Terugblik en vooruit kijken: Wat staat de bouw te wachten?
Als bedrijf sta je vanaf januari direct voor grote uitdagingen: de wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) gaat stapsgewijs in, budgetten worden steeds beperkter, het milieu speelt een prominente rol en de uitvoeringstermijnen blijven slinken.
Deze uitdagingen zijn ingewikkeld, maar bieden tegelijkertijd nieuwe kansen voor bedrijven in de bouwindustrie. Hoe ga je als bedrijf om met deze veranderingen en hoe houd je het overzicht over je projecten? Lees onze tips en begin 2023 met een vliegende start!
Bewaak je kosten efficiënt
Iedereen heeft het afgelopen jaar ervaren dat prijzen flink in de lucht zijn gegaan, en de vooruitzichten zijn dat dit in 2023 blijft doorgaan. Mensen, bedrijven en de overheid zijn hierdoor wat terughoudender als het gaat om het bouwen van utiliteitswerken en het realiseren van nieuwe infraprojecten. Tegelijkertijd heeft de duurzame industrie weer een flinke groei te pakken en liggen daar nieuwe kansen.
Zonnepanelen, warmtepompen, groene vernieuwing van ondergrondse infra, recycling van afval en overige duurzame oplossingen groeien in populariteit en zijn letterlijk niet aan te slepen. Om een indicatie te geven heeft Enexis groep een voorbeeld geschetst: Een op de drie straten in steden, dorpen en wijken zal voor 2050 open moeten om het elektriciteitsnetwerk te verzwaren of uit te breiden. Zo mogelijk wordt dat werk tegelijkertijd uitgevoerd met werkzaamheden van bijvoorbeeld een waterbedrijf of telecombedrijf.
Hoe ga je om met zo’n explosieve groei en hoe zorg je dat je kwaliteit blijft leveren? Uiteindelijk is het voor elke sector hetzelfde: een project voor een zo’n scherp mogelijke prijs kunnen aanbieden. Door je kosten actief te bewaken voor, tijdens en na het project, reduceer je de kans op het maken van (calculatie)fouten. Om je gecalculeerde marge minimaal te behalen, heb je actieve bewaking nodig. Daarnaast is het handig om een scherp inzicht te houden op het meerwerk. Zo kun je elk moment inzien of je niet te ver afwijkt van de aanneemsom en dat je kwaliteit levert tegenover de klant. Tevreden klanten zijn uiteindelijk het mooiste wat er is!
Krijg grip op je projecten
Uitvoeringstermijnen van projecten zijn rap aan het slinken en tegelijkertijd worden projecten flink uitgesteld i.v.m. milieu gerelateerde zaken. Projectbewaking software biedt je de mogelijkheid om actief te sturen op de prognoses van een project. Zo kun je het verwachte eindresultaat van een project continu monitoren en bijsturen waar nodig. Tijdens en na het project heb je inzicht in de projectstanden. Hierdoor zijn nacalculaties overbodig en leer je bovendien van elk project. Met het overzicht kun je elk moment zien wanneer wat gedaan moet worden, wat het kost en wanneer de verwachte oplevering is. Zo voorkom je fouten, te veel manuren en uiteindelijk onnodige kosten.
Stikstof maatregelen tackelen
Het is je waarschijnlijk niet ontgaan dat 1 november de stikstof maatregelen weer zijn aangescherpt. Vooral voor de infra heeft dit gevolgen. Eind juni gaf minister Harbers van infrastructuur aan dat 14 infraprojecten met minimaal 2,5 jaar vertraagd zijn doordat er te weinig experts zijn voor de benodigde stikstofberekeningen. Projecten die nu voorrang krijgen zijn projecten die de verkeersveiligheid verbeteren of grote knelpunten wegnemen.
Stikstofberekeningen zijn tijdrovend en foutgevoelig. In Metacom zijn we gestart om het mogelijk te maken om de stikstofuitstoot te berekenen zodat je uiteindelijk sneller een aanvraag kunt indienen voor bouwwerkzaamheden. Benieuwd hoe dit werkt? Lees het blog over de stikstof oplossing.
Controleer alles vanaf één plek
De wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) gaat naar verwachting vanaf 1 januari 2023 stapsgewijs in. De eisen voor oplevering worden strenger en dit vereist een overzichtelijke, strakke planning, zodat het de kwaliteit tijdens het hele project gewaarborgd kan worden. Met alles op één plek heb je overzicht én kun je snel schakelen met alle stakeholders.