In de spotlight: Munitie ruimen met Dekkers grondverzet

VanMeijel maakt dagelijks klanten in bouwend nederland blij met Metacom. Maar wie zijn eigenlijk die klanten en wat voor werkzaamheden doen ze precies? Deze keer zijn we langs geweest bij Dekkers Loon- en Grondverzetbedrijf uit Maasbommel. Ergens op een leeg veld in Amsterdam spreken we directeur Maarten Toonen Dekkers. Hij vertelt over de geschiedenis van Dekkers én vertelt ter plekke wat er allemaal komt kijken bij het ruimen van munitie.

Wie is Dekkers?

Dekkers Maasbommel is een bedrijf met een flinke historie. Maarten Toonen Dekkers heeft de dagelijkse leiding. Hij is inmiddels de vierde generatie Toonen Dekkers die het bedrijf nu voortzet. Dekkers is begonnen in 1914 als dorser en zette zich vanaf 1946 in als een agragrisch loonbedrijf. Dit groeide uit tot een grondverzetbedrijf. Een slimme zet, met het oog op de ruilverkaveling die toen aan de gang was in Maas en Waal. Deze tak is in de loop der jaren flink gegroeid. Maarten volgde in 2003 zijn vader op. Hij versterkte de gereedschapskist van Dekkers Maasbommel door zich te verbreden in cultuurtechniek en conventionele explosievenopsporing. Voor dat laatste zijn we op dit moment in Amsterdam. Munitie ruimen: Hoe zit het proces eruit? Voordat Dekkers Maasbommel in het proces komt van het munitie ruimen, gaat er flink wat werk aan vooraf. Het begint met de wens om ergens wat te bouwen, zoals hier op een leeg veld, in Amsterdam. De gemeente of een particuliere partij start een vooronderzoek: Is de grond wel goed en is er een kans dat er munitie ligt? Bij het tweede wordt er in archieven terug gezocht naar bronnen uit bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog, of er coördinaten of redenen zouden kunnen zijn dat er munitie ligt. Bestaat de kans dat dit zo is? Dan komen wij om een hoekje kijken.

Het opsporen van munitie

Nadat een locatie is bestempeld als een plek waar munitie kan liggen, worden we ingehuurd met een zogeheten OCE (betekend Opsporen Conventionele Explosieven) graafmachine. Deze graafmachine is omgebouwd met een beveiligde kogelvrije beglazing, gepanserd dak en bodemvloer en versterke verankering van cabine. Deze graafmachine is uitgevoerd met een diepte detectie en bestaat uit soort van lange stok, met een magneet eraan. Deze magneet wordt de grond ingeduwd door de graafmachine en meet dan een machinetisch veld waar eventueel munitie kan liggen. Op deze manier worden coördinaten bevestigd van eventuele munitie en start hierna het graafproces.

Een delicaat proces

We helpen bij de zoekactie naar de conventionele explosieven en verrichten het grondwerk tot waar het explosief ligt. Dit grondwerk kan bestaan uit het opgraven van de munitie of bijvoorbeeld het zeven van de grond. Is bijvoorbeeld de bom gevonden? Dan komt de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) erbij om het projectiel onschadelijk te maken, om dit proces zo veilig mogelijk te laten verlopen. Sommige explosieven kunnen nog erg gevaarlijk zijn door de chemische ontsteking. Deze ontsteking kan in principe elk moment af gaan als er niet voorzichtig mee om wordt gegaan, ook kunnen gevaarlijke stoffen in het projectiel bevinden zoals fosfor bij brand en rookbommen. Dit maakt het werk erg delicaat, maar ook erg interessant!

Een bijzondere job met bijzondere momenten

Het vinden van munitie levert zeker ook bijzondere momenten op. We zijn eerder werkzaam geweest in deze buurt en hebben toen een wrak van een vliegtuig onder de grond gevonden uit de Tweede Wereld Oorlog! Dit is natuurlijk ontzettend gaaf om te ontdekken. Daarnaast zijn er ook genoeg spannende momenten. Een paar weken geleden waren we werkzaam in het centrum van Huissen, waar een bom, nog op scherp, onder de grond lag. Hier kwamen veel specialisten bij kijken en elke actie werd zorgvuldig uitgedacht en uitgevoerd, zodat de bom niet zou ploffen. Uiteindelijk is dat helemaal goed gegaan, maar zulke momenten maken het werk zeker ook erg spannend.

De keuze voor Metacom

Naast munitie ruimen, doet Dekkers ook veel in de bouw wereld. Beide takken kunnen vaak ad hoc zijn qua timing. Op het laatste moment is er bij een project een kraan nodig, of de planning schuift helemaal op. Vroeger werd dit op papier bijgehouden, waardoor het overzicht verdween. Nu met Metacom hebben we een hele duidelijke planning, waarin we alles van materieel tot personeel kunnen inplannen. Naast dat het plan duidelijk is, hebben we ook een kostenoverzicht die we met de klant kunnen delen. Hierdoor zijn we ervan verzekerd (en de klant ook) dat na een project we niet voor onverwachte kosten staan!

Uitdaging voor de toekomst

We zitten zeker niet stil bij Dekkers. Wat ik wel zie, is dat steeds meer onderdelen in het bedrijf zich moeten vernieuwen aan de hand van technische ontwikkelingen. Digitale planning bijvoorbeeld, maar ook graafmachines gaan draaien op elektriciteit in plaats van Diesel. Al deze ontwikkelingen zijn heel interessant, maar ook uitdagend. We gaan zeker de komende jaren deze uitdaging aan en ons blijven ontwikkelen.

Benieuwd wat Metacom voor jou kan betekenen?

Meest recente artikelen

Alle artikelen