0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

BIM stappenplan: in 6 stappen naar BIM

Op de BIM praktijkdag onlangs in jaarbeurs Utrecht bleek maar weer hoe ‘hot’ bim is. Onder het gezelschap bevonden zich architecten, installateurs, bouwers, adviseurs, universiteiten...kortom: BIM is er voor iedereen. En iedereen in de bouwketen wil weten hoe hij of zij aan de slag kan met BIM. Maar waar moet je als bouwer rekening mee houden? Wat zijn de stappen die je moet doorlopen om optimaal te kunnen BIM-men? Wij zien de volgende stappen.
Stap 1 & 2: afspraken maken en leren werken met 3d-model
De eerste twee stappen voor veel bouwers is leren omgaan met een 3D-model. Als regievoerder van een project zul je verschillende modellen, zoals het bouwkundig-  en constructief model , van verschillende partijen samen moeten voegen voor een goed model.  Het is belangrijk om afspraken te maken met je partners over de aanlevering en opbouw van je 3D-model. Een goed model is een werkbaar model die als basis dient voor de aansturing van het verdere proces.
Veel bouwers zitten in deze fase.

Stap 3: calculeren op basis van 3D-model
Wanneer je ervaring hebt opgedaan met 3D-modelleren en 'clash-control' onder de knie hebt, is de volgende stap om op basis van je (3D-) model een kostprijscalculatie te maken.  De hoeveelheden uit je IFC model dienen als basis voor je calculatie. Handig, want dit kan je heel veel werk besparen. Het is belangrijk om in deze fase een goede bibliotheek op te bouwen. Als je dit goed voor elkaar hebt, kun je heel snel de kost- en verkoopprijs van je ontwerp bepalen. Het doorrekenen van verschillende ontwerpen en deze met elkaar vergelijken is een andere mogelijkheid die nu goed en snel uitvoerbaar is. Dit is het nieuwe werken: je wordt in plaats van een calculator een kostendeskundige.

Stap 4: aansturen uitvoering met 3D-model
Uiteraard bestaat een project uit meer dan alleen 3D-modellen en kostprijsberekeningen. Bouwers leggen ook veel informatie vast zoals eisen, risico's (systems engineering), budgetten en activiteiten planningen. Hierdoor kun je in elke fase van het bouwproces de relatie zien tussen een object, post of regel met het 3D-model. Zo kun je bijvoorbeeld precies zien welk element in je 3D-model op welke dag wordt gebouwd,  welke leverancier welk onderdeel levert tegen welke prijs en wat je werkelijke kosten en opbrengsten zijn t.o.v. je begroting uit de calculatie.

Stap 5: nazorg en onderhoud
Wanneer een project is opgeleverd, start de onderhoudsfase. Dit onderdeel zal door contractvormen zoals DBMF steeds belangrijker worden voor bouwers. Waar het bouwproces gemiddeld tussen de 1 a 3 jaar in beslag neemt, kan het beheer en onderhoud oplopen tot tientallen jaren. Er  liggen dus vele kansen om o.b.v. je BIM het onderhoudsproces goed en efficiënt aan te kunnen aansturen.

Stap 6: BIG BIM
De laatste ultieme stap is 'BIM BIM': het delen van alle informatie in de gehele keten aan de hand van BIM servers. Dit is een verregaande vorm van voor-en-achterwaartse ketenintegratie en pas te realiseren als je de eerste stappen hebt ingebed in je organisatie.

Kortom: de weg om te werken met BIM kent vele stappen en uitdagingen. Het mooie is dat wij het BIM proces al heel ver kunnen ondersteunen. Volledig integraal, zodat je geen verschillende eilanden aan softwarepakketten hebt, maar één systeem voor engineering, calculatie, planning, inkoop en kostenbewaking die je kunt aansturen op basis van je 3D-model.

gerelateerde blogs

Van calculator naar <b>kostendeskundige</b>

Van calculator naar kostendeskundige

Onder invloed van BIM veranderen werkprocessen en daarmee de werkzaamheden van allerlei mensen in de bouw. Calculatoren bijvoorbeeld. Hun specialistische kennis kan grotendeels worden vastgelegd in een receptenbibliotheek. Maar dat wil niet zeggen dat hun werk verloren gaat, het wordt volgens mij juist leuker!

Realiseer <b>het beste idee</b> met <b>SE</b>

Realiseer het beste idee met SE

Binnenkort wordt een nieuwe versie van de Systems Engineering standaard (15288) gepubliceerd. En naast deze 2015 versie zal daarna ook een bijgewerkt Systems Engineering (=SE) handboek uitgegeven worden. Hieronder al vast een korte vooruitblik.

Mythes en vooroordelen over <b>Systems Engineering</b>

Mythes en vooroordelen over Systems Engineering

Er bestaan nog steeds veel mythes en vooroordelen over Systems Engineering (=SE)​. SE zou alleen werken voor grootschalige en complexe systemen. De implementatie van de SE methodiek zou duur zijn en het opleiden en trainen van Systems Engineers zou veel te lang duren.

Evenementen

Webinar | Voorbereidingen voor calculeren op basis van een 3D model

In de eerdere webinar over de toepassingsmogelijkheden van een BIM-model en calculeren, hebben we aangegeven dat de werkmethode bepaald hoe je tot een calculatie komt. Maar wat is er nodig om een goede werkmethoden bibliotheek op te zetten?

Lees verder

case studies

Van Werven realiseert zelf procesinnovaties met Metacom Online

bekijk de case study

nieuws

Jaarafsluiting in Metacom: deze instructievideo’s helpen je op weg

Het lijkt nog ver weg, maar het einde van 2018 komt al bijna in zicht. Dat betekent dat het financiële boekjaar weer afgesloten kan worden en het tijd wordt om het nieuwe boekjaar te openen. Omdat dit handelingen zijn die je maar één keer per jaar doet, zien we dat dit vaak vragen oproept: hoe doe je dat ook alweer? Daarom hebben we een reeks instructievideo’s opgenomen, om jou te helpen met de jaarafsluiting in Metacom. In deze video’s laten we je zien hoe je het systeem klaar maakt voor het einde van het jaar en het begin van een nieuw jaar.

Lees verder