Digitaal werken: ook voor bedrijven in container- en afvaltransport

In de bouw wordt enorm veel afval geproduceerd, en hoewel er ook veel wordt hergebruikt, is het één van de takken waar het meeste afval vrij komt. Er ligt ook (steeds meer) druk op om die afvalstromen correct te registreren en de processen eromheen goed in te richten. Planning, weging, transport en facturering; er zijn veel mensen bij betrokken en het levert veel informatiestromen op.

Handmatig registreren

Die informatiestromen vinden vaak nog op papier plaats. Werkbonnen, begeleidingsbrieven, ze worden vaak allemaal nog uitgeprint. Dat betekent ook dat er veel wordt geprint, veel tijd wordt besteed aan het invullen en soms ook aan het later weer ontcijferen hiervan. Bovendien liggen fouten of het kwijtraken van papieren op de loer.

Dat kan anders: geïntegreerd werken

Met een ERP-systeem is er de mogelijkheid om alle processen rond afvalverwerking, wegen en factureren in één systeem plaats te laten vinden. En de registraties voor bijvoorbeeld de werkbonnen en begeleidingsbrieven? Die kan je vanaf iedere plek uitvoeren. Door met een SAAS oplossing te werken, is de informatie die je zoekt namelijk bereikbaar vanaf verschillende devices, zoals je smartphone of tablet. De ingevoerde data wordt daarna meteen automatisch verwerkt. Dat scheelt weer dubbele handelingen bij de facturatie.

Eenvoudig en foutloos wegen

Wanneer alles digitaal en elektronisch vast wordt gelegd, maakt dit het wegen vele male makkelijker. Er zijn verschillende varianten in het wegen van je lading. Zo heb je bijvoorbeeld losse wegingen, met de nieuwe oplossing van Metacom kun je makkelijk alle gegevens invullen. Bij geplande wegingen is het ook ideaal, je kunt informatie vooraf al vastleggen. Als er ondertussen toch nog iets verandert kun je dit digitaal bijwerken. Daarbij is het mogelijk om onbemand te wegen dankzij de app. Zo kan de chauffeur zelf de weging uitvoeren, vanuit de vrachtwagen.. De sturing naar stortvakken wordt makkelijker en vooraankondigingen naar centrale inzamelaars kunnen vooraf al gestuurd worden. Als laatste kun je documenten zoals foto’s toevoegen aan de weegbon. Dit is handig wanneer er bijvoorbeeld asbest of plastic tussen het puin ligt. Hierdoor kan dit bij de facturatie en latere fasen juist worden verwerkt.

Elektronische begeleidingsbrief (EBA)

Dan de welbekende begeleidingsbrief, ook die kan in elektronische vorm worden gebruikt. Een groot voordeel hiervan is dat wanneer een chauffeur aangehouden zou worden, het dan volstaat het om de brief digitaal te laten zien. Daarbij is fysiek tekenen niet meer nodig, dat maakt het proces voor de weegmeester vele malen efficiënter.

Voordelen ACT Package

De ACT Package ook wel de Afval Container Transport oplossing binnen Metacom, heeft verschillende voordelen. We zetten ze hier nog even op een rij:

  • Het is een SAAS oplossing, dit betekent dat er geen software installatie voor nodig is omdat alles in de cloud gebeurt.
  • Het is LMA-geaccrediteerd. Het ondersteunt het gehele proces vanaf planning van de opdracht tot en met de meldingen eind van de maand die je van de stortvakken die je hebt.
  • Het heeft een volledig integratie met Metacom. Hierdoor lopen alle registraties mee en sluit het aan bij het specifieke proces van jouw organisatie.
  • Maatwerk is mogelijk, zo kan het pakket aansluiten op elke organisatie.
  • Geen papier meer nodig, van plannen tot factureren, alles gaat digitaal.

Nieuwsgierig geworden of onze ACT oplossing ook past bij jouw organisatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Meest recente artikelen

Alle artikelen