0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

Header_CostControl.jpg

Een nieuwe generatie software in projectbewaking | GWW magazine

Met software rondom projectbewaking en uitvoering richt Van Meijel Automatisering zich op aannemers in de Grond-, Weg- en Waterbouw, de Burgerlijke en Utiliteitsbouw en aanverwante dienstverleners. En dat is hard nodig, volgens Rienk Nieuwland. Als productowner developmentteam Metacom Projecten (met geesteskindje Cost Control) en in zijn rol als solutions architect binnen de klantorganisatie bij Van Meijel, constateert hij dat aannemers een andere rol krijgen.

“In het verleden was het de opdrachtgever die het bestek schreef waarin alles werd voorgekauwd en was het de taak van de aannemer om de capaciteit, het personeel en het materieel te leveren en de opdracht uit te voeren. Tegenwoordig is de aannemer steeds meer de regievoerende partij geworden. De capaciteit wordt vaak ingehuurd en daardoor is een aannemer veel meer risicodragend. Om die rol te pakken, moet in een andere informatiebehoefte worden voorzien.”

‘In control’ met Cost Control
Projectmatig werkende organisaties willen (en moeten) projecten beheersen. De beheersaspecten Geld, Hoeveelheid, Tijd, Organisatie en Informatie zijn daarbij van belang. Vaak aangevuld met de aspecten Kwaliteit en Risico. Nieuwland: “Vanuit traditioneel oogpunt was het financiële proces (Geld) leidend in projectbewaking, maar dat is tegenwoordig niet meer voldoende. “Uiteraard is het financiële proces nodig om eens in de zoveel tijd de financiële balans op te maken, maar om ‘in control’ te zijn, moet de informatie op maand, week- of zelfs dagniveau op orde zijn.” Maar het beheersaspect Geld is te traag om grip te hebben op je project, wat vervolgens ten koste gaat van tijdig signaleren en bijsturen van het proces. Als je een inkoopcontract gaat afsluiten, wil je snel weten of je er iets aan gaat verdienen, of er geld bij moet en waar de risico’s zitten waar je rekening mee moet houden.

''Cost Control: ideaal voor de beheersing van onderhanden projecten, zowel op managementniveau als operationeel''

Grip op je projecten

Er speelt zoveel in de markt waardoor het steeds meer van doorslaggevend belang is om te digitaliseren. “Toch is het niet zo moeilijk om de markt te overtuigen van de noodzaak”, zegt Nieuwland. “Vanuit het management is er vaak al behoefte aan transparantie en eenduidige uitvoering van rapportages waarbij er snel relevante cijfers beschikbaar zijn. Het is soms wél een uitdaging om klanten de stap naar digitalisering te laten zetten. Maar daar ondersteunen wij ze bij.” Tegenwoordig gebruikt elk bouwbedrijf allerlei Excel bestanden om een project te bewaken. Excel is heel flexibel, maar kent ook risico’s. Zo is het best bewerkelijk, kunnen diverse gebruikers naar verschillende bestanden kijken en kunnen er fouten insluipen. Met Cost Control -een innovatief product waarin we wel de flexibiliteit van Excel bieden maar de risico’s eruit halen- krijg je weer grip op je projecten. Cost Control richt zich primair op het beheersaspect Geld, zonder hierbij de aspecten Hoeveelheid en Risico uit het oog te verliezen. Ideaal om de beheersing van onderhanden projecten zowel op managementniveau als operationeel te optimaliseren.

Gebruiksvriendelijk en laagdrempelig
Nieuwland vertelt dat Frans van Meijel (vader van de huidige directie bestaande uit broers Theo en Peter) merkte dat er behoefte was aan een apart systeem voor projectbewaking. “Hij vond het belangrijk om dicht bij de mensen te staan die er mee moeten werken. Eenvoudig in gebruik en laagdrempelig met een minimaal aantal knoppen die precies doen wat je ervan verwacht. Cost Control sluit daarmee aan bij deze tijd en de behoeftes van de individuele organisatie en de individuele gebruikers. Of dit nou uitvoerders, werkvoorbereiders, inkopers, projectleiders, mensen van finance & control of zelfs financieel directeuren zijn. Iedereen ervaart het anders, terwijl het toch in dezelfde applicatie zit en met dezelfde gegevens werkt. En dát is optimaal samenwerken binnen één project”, besluit Nieuwland.

Bekijk hier het volledige online magazine of lees meer over Cost Control als opvolger van Excel in projectbewaking

 

blog

Materieelbeheer.header_.png

Het belang van goede materieelbeheer software | 4 redenen

Materieel is één van de meest kostbare activa binnen jouw organisatie. Om mens en materieel optimaal in te zetten is een goede planning belangrijk. Maar, daarvoor heb je wel controle en zichtbaarheid over het beschikbare materieel nodig. In deze blog lees je waarom goede materieelbeheer software hierbij onmisbaar is.

Lees verder

case studies

Weverling gaat voor een optimale bedrijfsvoering met Metacom

bekijk de case study

Evenementen

Materieelverhuur_klein

Webinar | Materieelverhuur in Metacom: een optimaal proces

Materiaal en materieel zijn kostbare activa binnen jouw organisatie. Dit wil je goed kunnen beheren, om het zo optimaal mogelijk in te zetten. Waar is het, wat kost het, wat zijn de opbrengsten? Optimaliseer daarom je materieelverhuur proces met Metacom.

Lees verder