0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

Header_WKB_VanMeijel

De nieuwe Wet Kwaliteitsborging is jouw bedrijf er klaar voor?

Het duurt nog even, maar op 1 juli 2022 treedt de Wet Kwaliteitsborging voor de Bouw (WKB) in werking. De wet is bedoeld voor het verbeteren van de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht, om zo bouwfouten te minimaliseren. Onze software kan jou helpen met het opbouwen van een online dossier. Dat kan namelijk simpeler, denken wij.

Wat er gaat veranderen?
Hoewel de nadruk van de WKB ligt op de woningbouw, krijgen ook bedrijven in de Grond-, Weg- en Waterbouw te maken met de wetswijziging. Zelfs onderaannemers en toeleveranciers moeten voldoen aan de eisen van de wet. Nieuwbouw, verbouw, onderhoud, renovatie, woningbouw, U-bouw en infra, het geldt voor alle bouwwerken. 

Naar verwachting tot 2024 wel eerst alleen voor de eenvoudige bouwwerken, vanaf 2025 volgt de rest. Gedurende het bouwproces zal iedereen meer informatie moeten bijhouden om te voldoen aan de kwaliteitseisen. De belangrijkste wijzigingen zijn: 

1. Onafhankelijke kwaliteitscontroleurs (kwaliteitsborgers) controleren of een bouwwerk voldoet aan de eisen. Dit is een belangrijke wijziging. Per bouwproject is de aannemer zelf verantwoordelijk voor het laten controleren door een onafhankelijke controleur;

2. De gemeente kan de bouw stilleggen wanneer een kwaliteitsborger of de gemeente een probleem ziet;

3. De aannemer krijgt een grotere verantwoordelijkheid voor de gevolgen van eventuele gebreken;

4. De aannemer moet de klant laten weten of en hoe hij zich verzekerd heeft; 

5. Nieuwe 5% regeling: voorheen kon men dit percentage in een depot storten bij de notaris. Door de nieuwe wet moet de opdrachtgever twee maanden na oplevering schriftelijk vragen om het depot te laten vervallen.

Kwaliteitsdossier
Het wordt dus verplicht om een dossier bij de opdrachtgever aan te leveren waarin wordt aangetoond aan de eisen uit het contract te hebben voldaan. Dit kwaliteitsdossier wil je natuurlijk het liefste digitaal kunnen opbouwen. En de informatie, die wil je tussentijds kunnen uitwisselen met de kwaliteitsborger (en/of opdrachtgever). 

Onze oplossingen bieden verschillende mogelijkheden om bovenstaande te faciliteren. 

Systems engineering
Onze ‘Systems Engineering’ software helpt je bijvoorbeeld om de complexe informatiestromen van bouwprojecten te beheersen. Je houdt hiermee eenvoudig, gestructureerd en transparant objecten, eisen, verificaties, risico’s en garanties bij om te voldoen aan de wensen en eisen van de opdrachtgever. Vervolgens kan met deze informatie aan de opdrachtgever gerapporteerd worden. 

Metacom Online
Metacom Online is een platform dat op elk apparaat beschikbaar is. Met ons low-code platform is het mogelijk om zelf processen en formulieren te modelleren en dus digitaliseren. Bijvoorbeeld om kwaliteitseisen plaats- en tijdonafhankelijk te checken en te borgen. 

Meer weten? 
Dit is slecht een greep uit onze oplossingen. Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden voor jouw bouwbedrijf? Neem contact met ons op via de chat!

 

blog

Materieelbeheer.header_.png

Het belang van goede materieelbeheer software | 4 redenen

Materieel is één van de meest kostbare activa binnen jouw organisatie. Om mens en materieel optimaal in te zetten is een goede planning belangrijk. Maar, daarvoor heb je wel controle en zichtbaarheid over het beschikbare materieel nodig. In deze blog lees je waarom goede materieelbeheer software hierbij onmisbaar is.

Lees verder

case studies

Weverling gaat voor een optimale bedrijfsvoering met Metacom

bekijk de case study

Evenementen

Materieelverhuur_klein

Webinar | Materieelverhuur in Metacom: een optimaal proces

Materiaal en materieel zijn kostbare activa binnen jouw organisatie. Dit wil je goed kunnen beheren, om het zo optimaal mogelijk in te zetten. Waar is het, wat kost het, wat zijn de opbrengsten? Optimaliseer daarom je materieelverhuur proces met Metacom.

Lees verder