Blog Jacob: “Het is een verademing om weer bij een echt familiebedrijf te werken!”

Tijdens mijn militaire diensttijd (ook alweer iets uit het verleden) moest ik gaan solliciteren voor mijn eerste baan. Alhoewel ik werktuigbouwkunde had gestudeerd, was ik vastbesloten om ergens te gaan programmeren. Want, daar had ik tijdens stages en afstuderen kennis mee gemaakt en dat leek voor mij uitgevonden te zijn.

Mijn eerste echte baan

Ik vermoed dat ik in de Intermediair (toen nog de banenkrant voor hoger opgeleiden) op zoek ben gegaan naar passende vacatures. Ik heb, voor zover ik me herinner, maar 2 sollicitatiebrieven geschreven en op de post gedaan (ook iets van vroeger). De eerste was naar Volmac (uiteindelijk opgeslokt door Capgemini). Toen ‘the place to be’ voor ambitieuze programmeurs. Voordat je een sollicitatiegesprek kreeg, moest je eerst een aantal testen doen in Hoog Catharijne. Door een klein probleempje met het interpreteren van de toegestuurde plattegrond (ruimtelijk inzicht is niet mijn sterkste punt), kwam ik wat bezweet en verlaat binnen en heb toen blijkbaar de test in de resterende tijd niet goed genoeg gemaakt. Dus die droombaan ging aan mijn neus voorbij.

Mijn volgende sollicitatie was bij PS Automatisering (inmiddels na een aantal overnames ter ziele). Hier werd ik aangenomen als leerling programmeur en heb ik via cursussen en dankzij ervaren, hulpvaardige en geduldige collega’s het vak echt geleerd. Zij leerden me ook dat een programma alleen goed was als de klant dat met je eens was. Een mooie tijd. Ik herinner me dat we in mijn beginjaren thuis een keer een verzekeringsadviseur (toen ze nog niets hoefden uit te leggen over woekerpolissen) op visite kregen om een spaarpotje te organiseren voor een eventuele studie van de kids. Hij vroeg of ik niet wat wilde regelen zodat ik eerder kon stoppen met werken. Ik begreep de vraag niet, want ik snapte niet dat mensen eerder zouden willen stoppen met werken. ‘Choose a job you love and you will never have to work a day in your life’.

De andere banen

Nadien ben ik nog een aantal keren van werkgever veranderd en zit ik nu bij werkgever nummer 8 (eigenlijk nummer 5 want ik heb 2 keer bij dezelfde gewerkt en 1 keer voor mezelf). Twee keer ben ik ‘gehunt’ en de andere keren heb ik zelf de stoute schoenen aangetrokken. Meestal heb ik met veel plezier mijn werk gedaan. De keren met minder plezier kwamen of doordat de werkgever in zwaar weer kwam, wat een behoorlijke impact kan hebben op de sfeer in het bedrijf, of omdat ik bij de sollicitatie zelf niet kritisch genoeg was of dat een bedrijf, doordat ze werd overgenomen, niet meer het bedrijf was waar ik bij had gesolliciteerd. Saillant detail: van de 5 zijn er inmiddels 3 overgenomen! Een overnameproces kan best wel leuk en interessant zijn, maar het resultaat is dat lang niet altijd. Na een aantal van die processen is het een verademing om weer bij een echt familiebedrijf te werken!

Vandaag

Het vak programmeren beoefen ik helaas niet meer. Gelukkig heb ik daar een ander mooi vak voor terug gekregen. Ik spreek bijvoorbeeld regelmatig met onze klanten. Over de projecten die we gezamenlijk uitvoeren, maar ook over hun uitdagingen in deze bijzondere tijden. Vaak staat het aantrekken van personeel op nr 1. Een uitdaging die wij als bedrijf ook maar al te goed kennen. Als we kandidaten aan tafel krijgen dan weten we de juiste personen wel vaak aan ons te binden. De uitdaging is echter: hoe krijg je de juiste kandidaten bij je aan tafel?

In mijn begintijd was het aantal ICT-bedrijven misschien maar 20% van het huidige aantal. Het aantal functies in ons vakgebied (toen automatisering nu ook digitalisering) was ook maar een fractie van wat het nu is. Dus minder keus wat het, achteraf gezien, makkelijk heeft gemaakt om een selectie te maken. Headhunters die waren er toen alleen voor de topfuncties. Nu zijn er genoeg schoolverlaters die zich melden bij een werving- en selectiebureau omdat ze misschien door de bomen het bos niet meer zien.

VanMeijel

En hoe maak je in zo’n speelveld duidelijk dat je bij jouw bedrijf voor en met klanten mag werken die ervoor zorgen dat Nederland mobiel kan blijven doordat ze continu werken aan een betere infrastructuur of helpen de woningnood te lenigen?

Dat er in dit bedrijf, net als bij mijn eerste baan, ook veel aandacht is voor opleiding en dat er kundige en geduldige collega’s zijn die jou het vak willen leren? Een vak dat nog steeds het mooiste van de wereld is!

Je kunt bij ons starten als je het vak nog wilt leren in ons young professional program of, als je al goed bent in je vak en beter wilt worden, als consultant, workflow developer, customer care medewerker, tester of een van de andere functies die je kunt vinden op onze website. Wie weet maken we binnenkort wel kennis met elkaar.

Wil jij werken bij VanMeijel?

Bekijk hier onze vacatures

Meest recente artikelen

Alle artikelen