Verander je wachtwoorden dag

Vandaag (24 november) is het internationale “Verander je wachtwoorden”dag! Als gebruiker van een digitaal netwerk wordt je geconfronteerd met veel applicaties en websites die vereisen dat je een gebruikersaccount aanmaakt en een wachtwoord kiest. Al deze wachtwoorden onthouden is lastig, daarom kiezen veel gebruikers hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld dat je wachtwoorden kiest die makkelijk te raden zijn, of wachtwoorden te vaak hergebruikt. Om ons bewust te maken van de gevaren is het initiatief "verander je wachtwoorden dag" een aantal jaren geleden opgestart!

Wachtwoorden, je hebt ze nodig. Vaak krijg je ook de melding om ze aan te passen op het moment dat je net druk bezig bent. En dan ook nog een sterk wachtwoord waar je aan verschillende regels moet voldoen zoals hoofdlettergebruik, minimaal aantal karakters, cijfers en ga zo maar door. Ondertussen heb je wachtwoorden voor ontelbaar veel diensten. Is bij jou zolangzamerhand het einde zoek? Wij geven tips!

Het gebruik van tweestapsverificatie

Een belangrijke tip die ook wij steeds meer toepassen is de tweestapsverificatie. Hiermee wordt voorkomen dat een wachtwoord direct bruikbaar is. Je zult altijd nog een tweede verificatie stap (vaak een code) moeten invoeren voordat de applicatie bruikbaar is.

Bij Van Meijel en Maxedy vinden we het een noodzaak om het wachtwoorden-systeem op orde te hebben in onze applicaties. Ons doel is dat de wachtwoorden complex, flexibel en toch ook gebruiksvriendelijk zijn. Daarnaast hebben we ook te maken met extra beveiliging. Het voordeel van tweestapsverificatie is een extra veiligheid. Tegelijkertijd kost het meer tijd om in te loggen en dit kan best wel irritant zijn.

Wil je je persoonlijke accounts beschermen met tweestapsverificatie? Dit kun je steeds vaker zelf instellen en gebruiken voor bijvoorbeeld Facebook of Google. In sommige gevallen is het zelfs verplicht zoals bij je DigiD.

Hoe verander ik mijn wachtwoorden in Metacom & Bizzstream?

In onze applicaties kun je een beleid instellen voor wachtwoorden. Je kunt ook een koppeling maken met de centrale (Azure) AD (Active Directory) van de eigen organisatie. Een sterk wachtwoord wat niet overal gebruikt wordt kan soms lastig te verzinnen zijn. Vaak val je terug op een eerder gebruikt wachtwoord, of als je net een nieuw sterk wachtwoord hebt pas je deze overal toe. Toch moet je er steeds van bewust zijn dat variërende wachtwoorden belangrijk zijn om je gegevens te blijven beschermen. Wil je wat tips over hoe je een sterk wachtwoord kunt maken? Lees hier de wachtwoord- en beveiligingstips van Tweakers:https://wachtwoordbewust.nl/

Tenslotte

Moet je nu alles in een keer aanpassen? Dat kan, het hoeft niet direct, kleine stappen zijn hier ook zinvol. Kijk eens naar je wachtwoorden, begin eens met een of twee aanpassingen. Weet de noodzaak, kies verstandig welke accounts je beter beveiligen wilt.

Een veelgebruikte manier om geen wachtwoorden te hoeven onthouden is het gebruik van een eenmalig te gebruiken wachtwoord (One Time Password (OTP)). Die kun je zelfs toepassen op diensten waar je maar heel enkel inlogt. Voor dit soort diensten klik je altijd op "wachtwoord vergeten", krijg je een mail binnen, voer je een nieuw wachtwoord in (automatisch gegenereerd, minimaal 16 karakters) en dan kan je de dienst gebruiken. Het wachtwoord hoef je niet op te slaan, de volgende keer kan je de beschreven procedure herhalen.

Meest recente artikelen

Alle artikelen