Succesvolle organisatieverandering in zes stappen

Je weet dat aandacht voor veranderen belangrijk is om een ICT project succesvol in gebruik te nemen. Maar hoe pak je dit aan? En waar begin je mee? In dit deel van mijn blogreeks over verandermanagement neem ik je mee in een stappenplan voor (verdere) digitalisering binnen jouw organisatie en hoe wij jullie hierbij kunnen helpen.

Stap 1: Wat is jouw stip op de horizon?

Vertel je medewerkers niet dat ze moéten veranderen, maar: inspireer ze! Bepalen waar je heen wil met je bedrijf is daarvan het begin. Het opstellen van een inspirerende visie en strategie is daarbij stap één.

Waar je aan moet denken bij het formuleren van je visie en strategie is dat je de behoefte van je klanten vertaalt naar hoe jij daar met jouw bedrijf bij gaat helpen. Hiermee geef je aan wat de externe beweegreden is voor je bestaan in de toekomst.

Stap 2: Digitalisering als onderdeel van visie en strategie

Digitalisering is pas écht succesvol als het onderdeel is van je visie en strategie. Want de toekomst van de bouw gaat hand in hand samen met nieuwe technologieën. Om te blijven voldoen aan de verwachtingen van opdrachtgevers, klanten en medewerkers, is het cruciaal om te digitaliseren. De impact van de digitalisering moet bekend zijn binnen de onderneming, de branche en de klanten. Dit bereik je wanneer het management helder voor ogen heeft hoe digitalisering bepalend wordt voor toekomstig succes en op welke wijze strategische keuzes hieraan bijdragen. Zo blijf je kansen optimaal benutten en bedreigingen de baas.

Het is niet makkelijk om zo'n visie op te stellen. Daarom helpen wij daar graag bij! Wij organiseren voor jullie een strategiesessie om samen te kijken hoe de brug te slaan naar een digitale strategie. Tijdens deze dag verkennen we gezamenlijk met directie, management en kerngebruikers waar de ambities voor de komende jaren liggen, welke rol digitalisering hierin speelt en welke concrete acties hierbij horen.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor een strategiesessie? Vraag de brochure aan via onze chat!

Stap 3: Investeer in tijd

Veranderen kost veel tijd en energie. Maak voldoende tijd vrij voor je medewerkers om aan het project te werken. Begin daarom niet aan een implementatie als je onderbezet bent, of in een drukke periode.

Nieuwe werkwijzen eigen maken kost tijd en als je mensen die tijd niet krijgen vervallen ze sneller in de oude manier van werken. Je hebt veel tijd, geld en energie gestoken in een project, maar er verandert dan niets. En dat is niet wat je wilt.

Stap 4: Creëer draagvlak binnen je bedrijf

De factor mens is een hele belangrijke als het gaat om digitalisering. Als je een nieuw systeem en nieuwe processen hebt, maar je mensen werken er niet mee, dan wordt dat geen succes. Daarom is het belangrijk je mensen mee te nemen in het ‘waarom’ van de verandering zodat ze kunnen begrijpen waarom dit nodig is. Daarnaast kan je ze helpen bij het ontwikkelen van de vaardigheden die benodigd zijn voor de nieuwe werkwijze. Ik vertel je meer over hoe je mensen meeneemt in mijn voorgaande blogs.

Wij helpen je graag bij het creëren van draagvlak in jouw organisatie. Tijdens de implementatie meten we de veranderingsbereidheid van de medewerkers. Hierdoor kunnen we zien op welk vlak er nog werk aan de winkel is. Op deze manier gaan we doelgericht aan de slag om een succes van de digitalisering te maken.

Stap 5: Investeer in kennis

Je huidige processen passen niet altijd 1-op-1 in een systeem. Ieder bedrijf heeft zo toch op bepaalde punten zijn eigen werkwijze die nét even afwijkt van de standaard.

Het lijkt dan op het eerste gezicht dat het systeem hierin tekort schiet. Maar, vaak zijn er toch wel mogelijkheden om je werkwijze zo goed mogelijk in het systeem te krijgen. De mogelijkheden binnen Metacom zijn bijvoorbeeld talrijk. Hierbij kunnen onze consultants goed helpen. Zij zijn de specialist en weten net even dat ene vinkje die kan zorgen voor het juiste resultaat.

Investeer daarnaast ook in kennisopbouw bij je medewerkers, door bijvoorbeeld trainingen en het opstellen van goede werkinstructies. Als je het systeem goed begrijpt, kan je het ook goed gebruiken.

Stap 6: Houd vol & verbeter iedere dag

Na de implementatie begint het pas écht. Nu moet iedereen écht met de nieuwe werkwijze gaan werken. In deze periode kom je er ook achter dat er misschien nog dingen zijn die niet helemaal lekker lopen of is er toch net die ene uitzondering die na de implementatie pas boven water is gekomen. Het is daarom raadzaam om in de periode na live gang met enige regelmaat een consultant langs te laten komen. Wij willen graag betrokken blijven en helpen om te blijven verbeteren. Zo zal het werken met het nieuwe systeem voor de gebruikers elke dag nóg leuker en makkelijker worden!


Meest recente artikelen

Alle artikelen