5 veelgemaakte fouten bij calculeren en hoe calculatiesoftware kan helpen

Een werk gegund krijgen, het begint allemaal met een goede calculatie. Maar ook wanneer het werk in volle gang is, is de calculatie nog steeds de basis van alles. Gaat alles volgens berekening of loopt het ergens uit de pas? Is aan het einde van de rit de berekende marge gehaald? Want dat is natuurlijk waar het uiteindelijk om gaat. Mooie projecten draaien is fantastisch, maar het moet natuurlijk ook wat opleveren. De doorgewinterde calculator weet er alles van. Voor de minder ervaren calculatoren en omdat een kleine opfriscursus nooit kwaad kan, geven we je hierbij de 5 meest gemaakte fouten bij een calculatie.

1. Te scherp gecalculeerd

Je wilt natuurlijk zo scherp mogelijk calculeren om een project of tender binnen te halen, dat is logisch. Maar wanneer je té scherp calculeert, neem je grote risico’s. Vooral wanneer je de marges op materiaalkosten te klein maakt, want met de stijgende materiaalkosten waar we momenteel mee te maken hebben, kan dit achteraf voor een flinke tegenvaller zorgen. Houd dus voldoende marge aan en zorg altijd voor een buffer.

2. Geen gebruik maken van historische data

Wanneer je de verhouding tussen interne en externe resources nooit hebt vastgelegd in je calculatiesoftware en hier dus geen historische data van beschikbaar hebt, is de kans groot dat je calculatie achteraf niet juist blijkt te zijn. Wanneer je er bijvoorbeeld vanuit gaat dat je eigen materieel inzet, maar dat dit al voor een ander project staat gepland, zul je moeten inhuren. Dat betekent extra kosten en dus een gevaar voor de marge.. Kennis van de processen en de planning van jouw organisatie is dus heel belangrijk. Daarnaast houd je je data georganiseerd en up to date door calculatie software te gebruiken. Als je op deze manier goed gebruik maakt van je calculatiesoftware, calculeer je altijd met de juiste gegevens.

3. Kostenposten niet duidelijk specificeren

Wanneer bepaalde kostenposten in de offerte vaag omschreven zijn of niet duidelijk genoeg, biedt het weinig overzicht. Dit kan problemen opleveren voor de nacalculatie. Wanneer je de uiteindelijke gemaakte kosten gaat vergelijken met de offerte, maar het niet duidelijk is wat bij welke kostenposten hoorde, is het moeilijk om een goede nacalculatie te maken. Bouwsoftware kan je hiermee helpen doordat je makkelijk en efficiënt een goede nacalculatie kunt maken, dit is juist zo nacalculatie belangrijk, om van te leren voor toekomstige calculaties en projecten.

4. Onderschatten van kosten

Wanneer een project uit de pas loopt, komt dat heel vaak door de post arbeidskosten. Dat komt omdat het niet zo simpel is als alle benodigde uren vermenigvuldigen met een bepaald uurloon. Nee, hier heb je te maken met verschillende expertises voor verschillende onderdelen en het eventueel moeten inschakelen van onderaannemers. Daarnaast zijn de kosten voor arbeid stijgende op dit moment, door het gebrek aan vakkundig personeel.

Wanneer je in het verleden soortgelijke projecten hebt uitgevoerd, zou je wel de kosten per vierkante meter als leidraad kunnen nemen voor je calculatie.Ook is het mogelijk regels uit eerdere calculaties te kopiëren, waardoor je gemakkelijk en snel kunt werken.

5. Elk werk willen binnenhalen

Dit klinkt misschien onlogisch, want je wil toch zoveel mogelijk werk binnenhalen? Maar wanneer je van je eigen expertise en ervaring uitgaat, kun je misschien kiezen voor projecten waar je meer marge op kunt halen. In de calculatie software kun je namelijk marges van verschillende calculaties en projecten met elkaar te vergelijken. Op deze manier zul je (op langere termijn) betere resultaten boeken. Meer is dus niet per se beter!

Calculeren is complex en er hangt veel vanaf in de wereld van (bouw)projecten en tenders. Ervaring, de juiste inschattingen kunnen maken en een bepaald ‘’fingerspitzengefühl’’ maken een goede calculator. De juiste calculatie software ondersteunt hierin, het zorgt ervoor dat je nauwkeurig kunt werken, de juiste data tot je beschikking hebt en een goede nacalculatie kunt doen zodat je er weer van kunt leren voor het volgende project.

Wil je meer weten over onze calculatie software die we speciaal hebben ontwikkeld voor bouw, infra en aanverwante sectoren? Bekijk hier alle informatie of neem vrijblijvend contact met ons op.

Meest recente artikelen

Alle artikelen