0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

Cost Control: de opvolger van Excel in projectbewaking

Cost.control.blog

Elke informatiewerker maakt gebruik van Excel (of een spreadsheet-variant van een andere leverancier), voor het verwerken en presenteren van gegevens. Dát is nu verleden tijd, maak kennis met Cost Control.

Spreadsheets versus Cost Control

Een spreadsheet-variant als Excel presenteert veel gegevens op een overzichtelijke wijze en biedt een grote mate van flexibiliteit. Getallen aanpassen, extra regels, kolommen of macro’s toevoegen om veelvoorkomende handelingen te automatiseren, het is allemaal mogelijk. 

Bovenstaande functies zijn ook van groot belang voor een nauwkeurige projectbewaking in de bouw. Een bewakingsoverzicht van een project bevat nu eenmaal veel gegevens. Extra regels toevoegen moet natuurlijk altijd kunnen, want welk project heeft geen meerwerk? Of nieuwe kostenregels die vooraf niet voorzien zijn? En elke maand moet de toeslag voor de algemene kosten, de prognose einde werk en de financiële verantwoording daarvan berekend worden. Daarnaast wordt het projectoverzicht een stuk beter leesbaar als overbodige kolommen verborgen zijn. Dit alles is mogelijk met Cost Control, met de flexibiliteit die nodig is bij het bewaken van projecten. 

Wat biedt Cost Control extra

Maar, Cost Control biedt ook veel extra’s die een spreadsheet niet biedt. Wat houdt dit in?

  • Meer zekerheid - Cost Control is gebaseerd op een template (inrichting) die afgestemd is op de eisen en wensen van jouw organisatie. Hierdoor kan de gebruiker alleen regels en getallen toevoegen/bewerken op de plaatsen die daarvoor uitgekozen zijn. Ook de formules die nodig zijn om de projectstanden te berekenen zijn opgenomen in het template en staan dus vast, waardoor er zekerheid is over de uitkomst van de berekeningen.
  • Geïntegreerd systeem - Cost Control is geïntegreerd met de financiële administratie, hierdoor zijn altijd alle financiële mutaties verwerkt. Dit geldt niet alleen voor de geboekte uren, de ontvangsten van de leverancier of de inkoopfacturen, maar bijvoorbeeld ook voor de verkoopfacturen, betalingen of juridische verplichtingen.
  • Altijd up-to-date - Als gebruiker van Cost Control maak je altijd gebruik van hetzelfde systeem met dezelfde gegevens als je collega. Geen verouderde spreadsheets of meerdere (afwijkende) versies van spreadsheets die in omloop zijn. En uiteraard kun je altijd verder werken op eerder vastgelegde gegevens in plaats van elke periode te starten met een nieuwe spreadsheet. 
  • Continu proces - Cost Control is breder inzetbaar dan alleen voor het periodiek berekenen van het projectresultaat. Daarbij is Cost Control ook uitermate geschikt voor andere processen die rondom de projecten spelen. Zoals het ondersteunen van het inkoopproces op projecten, met functies als offerteaanvragen, prijsspiegel, projectcontracten en inkooporders en prestatieverklaringen. 
  • Maak rapportages - Cost Control biedt ook de mogelijkheid om de kengetallen van alle projecten te rapporteren of te publiceren naar rapportage oplossingen, zoals Metacom dashboards.

Cost Control is een ‘server based’ applicatie. Veiligheidsprocedures zoals backup and restore zijn hiermee gewaarborgd. Meer weten over projectbewaking met Cost Control? Lees hier alles over financiële controle op jouw projecten.

gerelateerde blogs

Van calculator naar <b>kostendeskundige</b>

Van calculator naar kostendeskundige

Onder invloed van BIM veranderen werkprocessen en daarmee de werkzaamheden van allerlei mensen in de bouw. Calculatoren bijvoorbeeld. Hun specialistische kennis kan grotendeels worden vastgelegd in een receptenbibliotheek. Maar dat wil niet zeggen dat hun werk verloren gaat, het wordt volgens mij juist leuker!

Wat is er mis met <b>spreadsheets</b> voor <b>projectbewaking</b>?

Wat is er mis met spreadsheets voor projectbewaking?

Iedereen wordt er tegenwoordig dagelijks mee geconfronteerd. De kranten staan er vol mee. Bedrijven en merken die een korte periode geleden nog als ‘zeer succesvol’ werden gekenmerkt, verkeren nu in zwaar weer. Surseance van betaling, faillissement, afslanking, reorganisatie, ga zo maar door. Het zijn lastige tijden, maar wat hebben de bedrijven of merken die het niet redden met elkaar gemeen? Heeft het te maken met de wijze waarop ze omgaan met projectbewaking?

Evenementen

Webinar_metacom2021_klein

Webinar | Metacom 2021: wat is er nieuw?

We ontwikkelen voortdurend aan het Metacom platform. Het platform bevat een aantal interessante verbeteringen en vernieuwingen waarmee jij makkelijker, slimmer én sneller kunt werken. Wat zijn de nieuwe toepassingen in Metacom 2021?

Lees verder

case studies

De Klerk ervaart rust op financieel gebied met Metacom+ Projecten

bekijk de case study

nieuws

Haegens_kiestvoorMetacom

Digitaal hijsen in plaats van digitaal bouwen Haegens | horizontaal en verticaal transport kiest voor Metacom

Haegens | horizontaal en verticaal transport (Haegens) kiest voor een toekomstbestendig ICT landschap. Het horizontaal- en verticaal transport bedrijf uit het zuidelijke Elsendorp is een onderneming met ca. 30 kranen én ca. 30 trucks/opleggers. Naast de verhuur van kranen, vrachtauto's en rijplaten, bestaat de vloot van Haegens uit autolaadkranen, bakwagens met rijplatenkranen, verreikers en diverse machines t.b.v. het uitvoeren van machineverhuizingen (zoals heftrucks, compactkranen, Pick & Carry kranen en een speciaal ingerichte gereedschapswagen).

Lees verder