Circulair slopen begint met digitalisering

Circulariteit en digitalisering, twee containerbegrippen naast elkaar. Wat is het precies en wat betekent dit in de praktijk? Om een circulaire economie te realiseren moeten we anders denken en doen. Dit biedt kansen voor de bouwsector. En die circulariteit begint met digitalisering. Waarom? Dat vertel ik je graag in deze blog.

Slim bouwen voor de toekomst

Er wordt steeds meer aandacht geschonken aan het milieu, dat onze hulp keihard nodig heeft. De bouwsector kan een grote impact uitoefenen op het verduurzamen van onze aardbol. Oftewel: slim bouwen en circulair slopen. Een methode die al steeds vaker wordt toegepast. De aanwezige materialen kunnen bij volgende bouwprojecten een alternatief bieden voor dure en schaarse grondstoffen. Dit levert een forse bijdrage aan de reductie van CO2 uitstoot. En dat is een belangrijke pijler in de branche.

Start bij de calculatie

Een goed begin is het halve werk. In de calculatiefase van een sloopproject worden daarom de herbruikbare materialen al geïnventariseerd. Wat kan direct ergens anders worden gebruikt? En wat moet eerst gerecycled worden in bruikbare stoffen? Door dit op voorhand goed inzichtelijk te maken, weet je direct waar je aan toe bent. En gescheiden afval (materialen) heeft grote voordelen: maximale recycling, lagere transportkosten en (daar is ‘ie weer) minder CO2-uitstoot. Software kan jou hier goed in ondersteunen om grip te krijgen op deze processen.

Bouw Informatie Model

En wil je nog een stapje verder gaan, is het ook mogelijk om te calculeren op basis van een 3D model met BIM. Om een nog efficiënter hergebruik te realiseren, zou je een pand (of project) voorafgaand aan de sloop eigenlijk ‘in BIM’ moeten zetten. Dan zie je in één oogopslag welke en hoeveel materialen er zijn, wat de kwaliteit is en wat je daar verder mee zou kunnen.

In de jaren ‘80 was de vraag of er wel genoeg werk was om de bouw aan de gang te houden. In deze tijd is het net tegenovergesteld. De bouw staat voor gigantische maatschappelijk uitdagingen. En wij dromen ervan om bij te dragen aan het oplossen van deze uitdagingen door de bouw en aanverwante sectoren te digitaliseren.

Geïnteresseerd in circulair slopen met digitalisering?

Neem dan contact op

Meest recente artikelen

Alle artikelen