maakt ieder bedrijf, in meer of mindere mate, gebruik van software. Van Office producten zoals Word en Excel, tot uitgebreide ERP-systemen waarin alle bedrijfsprocessen samenkomen. Het IT-landschap wordt hierdoor dan ook steeds groter en uitgebreider. Hoe zorg je ervoor dat jouw belangrijke bedrijfsapplicaties toekomstbestendig worden én blijven?

Per proces een oplossing

Vaak zien we: hoe groter het bedrijf, hoe meer verschillende apps/systemen er naast elkaar worden gebruikt om de processen te ondersteunen. Dit is zeker niet onverstandig; dan beschik je namelijk per proces over de beste oplossing. Het wordt ook wel een ‘best-of-breed aanpak’ genoemd. Dit houdt in dat je jouw bedrijf niet bindt aan één systeem, maar juist op zoek gaat naar de optimale softwareoplossingen voor ieder specifiek deel van het bedrijf – zelfs als deze van verschillende leveranciers afkomen.

De voordelen van best-of-breed

  • Het systeem biedt precies van je zoekt
    Het grootste voordeel van deze visie is het feit dat de systemen voor een specifiek proces/een specifieke branche met een duidelijk doel zijn geschreven. Daarmee sluit het in de praktijk beter aan en worden de kernprocessen beter ondersteund.
  • Eenvoudig en snel in gebruik
    Geen ‘big-bang’, maar stapsgewijs implementeren. Per proces werk je naar een gefaseerde digitalisering. Er hoeven veel minder middelen in één keer ingezet te worden. Dit heeft dus ook minder impact op het personeel.
  • Werknemerstevredenheid
    Met de best of breed strategie biedt je de werknemers per team/afdeling alleen de software die past bij hun werkzaamheden. Werknemers hoeven dus niet te werken met ongeschikte of inefficiënte software, dit verhoogt de werktevredenheid.

De uitdaging

Maar, deze strategie brengt ook grote uitdagingen met zich mee. Je wilt dezelfde gegevens namelijk niet telkens opnieuw in moeten voeren. En hier komen dus die koppelingen om de hoek kijken. Hiermee zorg je ervoor dat de processen in de verschillende systemen vloeiend op elkaar aansluiten. Zo heb je per proces de beste oplossing in huis, maar voorkom je dubbele handelingen doordat de informatie wordt overgenomen.

Deelprocessen digitaliseren

Een eenvoudige manier om deelprocessen binnen je organisatie te digitaliseren, is door middel van een low-code platform als Metacom Online. Een groot voordeel hierbij is dat de Metacom Online app al gekoppeld is aan het ERP-pakket Metacom, hierdoor hoef jij je geen zorgen te maken over zaken als integraties, maar kun je je focussen op het échte werk.

Zie het ERP-pakket hierbij als ‘spin in het web’. Daar worden de exploitaties bijgehouden. Dat is 'de waarheid'. Het low code platform is dan de flexibele integratielaag, waarbij ook stukken proces kunnen worden ondersteund.

Koppelen koppelen koppelen

Maar, daarnaast is het ook mogelijk om andere systemen aan Metacom te koppelen. Denk hierbij aan Sharepoint voor een eenvoudiger beheer van documenten, of een versnelling in het facturatieproces met een Kovra koppeling.

Wil je meer weten over het aanbrengen van structuur in jouw IT-landschap door middel van koppelingen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag om jouw applicaties toekomstbestendig te krijgen én te houden.

Benieuwd wat VanMeijel jouw bedrijf kan bieden? Wij kijken graag samen naar de mogelijkheden!

Plan een afspraak

Meest recente artikelen

Alle artikelen