BIM stappenplan: in 6 stappen naar BIM

BIM is misschien wel hét containerbegrip geworden in de bouw als de gesprekken gaan over digitalisering. Al jaren wordt er volop geëxperimenteerd met verschillende toepassingen en wordt er veel over gesproken tijdens evenementen, branche-overleggen en onderzoeken. In een onderzoeksrapport van Bouwend Nederland die vorig jaar is verschenen, stond BIM stipt op nummer 1 als ontwikkeling die de komende jaren gemeengoed gaat worden. Wat BIM echter is, en hoe je concreet ermee aan de slag kunt, daar is echter minder duidelijkheid over. Daarom helpen wij je graag verder met dit stappenplan, met praktische handvatten om verbeteringen door te voeren in het proces. Zodat BIM echt gemeengoed kan gaan worden in je organisatie.


Stap 1 & 2: afspraken maken en leren werken met 3d-model

De eerste twee stappen voor veel bouwers is leren omgaan met een 3D-model. Als regievoerder van een project zul je verschillende modellen, zoals het bouwkundig- en constructief model , van verschillende partijen samen moeten voegen voor een goed model. Het is belangrijk om afspraken te maken met je partners over de aanlevering en opbouw van je 3D-model. Een goed model is een werkbaar model die als basis dient voor de aansturing van het verdere proces.
Veel bouwers zitten in deze fase.

Stap 3: calculeren op basis van 3D-model

Wanneer je ervaring hebt opgedaan met 3D-modelleren en 'clash-control' onder de knie hebt, is de volgende stap om op basis van je (3D-) model een kostprijscalculatie te maken. De hoeveelheden uit je IFC model dienen als basis voor je calculatie. Handig, want dit kan je heel veel werk besparen. Het is belangrijk om in deze fase een goede bibliotheek op te bouwen. Als je dit goed voor elkaar hebt, kun je heel snel de kost- en verkoopprijs van je ontwerp bepalen. Het doorrekenen van verschillende ontwerpen en deze met elkaar vergelijken is een andere mogelijkheid die nu goed en snel uitvoerbaar is. Dit is het nieuwe werken: je wordt in plaats van een calculator een kostendeskundige.

Stap 4: aansturen van het primaire bouwproces, gebaseerd op het 3D-model

Uiteraard bestaat een project uit meer dan alleen 3D-modellen en kostprijsberekeningen. Bouwers leggen ook veel informatie vast zoals eisen, risico's, budgetten en activiteiten planningen. Hierdoor kun je in elke fase van het bouwproces de relatie zien tussen een object, post of regel met het 3D-model. Zo kun je bijvoorbeeld precies zien welk element in je 3D-model op welke dag wordt gebouwd, welke leverancier welk onderdeel levert tegen welke prijs en wat je werkelijke kosten en opbrengsten zijn t.o.v. je begroting uit de calculatie.

Stap 5: nazorg en onderhoud van je BIM software

Wanneer een project is opgeleverd, start de onderhoudsfase. Dit onderdeel zal door contractvormen zoals DBMF steeds belangrijker worden voor bouwers. Waar het bouwproces gemiddeld tussen de 1 a 3 jaar in beslag neemt, kan het beheer en onderhoud oplopen tot tientallen jaren. Er liggen dus vele kansen om o.b.v. je BIM het onderhoudsproces goed en efficiënt aan te kunnen aansturen.

Stap 6: BIG BIM

De laatste ultieme stap is 'BIG BIM': het delen van alle informatie in de gehele keten aan de hand van BIM servers. Dit is een verregaande vorm van voor-en-achterwaartse ketenintegratie en pas te realiseren als je de eerste stappen hebt ingebed in je organisatie.

Kortom: de weg om te werken met BIM kent vele stappen en uitdagingen. Het mooie is dat wij het BIM proces al heel ver kunnen ondersteunen. Volledig integraal, zodat je geen verschillende eilanden aan softwarepakketten hebt, maar één systeem voor engineering, calculatie, planning, inkoop en kostenbewaking die je kunt aansturen op basis van je 3D-model.

Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? We helpen je graag! Neem contact met ons op of lees verder op onze pagina over BIM.

Optimaal met BIM werken? Wij helpen graag!

Neem contact op

Meest recente artikelen

Alle artikelen