Sleutels tot succesvol projectmanagement

In de GWW sectoren waar complexe en vaak grootschalige projecten worden uitgevoerd speelt projectmanagement een grote rol. Zo moet aan strakke deadlines voldaan worden, zijn er budgetbeperkingen die moeten worden beheerd en vergeet ook niet het risicobeheer. Efficiënt projectmanagement is dan ook essentieel. Hoe zorg je ervoor dat projectmanagement goed is geregeld? We nemen drie componenten met je door.

De technologie die bij jou past
Efficiënt projectmanagement begint o.a. met de juiste tools. Een voorbeeld hiervan is het gebruik maken van bouwmanagement software voor het stroomlijnen van taken, documenten en communicatie. Ook het implementeren van Building Information Modeling (BIM) om de samenwerking en coördinatie tussen verschillende disciplines te verbeteren kan hier aan bijdragen. Het gebruiken van mobiele apps en digitale tools zorgen ervoor dat je gegevens ter plaatse vast kan leggen. Het juiste systeem zorgt ervoor dat je in real time de juiste data kan invoeren en versturen. Het optimaliseren en digitaliseren van primaire processen draagt hieraan bij. Ook wordt het opstellen van een voortgangsrapport hierdoor eenvoudiger en blijf je goed op de hoogte met materiaalrapportages. Met de juiste technologie wordt projectmanagement in de bouw slimmer, leuker en efficiënter.

Planning en monitoring
Een volgend aspect van effectief projectmanagement is het opstellen en monitoren van een strakke planning. Niet altijd het meest eenvoudig, maar wel erg belangrijk. Denk er wel aan dat er realistische tijdschattingen worden gemaakt. Het kan verstandig zijn om een monitoringssysteem te implementeren zodat de voortgang van een project gevolgd kan worden en problemen tijdig geïdentificeerd kunnen worden. Hou in de planning ook rekening met mogelijke risico’s en ontwikkel op voorhand strategieën om deze risico’s te verminderen of te controleren.

Trainen en ontwikkelen personeel
En last maar zeker not least, het opleiden van je personeel. Voor juist projectmanagement is het van belang dat de mensen in het projectteam over de juiste vaardigheden beschikken, maar deze ook op peil houden en/of verfijnen. Investeer daarom in training en ontwikkeling van de leden van het projectteam zodat ze over de juiste vaardigheden beschikken. Een cultuur van samenwerking en teamwork draagt ook bij aan het vergroten van efficiëntie van je personeel en minimaliseert conflicten. Win-win dus! Wist je dat we bij VanMeijel ook klassikale opleidingen aanbieden? Je vindt alle cursusdata hier.


Meest recente artikelen

Alle artikelen