Ontstaan door een visie. Voortbestaan door familiegevoel.

Al 35 jaar is VanMeijel Automatisering dé specialist in automatisering voor de infra, bouw en aanverwante sectoren. We schreven al meerdere artikelen over de producten, diensten en de toegevoegde waarde van VanMeijel. Menig bedrijf weet VanMeijel inmiddels dan ook te vinden. Dit keer gluren we even binnen bij het bedrijf zelf en spreken we met Marieke Zandvliet (consultant Metacom+) en Dianne Kamphuis (relatiemanager Customer Succes Team), die vertellen wat voor bedrijf VanMeijel intern is.

VanMeijel is ontstaan in 1987, vanuit de visie van Frans van Meijel: calculeren kan simpeler. Met het door hem zelf ontwikkelde calculatiepakket Wecap werd één van de eerste stappen in digitalisering voor infrabedrijven gezet. Inmiddels zijn we 35 jaar verder en hebben zoons Peter en Theo het stokje overgenomen. Hun droom -bijdragen aan het oplossen van grote maatschappelijke uitdagingen door te digitaliseren- wordt mogelijk gemaakt door meer dan 100 collega’s die dagelijks de handen uit de mouwen steken bij dit dynamische familiebedrijf.


Familiegevoel

Maar wat maakt nou dat VanMeijel niet alleen een familiebedrijf ís, maar dat er ook een familiegevoel heerst? We vragen het eerst aan Dianne, die nu al twintig jaar bij het bedrijf werkt. “In de jaren dat ik hier werk, heeft het bedrijf -en ikzelf trouwens ook- een behoorlijke groei doorgemaakt. In verschillende periodes waren er diverse focussen op de markt en op de interne organisatie. Mooi om die ontwikkeling en beweging binnen de organisatie te zien. Wat daarbij opvalt is dat het familiegevoel er altijd is geweest. Niet alleen extern, maar juist ook intern: We zijn echt een platte organisatie met een open cultuur en korte lijntjes. Je loopt zo even bij elkaar langs, wat het heel persoonlijk maakt. Van hiërarchie is geen sprake, iedereen is heel goed benaderbaar.” De kracht van het familiegevoel bij VanMeijel zit volgens Dianne vooral in het feit dat iedereen verschillend mag zijn. “De één is extravert en krijgt energie van relaties en contacten onderhouden, de ander is juist introvert, kan goed luisteren en is heel probleemoplossend bezig. Daarnaast is er -ook binnen de teams- een mooie mix van jong en oud; van frisse wind met nieuwe ervaringen tot superveel kennis van de branche, producten en klanten. Wat dat betreft zijn we ook net een echte familie, met zo’n gemêleerd gezelschap”, lacht ze.

Hechte club

Marieke werkt nu twee jaar bij VanMeijel. Hoe ervaart zij het familiegevoel? “Ik ben hier begonnen in december 2020. Inderdaad, midden in de coronatijd dus. Ondanks dat, voelde ik me er wel direct thuis. Dat zat ‘m ook in het hele stuk voordat ik in dienst kwam: het prettige sollicitatieproces, een leuke attentie voor ik aan het werk ging. Dat maakt de start al heel laagdrempelig en fijn.” Toen er eenmaal meer collega’s op kantoor kwamen, leerde Marieke binnen no-time iedereen kennen. “Mensen zien een nieuw gezicht en komen meteen een praatje maken. Het is echt een hechte club waarbij iedereen elkaar kent en helpt.” Marieke vindt het ook fijn dat je hier fouten mag maken. “Als trainee werd ik al best snel naar klanten gestuurd, natuurlijk wel met de benodigde kennis. Best even spannend, maar daar leer je echt zoveel van. Ook krijg je veel vrijheid en verantwoordelijkheid om je werk uit te voeren zoals jij denkt dat het beste is.


Een prettige bedrijfscultuur waarin je veel zelfvertrouwen ontwikkelt.” Dianne beaamt dat: “Het is mooi dat je echt een eigen draai mag geven aan je dagelijkse werk én aan de eigen ontwikkeling die je hier kan en wil doormaken.” Naast de gezellige vrijdagmiddagborrels en bootcamps die het bedrijf organiseert, maken de prettige manier van samenwerken, de sfeer en ontwikkelingsmogelijkheden VanMeijel ‘a great place to work.’ Niet voor niets dat ze dat certificaat recent hebben behaald. “Maar vooral het feit dat ze bij VanMeijel ervoor willen zorgen dat iedereen goed op zijn of haar plek zit en het beste uit zichzelf kan halen -wat alleen lukt binnen een organisatie waar je je prettig voelt- is wat écht het verschil maakt”, vinden zowel Dianne als Marieke.


Meest recente artikelen

Alle artikelen