De bouwsector richt zich traditioneel op fysieke veiligheid, maar met de toenemende digitalisering is ook digitale veiligheid essentieel geworden. Cyberveiligheid is nu de norm, niet alleen om gevoelige gegevens te beschermen, maar ook om de continuïteit van de bedrijfsvoering te waarborgen. Peter Wouters, teamleider technische consultancy bij VanMeijel, vertelt over de verschuiving naar cloudgebaseerde oplossingen en de groeiende rol van digitale veiligheid in de bouw.

Van on-premise naar SaaS: een digitale transitie
VanMeijel verzorgde voorheen voornamelijk on-premise systemen bij klanten. Dat betekende dat alle software lokaal bij de klant draaide en de klant zelf verantwoordelijk was voor beveiliging, back-ups en updates. Tegenwoordig is digitale veiligheid een gedeelde verantwoordelijkheid tussen softwareleveranciers en klanten. Daarbij bieden SaaS-oplossingen (Software as a Service) – software die via de cloud wordt aangeboden – grote voordelen voor zowel de beveiliging als de functionaliteit. Peter legt uit: “SaaS stelt ons in staat om veiligheid op een veel hoger niveau te bieden, omdat wij de controle kunnen houden over essentiële aspecten zoals back-ups, authenticatie, en systeemupdates. Wij zorgen ervoor dat onze software, zoals Metacom, voldoet aan de hoogste beveiligingsnormen (zoals ISO 27001) én we zorgen dus ook voor het beheer en onderhoud van de servers en het netwerk.”

Toch blijft de rol van de klant cruciaal, benadrukt hij. “Om digitale veiligheid te waarborgen, moeten eindgebruikers zich bewust zijn van veilige inlogprocedures en de juiste beveiligingsmaatregelen inzetten, zoals multifactor authenticatie (MFA). “VanMeijel werkt nauw samen met de klant om zwakke plekken te minimaliseren en de digitale weerbaarheid van de systemen te versterken”, aldus Peter.

Peter Wouters, teamleider technische consultancy bij VanMeijel

De voordelen van SaaS voor de bouwsector
Volgens Peter brengt SaaS verschillende voordelen voor bouwbedrijven, vooral in een tijd waarin arbeidskrapte en digitalisering hand in hand gaan. “Jongere medewerkers hebben andere verwachtingen van software dan de oudere generatie. Ze willen vanaf elke locatie kunnen werken, vaak via apps of andere mobiele oplossingen. SaaS maakt dit mogelijk, terwijl wij de veiligheid garanderen. Voor de GWW-sector, waar snelle en betrouwbare toegang tot data cruciaal is, helpt dit bedrijven om flexibel te blijven en de nieuwe generatie medewerkers aan te trekken”, legt Peter uit.

Met SaaS-oplossingen zoals Metacom zijn gebruikers niet langer afhankelijk van lokale servers, en kunnen ze hun data altijd en overal benaderen. Peter: “Het fijne is dat de applicatie er hetzelfde uitziet en hetzelfde functioneert, alleen is deze voortaan via internet te benaderen. Alle administratieve processen, van calculatie tot facturatie, zijn zo veilig en toegankelijk. En mocht er toch iets misgaan, dan is herstel dankzij regelmatige back-ups een stuk eenvoudiger.”

Met SaaS wordt het werken vanaf elke locatie mogelijk

Cyberdreigingen en hoe je ze kunt voorkomen
Met de overgang naar de cloud en SaaS komen ook nieuwe uitdagingen, zoals de risico’s van cyberaanvallen en ransomware. Een ransomware-aanval vormt voor bedrijven in de GWW-sector het grootste risico: “Als je geen toegang hebt tot je data, dan ligt de hele bedrijfsvoering stil. We zorgen daarom dat klanten zich bewust zijn van de noodzaak van back-ups en veiligheidsupdates.”

Een essentiële stap om digitale veiligheid te verhogen, is multifactor-authenticatie (MFA). Hiermee moeten gebruikers niet alleen een wachtwoord invoeren, maar ook een tweede factor, zoals een verificatie via hun telefoon. Dit maakt het voor hackers lastiger om toegang te krijgen tot gevoelige data. Met MFA in Metacom kunnen gebruikers deze extra beveiligingslaag zelf activeren en zo de veiligheid verhogen.

Waarom SaaS de toekomst is voor digitale veiligheid in de bouw
Voor VanMeijel en Peter is het duidelijk: SaaS biedt een kwaliteitsniveau dat klanten met een interne IT-afdeling niet kunnen evenaren. “Veel mensen denken dat SaaS alleen bedoeld is om kosten te besparen, maar wij zien het vooral als een manier om veiligheid en functionaliteit naar een hoger niveau te tillen. 

Waar een paar jaar geleden nog niet alle klanten SaaS als een logische stap zagen, is er nu een duidelijke trend richting deze oplossing. Bijna alle klanten zijn inmiddels geïnteresseerd in de overstap, mede door de verhoogde veiligheidsstandaarden en het verminderde onderhoud aan eigen hardware. “Hoewel de verandering wat vraagt aan de architectuurkant, verloopt de daadwerkelijke migratie doorgaans soepel. SaaS stelt bedrijven in staat zich richten op hun kernactiviteiten, terwijl VanMeijel zorgdraagt voor een veilige digitale omgeving die altijd up-to-date is”, besluit Peter.

Dit artikel verscheen eerder in de GWW

Blijf op de hoogte

via onze nieuwsbrief