0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

Van_Werven_app_(1).jpg

Opdrachten en bijhouden uren gaat bij Van Werven via een app

Met een stapel papieren op pad en die aan het eind van de week weer inleveren op kantoor? Het is verleden tijd voor de machinisten bij Van Werven in Oldebroek, schrijft De Stentor.

De 250 shovel- en kraanbestuurders krijgen hun opdrachten en doen hun urenadministratie tegenwoordig via een app op de smartphone. De automatisering scheelt papier en is efficiënter voor zowel het kantoorpersoneel als de machinist.

Traag
Klinkt als een logische ontwikkeling in een tijd dat iedereen een smartphone heeft en dagelijks uren doorbrengt op verschillende apps. ,,Maar vanuit het bedrijfsleven die stap maken is lastig", weet Tjaco Naaktgeboren, directeur ICT bij de dienstverlener in de bouwsector.

Hoe kan dat? ,,De bouwsector reageert traag", is de ervaring van Frans van Meijel. Hij is directeur van het gelijknamige bedrijf in Emmeloord, staat dertig jaar in de frontlinie en heeft 400 klanten in binnen- en buitenland. ,,Bij een klus zijn veel partners betrokken en wordt veel geïmproviseerd."

De mogelijkheden tot automatiseren zijn er volgens de directeur. Zoals tekeningen digitaliseren en die meteen delen via internet als ze worden gewijzigd. Daardoor beschikken alle betrokkenen op hetzelfde moment over de nieuwste tekeningen.

Excel-einde
Daarnaast nadert de 'schijnautomatisering' van gegevens opslaan in Excel-bestanden het einde, zoals Van Meijel het noemt. Hij stelt dat de bouwsector aan het begin van een nieuw tijdperk staat. ,,De automatisering waarop wij ons richten, is op het proces gericht. Toepassingen bedenken waardoor honderd man efficiënt werken, zodat je uiteindelijk een goed product hebt." Niet met als doel om menselijk handelen weg te snijden, maar wel te verminderen waar overbodig. De machinisten van Van Werven ondervinden het dagelijks.

Een cruciale ontwikkeling is volgens Van Meijel de komst van de cloud; de opslagruimte op het internet waar iedereen bij kan om informatie te sturen en te halen via meerdere apparaten, zoals computer, tablet en smartphone. Een machinist van Van Werven hoeft zijn urenadministratie niet meer in te leveren op kantoor in Oldebroek. Hij kan het ook versturen vanaf de laatste klus of vanuit huis. Tjaco Naaktgeboren is enthousiast. Van Meijel merkt dat anderen twijfelen: ,,Ze willen eerst in de praktijk zien of het haalbaar is."

Banenverlies
Zorgt automatisering voor banenverlies? Niet direct, zeggen Naaktgeboren en Van Meijel. Wel een verschuiving. De administratieve tak krimpt, ICT-afdelingen groeien. Naaktgeboren: ,,De app kunnen wij zelf ontwikkelen en aanpassen. Dat was vroeger anders. Toen liep dat via leveranciers en was een enkele aanpassing vaak onmogelijk. Zeker als het alleen voor ons bedrijf was en het veel tijd kostte, waardoor het te duur werd. Via Van Meijel hebben wij als het ware een doos met Lego gekregen, waar we nu zelf vormpjes mee kunnen maken."

Betrokkenheid
Toch zijn er zorgen. Zowel bij de bedenker als de gebruiker. ,,Het is lastig om geschikt personeel te vinden", merkt directeur Frans van Meijel. ,,De ontwikkelingen volgen elkaar snel op, terwijl het onderwijs zich traag aanpast. Voor de gebruiker wordt automatisering gemakkelijker, maar achter de schermen wordt het steeds complexer."

Naaktgeboren vertelt: ,,De overgang naar de app verliep soepel. Iedereen is tegenwoordig gewend om met apps te werken. Wat wij wel zien is dat machinisten minder op kantoor komen. Dat vinden wij jammer, want betrokkenheid bij het bedrijf is belangrijk. Wij willen verder automatiseren, maar denken ook sterk na hoe we het personeel vrijdagmiddag gewoon aan de gehaktbal kunnen houden."

Dit artikel is geschreven door Jaap Selles (journalist) en gepubliceerd in De Stentor op dinsdag 23 mei 2017.

blog

liquiditeitsprognose-blog

Inzicht in de liquiditeit van je bedrijf

In deze tijd hoor ik vaak dat inzicht in je liquiditeit van groot belang is, juist nu! Natuurlijk begrijp ik dat je zorgen kan hebben over je financiële positie in crisistijd, maar inzicht in de liquiditeitspositie is natuurlijk áltijd van belang. Ach.. laten wij die discussie hier niet voeren. Maar laat mij van het moment gebruik maken om een, volgens ons, onderbelichte functionaliteit in Metacom te presenteren. Namelijk, de liquiditeitsprognose.

Lees verder

case studies

Header-Case-vanDoorn -mob750x540

Breed digitaliseren binnen de organisatie

bekijk de case study

Evenementen

webinar_ordertocash_groot.png

Webinar | Het volledige proces van order to cash digitaal

Verkoopfacturen worden vaak al digitaal verstuurd. Wist je dat je dit proces ook kunt automatiseren? Met de verkoopfactuur package in Metacom Online kun je verkoopfacturen altijd automatisch aanmaken, bijwerken en versturen. Ontdek meer in deze webinar.

Lees verder