0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

Zelf processen modelleren. Een nieuwe rol voor de applicatiebeheerder.

Zelf processen modelleren metacom online

Er verandert veel in het ICT gebruik van medewerkers. Ook in jouw organisatie. Gebruikers stellen méér en méér vragen en eisen over de mogelijkheden van IT. Hoe kun jij hiermee omgaan? Wat verandert er aan de rol van applicatiebeheerder?

Rol van applicatiebeheerder
Op dit moment is de rol van applicatiebeheerder vooral gericht op het waarborgen van de continuïteit en beschikbaarheid van IT oplossingen. Je geeft ondersteuning aan de eindgebruikers, past de inrichting aan en houdt contact met de softwareleveranciers. Door nieuwe mogelijkheden van technologie zien we echter dat alleen het doen van deze taken niet genoeg is.

Wat gebeurt er in het applicatielandschap?
Het applicatielandschap van een bedrijf is te vergelijken met een berg. Zichtbaar zijn de primaire systemen voor bijvoorbeeld de administratie en het inplannen van personeel.

In de praktijk lijkt deze berg zich echter te gedragen als een ijsberg. Onder het zichtbare applicatielandschap komen er onder water vele kleine applicaties bij. Denk bijvoorbeeld aan excelsheets die links en rechts worden bijgehouden, abonnementen op clouddiensten, apps die worden geïnstalleerd. Hier heb jij als applicatiebeheerder niet altijd zicht op, maar toch ben jij aan het eind van de dag hiervoor verantwoordelijk.

De oorzaak van het gebruik van deze ‘ijsberg’ applicaties, komt meestal voort uit het feit dat de aangeboden software niet aansluit bij de ondersteuning die een gebruiker nodig heeft. Het ontbreekt aan flexibiliteit. De gebruiker gaat dan zelf op zoek naar een oplossing. Voor de gebruiker lijkt dit op de korte termijn een goede oplossing. De betrouwbaarheid en continuïteit staan echter wel op het spel van het informatieproces in je bedrijf.

Hoe nu verder?
Gelukkig zijn er veel interessante ontwikkelingen die jou als applicatiebeheerder kunnen helpen. Met moderne technieken is het namelijk mogelijk om én oplossingen te bieden die aansluiten op allerlei vragen en wensen én de betrouwbaarheid, veiligheid en continuïteit te waarborgen. Moderne software is wendbaar waardoor het blijft aansluiten op hedendaagse en toekomstige verwachtingen.

Een voorbeeld van moderne techniek is ons Metacom Online platform. Hiermee kun je als applicatiebeheerder zelf een onbeperkt aantal formulieren en processen modelleren. Hierdoor ben jij zelf in staat om aan de informatiebehoefte van de eindgebruikers in je organisatie te voldoen.

Door deze ontwikkeling kun je vele vragen van gebruikers met een echte digitale oplossing beantwoorden. Wil een gebruiker of afdeling bijvoorbeeld de schademelding digitaliseren? Dat kan. Of wil een gebruiker een extra registratie veld om het aantal gereden kilometers te registreren op een werkbon? Ook dat kan. Zo ben je als applicatiebeheerder in staat om de eindgebruikers echt te helpen en hem naar een hoger niveau te brengen.

Waarom modelleren?
De kracht van deze werkwijze is dat werkprocessen echt aansluiten op hoe gebruikers, afdelingen en bedrijven willen werken. Ieder bedrijf heeft zijn eigen manier van werken om zaken gedaan te krijgen. Standaard software past vaak net niet, waardoor er in de regel maatwerk aan te pas komt. Dit is tijdrovend én duur. Door een platform te gebruiken waarop je zelf kunt modelleren behoort dit tot het verleden.

Maar als dit kan, kan dat dan ook!?
De uitdaging is om gebruikers bewust te laten worden dat ze voor alle type vragen bij je terecht kunnen. Zo kun je de juiste processen en functionaliteit voor jouw eindgebruikers modelleren. Hiermee groeit je organisatie naar een efficiëntere werkwijze en haalt het meer uit zijn potentieel. Je bedrijf ondervindt de digitale transformatie!

Waarom een nieuwe rol voor de applicatiebeheerder?
Als applicatiebeheerder sta je dicht genoeg bij de eindgebruikers om een vertaalslag te maken van vraag naar oplossing. Je bent in staat processen te herkennen en deze te modelleren. Het fijne is dat de gemaakte processen ook door jouw beheert kunnen worden, zodat je precies weet welke processen wel (en niet!) gedigitaliseerd zijn. Je kunt hiermee de wildgroei aan spreadsheets en apps een halt toeroepen. Soms zal je voor lastige voorstellen komen te staan. Dan zijn wij er altijd nog om jou hiermee te helpen. Wij helpen je graag verder met jouw volgende stap naar digitaal bouwen!

gerelateerde blogs

<b>“Gij zult uw klant een toolkit aanbieden”</b> | Blog Frans van Meijel

“Gij zult uw klant een toolkit aanbieden” | Blog Frans van Meijel

Dit was de kop van de bijlage over innovatie, leiderschap en technologie van het FD van afgelopen zaterdag 3 juni. Een kop die meteen aanleiding gaf om het artikel uitgebreid te gaan lezen. De strekking van het artikel is dat als je wilt innoveren, je een aantal zaken anders aan moet pakken dan gebruikelijk is.

Gemak op de bouwplaats: <b>Apps</b> of <b>Metacom online</b>

Gemak op de bouwplaats: Apps of Metacom online

De bouwplaats, een dynamische plek met grote hoeveelheden informatie en waar veel registraties plaatsvinden. Urenbriefjes, kwaliteitsformulieren, dagrapporten, inkooporders en meerwerk: de medewerker op de bouwplaats is er maar druk mee. Om formulieren te digitaliseren wordt een appje geïnstalleerd. En nog één. Totdat men op een gegeven moment talloze verschillende apps bezit. Het gevolg is een gebrek aan overzicht, geen integratie en een aanzienlijke kans op fouten. Er moet toch een betere manier zijn om de papieren rompslomp op de bouwplaats en het vele invoerwerk op kantoor uit te bannen?

Evenementen

Webinar_materieelverhuur_klein

Webinar | Materieelverhuur in Metacom: een optimaal proces

Materiaal en materieel zijn kostbare activa binnen jouw organisatie. Dit wil je goed kunnen beheren, om het zo optimaal mogelijk in te zetten. Waar is het, wat kost het, wat zijn de opbrengsten? Optimaliseer daarom je materieelverhuur proces met Metacom.

Lees verder

case studies

Realtime inzicht in logistieke planning

bekijk de case study

nieuws

VanVelsen-mtco

Digitaliseren van kritische bedrijfsprocessen essentieel voor veel bedrijven in de gww | Van Velsen Reflectielijnen

“Duizenden werkopdrachten per jaar en een veelvoud aan werkdocumenten die van de buiten- naar de binnendienst gaan en verwerkt moesten worden. Dat kan handiger”, dacht Jasper van Wilsem, controller bij Van Velsen Reflectielijnen (VVR). Het bedrijf is gespecialiseerd in het aanbrengen van belijning en markering. Vanaf 2018 heeft VVR met Van Meijel Automatisering een ware professionaliseringsslag ingezet, waarbij diverse documentstromen gedigitaliseerd zijn, waaronder het werkbonnenproces.

Lees verder