0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

‘Leuker kunnen we het niet maken’ | Gastblog Bouwend Nederland

Sinds begin dit jaar is het verplicht om bij nieuwe contracten met de Rijksoverheid een elektronische factuur in te dienen in plaats van een papieren factuur. “Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker”, een slogan die je vast wel herkent. Zelf vind ik het een sterke tekst, veel prettiger dan “het moet nu eenmaal”. Dus is iets verplicht? Doe mij dan maar de slogan van de Belastingdienst. Kijken we echter naar elektronisch factureren, lós van de verplichting, dan heeft onze sector hier bij uitstek profijt van. Hoe zit dat? Joppe Duindam, beleidsmedewerker bij Bouwend Nederland en voorzitter van de stichting Simplerinvoicing, vertelt het in deze gastblog.

Chaotisch ‘facturenverkeer’
Bouw- en infrabedrijven ontvangen ontzettend veel facturen. Zo ontvangt bijvoorbeeld een MKB bedrijf met een omzet van enkele miljoenen en pakweg twintig medewerkers, duizenden facturen per jaar. Dit terwijl de omzet in enkele tientallen of honderden facturen wordt gefactureerd. Kortom, veel kleine facturen komen binnen en enkele grote facturen gaan de deur uit. Zou het dan niet logischer zijn om te beginnen met het elektronisch ontvangen van facturen, in plaats van het verzenden? Natuurlijk is dat zo, maar de verplichting vanuit de overheid valt moeilijk te negeren.

Het kan gaan om een behoorlijk aantal facturen richting de Rijksoverheid. Denk aan een bedrijf dat onderhoudswerk doet voor deze instantie.  Zelf ken ik voorbeelden van bedrijven waar er vijfentwintigduizend(!) facturen per jaar de deur uit gaan. Dit zijn facturen die relatief kleine bedragen bevatten.

Wie slim is...
De slimmeriken in onze sector hebben al jaren door dat zaken zoals elektronisch factureren de moeite waard zijn. Elektronisch factureren (in de zin van ontvangen) kan al jaren met het factuurbericht in de SALES-standaard. Ook met de VanMeijel software kan dat.

Daarnaast is er nóg een club van slimmeriken: Simplerinvoicing. Dit samenwerkingsverband van dienstverleners rondom facturatie en softwareleveranciers, zorgt er voor dat facturen tussen wie dan ook op een veilige manier kunnen worden uitgewisseld. Zo ook met de overheid. De participanten van dit ‘netwerk’, waar VanMeijel er één van is, maken dat mogelijk.

Toename in de toekomst
De komende tijd zullen steeds meer bedrijven en overheden aan jouw onderneming vragen om een elektronische factuur. Dat is een stelling die ik wel aan durf: niet omdat ik niet in de welbekende glazen bol zit te staren, maar omdat andere overheidsinstellingen, zoals gemeenten, hard werken aan de invoering van elektronisch factureren. Dat kun je hier lezen. Volgend jaar komt er dus nog veel meer aan, wat we te danken hebben aan Europa!

Niet omdat het moet, maar omdat het kan
Ik vertelde u al dat bouw- en infrabedrijven een grote berg inkomende facturen ontvangen. Stel, jouw bedrijf kan deze facturen veel sneller, gemakkelijker én goedkoper afhandelen. En dat in een opgaande markt waar jouw bedrijf het ongetwijfeld erg druk heeft. Dat is toch geweldig?

Ja, ja, dat klinkt inderdaad wat te mooi om waar te zijn. Toch is het dat nièt. Veel bedrijven bewijzen dagelijks dat het kan. Echter, en nu komt de aap uit de mouw, niet zonder daar hun best voor te doen. Het is niet zonder inzet. Dat is echt niet leuker te maken.

De voordelen op een rij
Er zijn nog meer redenen waarom elektronisch factureren de uitkomst is. Wanneer jij bijvoorbeeld een factuur verzendt, heeft de klant deze direct en gaat de betaaltermijn direct in. De papierbesparing draagt tevens bij aan een duurzame samenleving. Wanneer jij een factuur ontvangt, neemt het systeem de gegevens automatisch over. De kans op fouten is dus veel kleiner én het overzicht neemt toe.

Kortom, elektronisch factureren heeft veel voordelen. Het goede nieuws? Je staat er niet alleen voor. De software kan het al. De stap die zo groot lijkt, is dus helemaal niet zo groot.

gerelateerde blogs

<b>Digitaal factureren</b> | Gastblog <b>GP Groot</b> infra & engineering

Digitaal factureren | Gastblog GP Groot infra & engineering

Wij publiceren regelmatig blogs, een mooi podium om onze gedachten achter software in de bouw te laten zien. Maar ook een mooi podium voor onze klant! Vandaag laten we Marcel Koelink van GP Groot infra & engineering aan het woord.

Is het nu <b>digitaal</b> factureren, <b>elektronisch</b> factureren of <b>e-factureren</b>?

Is het nu digitaal factureren, elektronisch factureren of e-factureren?

Bovenstaande termen hoor je tegenwoordig continu om je heen, en ook nog eens door elkaar. Ook wij als VanMeijel hebben het regelmatig over e-factureren. Het gevolg is dat je door de bomen het ‘factureren’ bos niet meer ziet: het is verwarrend. Wat is het nu precies, en wat zijn de verschillen? En belangrijk: hoe kun je snel, foutloos en kostenbesparend factureren? We hebben het voor je op een rij gezet.

Aan de slag met <b>digitaal</b> <b>factureren</b> in Metacom

Aan de slag met digitaal factureren in Metacom

Voor het schrijven van deze blog werd ik geïnspireerd door het volgende bericht: ‘Voor startende ondernemingen is digitale facturatie geen issue, de facturen worden per definitie in pdf formaat toegezonden. Wil je een papieren factuur, dan betaal je een toeslag van EUR 1,-- per factuur.’

Evenementen

Webinar | De leveranciersbonnen digitaal met Metacom Online

Als bouwbedrijf koop of huur je dagelijks veel in tijdens de uitvoering van een bouwproject. Of het nu gaat om personeel, materialen of materieel: de administratie van de externe bonnen kosten veel tijd. Zeker wanneer de inkopen nog  worden gedaan met een bonnenboekje.

Lees verder

case studies

Van Werven realiseert zelf procesinnovaties met Metacom Online

bekijk de case study

nieuws

Bolkesteijn Infrastructuur B.V. slaat nieuwe weg in met Metacom+

Bolkesteijn Infrastructuur B.V. heeft een nieuwe weg ingeslagen door te kiezen voor Metacom+. Door te werken met het Metacom platform verwacht het Hoogeveense aannemersbedrijf vele efficiencyslagen te maken en klaar te zijn voor een digitale toekomst.

Lees verder