Munitie ruimen met Dekkers Loon-en Grondverzetbedrijf

Dekkers Maasbommel is een bedrijf met een flinke historie. Maarten Toonen Dekkers heeft de dagelijkse leiding. Hij is inmiddels de vierde generatie Toonen Dekkers die het bedrijf nu voortzet. Dekkers is begonnen in 1914 als dorser en zette zich vanaf 1946 in als een agragrisch loonbedrijf. Dit groeide uit tot een grondverzetbedrijf. Een slimme zet, met het oog op de ruilverkaveling die toen aan de gang was in Maas en Waal. Deze tak is in de loop der jaren flink gegroeid. Maarten volgde in 2003 zijn vader op. Hij versterkte de gereedschapskist van Dekkers Maasbommel door zich te verbreden in cultuurtechniek en conventionele explosievenopsporing. Voor dat laatste zijn we op dit moment in Amsterdam. Munitie ruimen: Hoe zit het proces eruit? Voordat Dekkers Maasbommel in het proces komt van het munitie ruimen, gaat er flink wat werk aan vooraf. Het begint met de wens om ergens wat te bouwen, zoals hier op een leeg veld, in Amsterdam. De gemeente of een particuliere partij start een vooronderzoek: Is de grond wel goed en is er een kans dat er munitie ligt? Bij het tweede wordt er in archieven terug gezocht naar bronnen uit bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog, of er coördinaten of redenen zouden kunnen zijn dat er munitie ligt. Bestaat de kans dat dit zo is? Dan komen wij om een hoekje kijken.

De keuze voor Metacom

Naast munitie ruimen, doet Dekkers ook veel in de bouw wereld. Beide takken kunnen vaak ad hoc zijn qua timing. Op het laatste moment is er bij een project een kraan nodig, of de planning schuift helemaal op. Vroeger werd dit op papier bijgehouden, waardoor het overzicht verdween. Nu met Metacom hebben we een hele duidelijke planning, waarin we alles van materieel tot personeel kunnen inplannen. Naast dat het plan duidelijk is, hebben we ook een kostenoverzicht die we met de klant kunnen delen. Hierdoor zijn we ervan verzekerd (en de klant ook) dat na een project we niet voor onverwachte kosten staan!

Uitdaging voor de toekomst

We zitten zeker niet stil bij Dekkers. Wat ik wel zie, is dat steeds meer onderdelen in het bedrijf zich moeten vernieuwen aan de hand van technische ontwikkelingen. Digitale planning bijvoorbeeld, maar ook graafmachines gaan draaien op elektriciteit in plaats van Diesel. Al deze ontwikkelingen zijn heel interessant, maar ook uitdagend. We gaan zeker de komende jaren deze uitdaging aan en ons blijven ontwikkelen.