6 signalen dat je ERP-Systeem aan vernieuwing toe is

In softwareland volgen nieuwe updates en systemen elkaar snel op. Het is kan lastig zijn om in te schatten of je systeem nog goed genoeg werkt, of dat je een verouderd systeem gebruikt. Hieronder zes signalen dat je ERP-systeem aan vernieuwing toe is.

Kosten lopen op

Heb je het gevoel dat je uitgaven aan IT oplopen, maar je weet niet waarom? Dit kan komen door slecht functionerende werkprocessen of weinig tot geen beleid op het gebruik van het ERP-systeem. Hierdoor gaan medewerkers óf buiten het systeem werken óf maken ze onvoldoende gebruik van de mogelijkheden van het systeem. Het kost vervolgens meer mankracht en tijd om deze processen te verbeteren of te ondersteunen. Wellicht wordt er gebruikgemaakt van andere software (vaak niet kosteloos), terwijl de functionaliteit al aanwezig is in het ERP-systeem.

Veiligheid

Behalve dat de kosten oplopen, is er ook het risico van onveiligheid. Verouderde ERP-systemen zijn gevoeliger voor datalekken. Het is natuurlijk absoluut niet wenselijk dat bedrijfsgegevens op deze manier op straat komen te liggen. Daarbij kan het ook kostbaar zijn om dit weer op te lossen, om nog niet te spreken over het herstellen van het vertrouwen bij je klanten.

Klanttevredenheid loopt terug

Een verouderd software systeem dat de medewerkers niet goed ondersteunt in hun dagelijkse werk, leidt tot een afname in klant- en medewerkerstevredenheid. Dit kan zelfs uitlopen tot het vertrek van medewerkers en daarbovenop het verlies van opdrachtgevers. Doordat de data verdeeld is, of niet goed geüpdatet, is het maken van besluiten lastiger en wordt het moeilijk om de prestaties van je bedrijf te blijven verbeteren.

Vergrijzing

Naast dat je opdrachtgevers kunt verliezen, kun je ook werknemers afschrikken. Waarom? Omdat je bedrijf minder aantrekkelijk wordt voor jongere medewerkers. De nieuwe generatie ziet de potentie van moderne bedrijfssoftware en zij werken het liefst zo flexibel en digitaal mogelijk. Waar zij de toekomst kunnen vormen van jouw bedrijf, blijft jouw bedrijf achter door het verouderde ERP. Binnen de kortste keren ligt het verouderde ERP volledig in handen van de oudere generatie medewerkers. Deze kennis gaat verloren wanneer zij de pensioengerechtigde leeftijd bereiken.

Eilandsysteem

Doordat het ERP-systeem niet geïntegreerd is met andere bedrijfsprocessen, komt je data op verschillende plekken te staan en ontstaan er diverse werkwijzen. Er ontstaat een ‘eilandsysteem’. Waarbij data op verschillende plekken staan en systemen los van elkaar werken. Dit creëert onduidelijkheid binnen het bedrijf. Wanneer onduidelijk is welke data waar ingevuld moet worden, gaat veel kostbare tijd en dus geld verloren.

De concurrentie vliegt je voorbij

Waar jij niet vooruit beweegt, doen je concurrenten dit wel. Met een verouderd systeem wordt het lastig om bij te blijven met de verwachtingen van je opdrachtgevers. Met een modern ERP-systeem kun je de voorsprong op de concurrentie behouden en kun je proactief inspelen op de markt.

Herken jij deze punten? Dan is er een grote kans dat jouw bedrijf toe is aan een nieuw ERP-systeem. Ben je benieuwd hoe je dit het beste kan aanpakken? Lees in onze volgende blog waar je op moet letten bij het kiezen van een nieuw ERP-Systeem.


Wil je nú gelijk beginnen? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Meest recente artikelen

Alle artikelen