0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

Wat is het verschil tussen native-, web- en hybride apps?

Dagelijks wordt er zowel privé als zakelijk gewerkt met vele apps. Apps zijn simpelweg niet meer weg te denken. Alleen: waar hebben we het eigenlijk over als we spreken over een app? Hierover bestaat zo langzamerhand steeds meer spraakverwarring. Tijd voor een spoedcursus apps.

Apps zijn er in vele soorten en maten. De gemiddelde gebruiker denkt bij een app vaak een ‘de app’ op je telefoon. Wat velen niet weten, is dat er vele verschillende type apps zijn. En tussen deze apps zitten technisch grote verschillen. Zo zijn er native apps, web-apps en hybride apps. Wat zijn de verschillen? Welke voor- en nadelen hebben deze verschillende varianten? En last, but not least: hoe gaan wij hier mee om?

Native apps
Een native app is specifiek gebouwd voor het platform waarvan je telefoon gebruik maakt. Denk bijvoorbeeld aan iOS, Android of Windows. De apps hebben veelal een specifieke toepassing en kunnen worden gedownload bij o.a. de App Store, Google Play Store en Windows Store. Een voorbeeld van een native app is bijvoorbeeld onze Cost Control app.

Voordelen:

 • Van alle functionaliteit die beschikbaar is op je telefoon, zoals GPS, microfoon, camera, media bibliotheek etc., kan de native app gebruik maken.
 • De app kan in de meeste gevallen offline gebruikt worden. Het is dus niet nodig om constant een internetverbinding te hebben.
 • De snelheid van een app is vaak hoger. Je kunt hierdoor direct iets invoeren of bekijken zonder een wachttijd.
 • Een native app ziet er hetzelfde uit en werkt hetzelfde als de andere native apps op je smartphone.

Nadelen:

 • Een native app moet voor elk platform (iOS, Android, Windows) apart worden ontwikkeld. Dit is lastig (en kostbaarder) wanneer werknemers gebruik maken van verschillende platformen. 
 • Een native app moet in veel gevallen voldoen aan de richtlijnen van de centrale app store. Hiermee worden de mogelijkheden voor specifieke gebruikerswensen beperkt.
 • Wanneer een verandering nodig is in de app (bijvoorbeeld een update), kan dit betekenen dat de techniek aangepast moet worden. Ook is voor plaatsing van de app in een store goedkeuring nodig. Dit kan soms lang duren.
 • Informatie is niet altijd up-to-date, omdat er gesynchroniseerd moet worden met het achterliggende systeem van de app.

Web-apps
Een web-app is een applicatie waar je via een URL de webbrowser toegang tot krijgt. Een web-app is dus een mobiele website, en niet een app voor een specifiek platform. Web-apps zijn responsive: het past zich automatisch aan de grootte van het scherm van een mobiel of tablet. De apps worden niet aangeboden via een app store. Een voorbeeld van een web-app is Relatie 360.

Voordelen:

 • Makkelijk te onderhouden: een mobiele app wordt beheerd zoals een website. Je bent niet afhankelijk van toelatingseisen/ goedkeuring app stores.
 • Informatie altijd up-to-date. Wijzigingen zijn direct voor iedereen zichtbaar.
 • Ontwikkelingskosten relatief lager, omdat er niet een speciale app hoeft te worden ontwikkeld.
 • De app is platformonafhankelijk: het werkt op alle gangbare webbrowsers.

Nadelen:

 • Er is altijd internetverbinding nodig.
 • Geen opslag van data op je telefoon zelf.
 • Er kan beperkt gebruik worden gemaakt van de functionaliteit van de telefoon (camera, sensoren, etc.). Dit is echter wel steeds meer aan het veranderen. 
 • Geen standaard icoon om direct gebruik te maken van de app. Dit moet via de URL in je webbrowser of via een snelkoppeling.

Hybride app
Een hybrid-app combineert de mogelijkheden en voordelen van de web-app met de native app. De basis is opgebouwd zoals een native app, waardoor je dus gebruik kunt maken van alle functies die een telefoon/besturingssysteem te bieden hebben. De inhoud wordt echter gevuld zoals bij een website app, waardoor informatie altijd up-to-date is. En makkelijker te onderhouden is. De hybride app kun je downloaden vanuit een App-/Play Store. Uitbreidingen in de app zijn meestal direct door te voeren, zonder dat er een nieuwe release in de store hoeft te worden gepubliceerd (die anders goedgekeurd zou moeten worden). Een internetverbinding is niet constant noodzakelijk. 

En hoe gaan wij hier mee om?
Bij VanMeijel hebben we alle varianten al eens toegepast. We zullen echter steeds meer hybride apps gaan uitbrengen. De eerste module van het cloud platform Metacom Online, BizzStream, is zo’n voorbeeld. BizzStream is, naast de webapplicatie, een echte hybride app en dus geoptimaliseerd voor vele toepassingen op meerdere platformen. Meer specifiek betekent dit de volgende voordelen voor BizzStream:

 • Data wordt meteen verstuurd en opgehaald bij een wijziging, alle devices zijn altijd up-to-date.
 • Alle functionaliteit van de device kan benut worden (zoals Camera, GPS).
 • Te downloaden als native app (voor je mobiel of tablet) of toegankelijk als webapplicatie (via je webbrowser).
 • Aanpassingen aan de app zorgen niet voor vertraging (door goedkeuring van de stores, zoals bij native apps.)

Meer informatie over BizzStream? Kijk dan op www.vanmeijel.nl/product/bizzstream

gerelateerde blogs

{relblog:rel-blog-nl-title}

{relblog:rel-blog-nl-title}

{relblog:rel-blog-nl-intro}

{relblog:rel-blog-nl-title}

{relblog:rel-blog-nl-title}

{relblog:rel-blog-nl-intro}

{relblog:rel-blog-nl-title}

{relblog:rel-blog-nl-title}

{relblog:rel-blog-nl-intro}

Evenementen

Webinar | Voorbereidingen voor calculeren op basis van een 3D model

In de eerdere webinar over de toepassingsmogelijkheden van een BIM-model en calculeren, hebben we aangegeven dat de werkmethode bepaald hoe je tot een calculatie komt. Maar wat is er nodig om een goede werkmethoden bibliotheek op te zetten?

Lees verder

case studies

Van Werven realiseert zelf procesinnovaties met Metacom Online

bekijk de case study

nieuws

Jaarafsluiting in Metacom: deze instructievideo’s helpen je op weg

Het lijkt nog ver weg, maar het einde van 2018 komt al bijna in zicht. Dat betekent dat het financiële boekjaar weer afgesloten kan worden en het tijd wordt om het nieuwe boekjaar te openen. Omdat dit handelingen zijn die je maar één keer per jaar doet, zien we dat dit vaak vragen oproept: hoe doe je dat ook alweer? Daarom hebben we een reeks instructievideo’s opgenomen, om jou te helpen met de jaarafsluiting in Metacom. In deze video’s laten we je zien hoe je het systeem klaar maakt voor het einde van het jaar en het begin van een nieuw jaar.

Lees verder