0527 61 47 67
Send us an email
Support
Join newsletter

to overview

Digitale veiligheid: je doet je huis toch ook op slot?

Met de komst van het internet zijn veel problemen opgelost, maar het brengt ook veel nieuwe uitdagingen. Eén van deze uitdagingen is de veiligheid van je gegevens en van je digitale identiteit. Iets waarvan we allemaal weten dat het heel belangrijk is, en we willen zeker niet dat iemand onze digitale identiteit misbruikt. Toch onderschatten we onze digitale veiligheid vaak als we alledaags bezig zijn op het internet. Google onderzocht dit, hier zie je een interessante greep uit de cijfers:

Bij 99% van alle gekraakte systemen was de oorzaak verouderde software.
Voor veel hacks wordt een oplossing gemaakt, maar het duurt vaak lang voordat deze bij een eindgebruiker staat. Veel bedrijven en particulieren hebben grote moeite om bij te blijven met de laatste fixes/updates. Veel programma's zoals Google Chrome updaten daarom automatisch. En dan denk je snel dat ‘het wel goed zit’ met de software. Maar hoe vaak herstart jij je computer? De meeste updates worden pas actief wanneer je herstart. Veel mensen houden hun Google Chrome als een soort takenlijst open, en laten deze voor het gemak dag en nacht zo staan. Zo kun je ook een belangrijke update missen. Het is dus belangrijk om regelmatig te herstarten.

Bij 63% van alle kraken zijn mailadressen en wachtwoorden gestolen.
Tegenwoordig bezit iedereen accounts bij diverse websites. Wachtwoorden zijn een eenvoudige manier om de gebruiker te identificeren. Grote kans dat je op meerdere sites hetzelfde wachtwoord gebruikt uit gemak. Erg gevaarlijk! Wordt een site namelijk gekraakt, dan kun je er op rekenen dat met jouw mail en het betreffende wachtwoord op een andere sites geprobeerd wordt om in te loggen.

Je kan gemakkelijk (en veilig) checken of jouw mailadres en wachtwoord een keer gestolen zijn. Dat kan op de site haveibeenpwned.com.  Vul je e-mailadres in en er wordt gekeken of dit emailadres voorkomt in de lijst van alle tot nu toe bekende gekraakte sites.

Op 12% van alle geavanceerde phishing e-mails wordt alsnog geklikt.
Deze vorm van internetfraude komt vaak voor bij banken en lokt mensen naar valse websites. Deze phishingmails zijn vaak bijna niet van echt te onderscheiden. Het kan zelfs voorkomen dat wanneer jij bijvoorbeeld in de ochtend contact hebt gehad met een leverancier, je diezelfde middag al een phishingmail krijgt die er precies zo uitziet als een mail van de leverancier.

Gelukkig heeft Chrome hier een extensie voor, genaamd “Password Alert”. Deze extensie beschermt je wanneer je jouw inloggegevens invoert op een niet vertrouwde site. Let op: dit werkt alleen in Chrome.

Voorkom digitale identiteitsfraude
Met deze punten geeft Google een wake up call om digitaal alerter te zijn. Want áls het je overkomt, zal ‘control alt delete’ niet werken. Herstart en update dus regelmatig jouw computer, zorg dat je niet tot nauwelijks hetzelfde wachtwoord gebruikt bij verschillende accounts en wees alert op e-mails die er verdacht uitzien. Nog een tip, schrijf je wachtwoorden niet op maar bewaar ze (indien mogelijk) op de meest veilige plek: in je hoofd. Hoe meer leestekens, cijfers en hoofdletters, hoe moeilijker het wachtwoord te achterhalen is. Zo ben je een stap dichterbij het voorkomen van digitale identiteitsfraude.

 

related blogs

{relblog:rel-blog-en-title}

{relblog:rel-blog-en-title}

{relblog:rel-blog-en-intro}

{relblog:rel-blog-en-title}

{relblog:rel-blog-en-title}

{relblog:rel-blog-en-intro}

{relblog:rel-blog-en-title}

{relblog:rel-blog-en-title}

{relblog:rel-blog-en-intro}

Events

Webinar | Voorbereidingen voor calculeren op basis van een 3D model

In de eerdere webinar over de toepassingsmogelijkheden van een BIM-model en calculeren, hebben we aangegeven dat de werkmethode bepaald hoe je tot een calculatie komt. Maar wat is er nodig om een goede werkmethoden bibliotheek op te zetten?

Read more

case studies

Van Werven realiseert zelf procesinnovaties met Metacom Online

see the case study

news

Jaarafsluiting in Metacom: deze instructievideo’s helpen je op weg

Het lijkt nog ver weg, maar het einde van 2018 komt al bijna in zicht. Dat betekent dat het financiële boekjaar weer afgesloten kan worden en het tijd wordt om het nieuwe boekjaar te openen. Omdat dit handelingen zijn die je maar één keer per jaar doet, zien we dat dit vaak vragen oproept: hoe doe je dat ook alweer? Daarom hebben we een reeks instructievideo’s opgenomen, om jou te helpen met de jaarafsluiting in Metacom. In deze video’s laten we je zien hoe je het systeem klaar maakt voor het einde van het jaar en het begin van een nieuw jaar.

Read more