Deze Software trends van 2023 moet je niet missen!

In de wereld van softwareontwikkeling volgen trends elkaar snel op. Wat vandaag nieuw is, kan morgen achterhaald zijn. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de digitale trends om de concurrentie voor te blijven. We kunnen ons voorstellen dat dit lastig bij te benen is, daarom vertellen we jou wat de belangrijkste trends zijn voor het komende jaar!

Zelf processen en apps maken

Wie kent het niet. Je hebt een solide IT systeem beschikbaar voor de gebruikers in je organisatie. En dan komt er opeens een wens van een gebruiker. Of worden er nieuwe eisen gesteld aan een proces, met nieuwe registraties als gevolg. Grote kans dat je dan naar je softwareleverancier gaat om deze wensen kenbaar te maken. Wat volgt is een ontwikkelproces om tot de gewenste functionaliteit te komen. Dit vergt soms veel tijd.
Gelukkig kan dit tegenwoordig heel anders. Met nieuwe technologieën, soms ook wel ‘low code’ genoemd, kun je met een beetje enthousiasme en goede wil al heel veel zelf toevoegen, aanpassen of maken. Dit wordt ook wel modelleren genoemd. Door zelf processen te kunnen modelleren, heb je de mogelijkheid om de software die je gebruikt maximaal in te zetten voor je eigen doelen en wensen binnen in je bedrijf. Je kunt zelf bijvoorbeeld je papieren werkprocessen digitaliseren en apps bouwen. In plaats van één vaste software structuur waar jij degene bent die zich aan moet passen, heb je nu de mogelijkheid om je processen compleet te personaliseren.

Met Metacom Online is dit al mogelijk. Naast de vele beschikbare standaarden, bouwen vele aannemers nu zelf allerlei processen met dit platform.


Duurzame bouwen met technologie

De afgelopen jaren hebben we gezien dat veel bedrijven talrijke veranderingen in hun bedrijfsorganisatie doorvoeren om duurzamer te bouwen. De nadruk ligt bijvoorbeeld op het verminderen en bijhouden van de CO2-uitstoot. Duurzame software-engineering (of duurzame softwareontwikkeling) wordt tegenwoordig steeds populairder. Deze aanpak heeft tot doel software te ontwerpen die het gebruik van duurzame processen bevorderen. Ook wij zijn hiermee begonnen. Een voorbeeld is het idee van een duurzaamheidscalculatie package. We zien echter dat er nog veel meer kansen en mogelijkheden zijn. Daarom gaan wij in 2023 aan de slag om samen met relaties in de branche concrete invullingen te geven aan de uitdagingen die duurzaam bouwen met zich meebrengen.


Van leverancier naar partnerschap

Het komt regelmatig voor dat de inzet van software alleen als tool wordt gezien. Voor een deel klopt dit natuurlijk. Maar toch dekt dit niet de lading. Digitaliseren is namelijk meer dan techniek. Het is onlosmakelijk verbonden aan het behalen van je ambities en bedrijfsdoelen. En het heeft impact op je werkwijzen en je mensen. In de kern brengt digitalisering verandervraagstukken met zich mee. En als je er zo naar kijkt, dan mag je meer verwachten van je softwareleverancier dan alleen het leveren van de software.

Dit onderkennen wij al een aantal jaren. Wij willen meer zijn dan een softwareleverancier voor onze relaties. Daarom hebben wij bijvoorbeeld strategische sessies met onze klanten, waarbij niet de techniek, maar de ambities en doelen centraal staan. Of geven we tijdens implementaties aandacht aan de veranderingen voor mensen. Zo wordt de relatie een echte partnerschap, in plaats van een product die je afneemt bij een leverancier.Van server naar Cloud

Tegenwoordig is steeds meer software beschikbaar in een cloudvorm. Dit is ook niet zo gek: je hebt als bedrijf dan bijvoorbeeld geen omkijken meer naar de aanschaf en het onderhouden van de techniek. Of naar het beheer van de applicatie. De vraag naar cloud én webbased oplossingen wordt dan ook steeds groter.

Ook VanMeijel heeft hier niet stilgezeten: zo is Metacom Online al vanaf de introductie een volledige cloud én webbased oplossing waar dagelijks al meer dan 100 bedrijven en 10.000 gebruikers mee werken. Daarnaast zijn we volop bezig om Metacom naar het web te brengen. Dit kwartaal gaan de eerste klanten hiermee werken, zonder dat we een herimplementatie hoeven te doen! Daarnaast zijn inmiddels ook de eerste klanten live met de webversie van Metacom Projecten.Software veiligheid en informatie bescherming

Iets waar we allemaal mee te maken hebben: de veiligheid van software. Zeker door de ontwikkeling dat steeds meer software volledig naar het web gaan, wordt steeds belangrijker. Je kent het vast al wel met je persoonlijke spullen of bijvoorbeeld je werkcomputer. Om de zoveel tijd moet je je wachtwoorden aanpassen en misschien maak je al gebruik van een tweestaps authenticatie. Maar hoe veilig is eigenlijk je online werkomgeving?

Ook voor VanMeijel is dit een steeds belangrijker thema. Net zoals dat je Wet kwaliteitsborging voor het bouwen hebt, werkt VanMeijel met een ISO-certificering. Het ISO-certificaat 27001 beschermt de vertrouwelijkheid, de integriteit en de beschikbaarheid van informatie door een risicobeheerproces toe te passen. Daarnaast dwingen we steeds meer via de techniek af dat je veiliger kunt werken, zodat je informatie goed kunt beveiligen. Er zal echter nog veel meer gaan gebeuren op dit vlak. Safety first!


Geen moment stil staan

Elk jaar ontstaan er nieuwe trends en technologieën op het gebied van softwareontwikkeling. En voorop blijven lopen in de branche is een noodzaak om in de toekomst overeind te blijven. Elk jaar zijn er nieuwe uitdagingen, maar ook kansen om onze software te verbeteren voor de klant, maar ook voor onszelf. Deze trends van 2023 zijn we al achter de schermen druk mee bezig en we hopen er weer een jaar vol innovatie met onze klanten van te maken!


Benieuwd wat 2023 voor jou kan betekenen? Neem contact met ons op!

Meest recente artikelen

Alle artikelen