0527 61 47 67
Send us an email
Support
Join newsletter

to overview

Wat is de waarde van een app?

We zijn niet gewend veel voor apps te betalen. En dat terwijl we ze wel graag gebruiken. Hoeveel heb jij er bijvoorbeeld op je mobiele telefoon? Ik dertig, waarvan ik ongeveer de helft regelmatig gebruik. Ze helpen me bijvoorbeeld effectiever te trainen, rekeningen op tijd te betalen en lekkere afhaalmaaltijden te vinden. Maar zou je de waarde van een app ook in geld kunnen uitdrukken?

Bij apps voor privégebruik is dat lastig. Neem mijn hardloopapp bijvoorbeeld. Hij toont me leuke routes, mijn snelheid en mijn calorieverbruik. Zou ik in plaats van de app een personal coach inzetten,  dan zou ik veel meer geld kwijt zijn. Maar waarschijnlijk ook een nóg betere training hebben. Die vergelijking gaat dus niet helemaal op. Voor de app waarmee ik mijn rekeningen betaal, geldt dat deze mij vooral tijd bespaart en gemak oplevert: ik hoef mijn laptop niet meer op te starten om te  internetbankieren en kan altijd en overal mijn saldo checken. Maar hoeveel is dit gemak mij waard? Het is lastig om hier een bedrag aan te koppelen.

Tijd is geld

Bij zakelijke apps is een gedeelte van de waarde gemakkelijker uit te drukken in geld, namelijk de tijdsbesparing die de app oplevert. Koppel de tijdswinst aan de arbeidskosten van de betreffende medewerker en je hebt een goede indicatie. Bijvoorbeeld:

Bouwbedrijf x automatiseert de urenregistratie van zijn bouwplaatsmedewerkers met een app. Dit betekent dat de medewerkers in een plaats van een briefje in te vullen, dit op hun mobiele telefoon doen. Dit gaat iets sneller, doordat er al zaken vooraf ingevuld zijn. Dit levert een kwartier tijdswinst per week, per bouwplaatsmedewerker op. Bij een team van tien man is dat 117,5 uur per jaar (47 weken). Als een bouwplaatsmedewerker 50 euro per uur (arbeidsloon + overhead) kost, is dat 5.875 euro per jaar. Ook de uitvoerder is minder tijd kwijt, omdat hij al die urenbriefjes niet meer hoeft over te typen aan het einde van de week. In plaats van een uur te typen, kan hij de urenregistratie in een kwartier controleren en accorderen. Zijn tijdsbesparing is dus drie kwartier per week. Met een tarief van 75 euro per uur, is dat 2.644 per jaar.

Dus een dergelijke app zou in een team van tien man 8.500 euro per jaar opleveren. Dan hebben we het nog niet gehad over de kwalitatieve voordelen van een dergelijke app. De urenregistratie wordt waarschijnlijk preciezer, doordat medewerkers deze op de dag zelf kunnen invullen, in plaats van aan het einde van de week. Daarnaast verloopt de urenregistratie sneller: urenbriefjes blijven niet wekenlang in de bouwkeet liggen, maar eenmaal geaccordeerd is de informatie meteen beschikbaar op kantoor. Toegegeven, hiervoor moeten bouwplaatsmedewerkers en uitvoerders hun werkwijzen wel iets aanpassen, maar dat wordt ze met een dergelijke app wel heel gemakkelijk gemaakt.

Actueel en accuraat

De beschikbaarheid van realtime ureninformatie is ook wat waard. Wie wil sturen op projecturen kan niet zonder actuele en accurate informatie hierover. Hiermee kan het bouwbedrijf eerder bijsturen en onderzoeken waarom sommige onderdelen langer duren dan gepland, wat uiteindelijk bijdraagt aan efficiëntere projecten.

Goud waard

En, last but not least, maar ook moeilijk om in geld uit te drukken: de uitvoerder zal heel blij zijn dat zijn administratieve last lager wordt. Dat betekent niet alleen dat hij meer tijd over heeft voor de zaken waar hij goed in is, maar misschien zelfs dat hij met meer enthousiasme naar zijn werk gaat. En gemotiveerde medewerkers, die zijn goud waard!

Bron: http://www.maxedy.com

related blogs

{relblog:rel-blog-en-title}

{relblog:rel-blog-en-title}

{relblog:rel-blog-en-intro}

{relblog:rel-blog-en-title}

{relblog:rel-blog-en-title}

{relblog:rel-blog-en-intro}

{relblog:rel-blog-en-title}

{relblog:rel-blog-en-title}

{relblog:rel-blog-en-intro}

Events

Webinar | De leveranciersbonnen digitaal met Metacom Online

Als bouwbedrijf koop of huur je dagelijks veel in tijdens de uitvoering van een bouwproject. Of het nu gaat om personeel, materialen of materieel: de administratie van de externe bonnen kosten veel tijd. Zeker wanneer de inkopen nog  worden gedaan met een bonnenboekje.

Read more

case studies

Van Werven realiseert zelf procesinnovaties met Metacom Online

see the case study

news

Bolkesteijn Infrastructuur B.V. slaat nieuwe weg in met Metacom+

Bolkesteijn Infrastructuur B.V. heeft een nieuwe weg ingeslagen door te kiezen voor Metacom+. Door te werken met het Metacom platform verwacht het Hoogeveense aannemersbedrijf vele efficiencyslagen te maken en klaar te zijn voor een digitale toekomst.

Read more