0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

Wat is het verschil tussen native-, web- en hybride apps?

Blog-header_web_native_hybride_apps.png

Dagelijks wordt er zowel privé als zakelijk gewerkt met vele apps. Apps zijn simpelweg niet meer weg te denken. Alleen: waar hebben we het eigenlijk over als we spreken over een app? Hierover bestaat zo langzamerhand steeds meer spraakverwarring. Tijd voor een spoedcursus apps.

Apps zijn er in vele soorten en maten. De gemiddelde gebruiker denkt bij een app vaak een ‘de app’ op je telefoon. Wat velen niet weten, is dat er vele verschillende type apps zijn. En tussen deze apps zitten technisch grote verschillen. Zo zijn er native apps, web-apps en hybride apps. Wat zijn de verschillen? Welke voor- en nadelen hebben deze verschillende varianten? En last, but not least: hoe gaan wij hier mee om?

Native apps
Een native app is specifiek gebouwd voor het platform waarvan je telefoon gebruik maakt. Denk bijvoorbeeld aan iOS, Android of Windows. De apps hebben veelal een specifieke toepassing en kunnen worden gedownload bij o.a. de App Store, Google Play Store en Windows Store. Een voorbeeld van een native app is bijvoorbeeld onze Cost Control app.

Voordelen:

 • Van alle functionaliteit die beschikbaar is op je telefoon, zoals GPS, microfoon, camera, media bibliotheek etc., kan de native app gebruik maken.
 • De app kan in de meeste gevallen offline gebruikt worden. Het is dus niet nodig om constant een internetverbinding te hebben.
 • De snelheid van een app is vaak hoger. Je kunt hierdoor direct iets invoeren of bekijken zonder een wachttijd.
 • Een native app ziet er hetzelfde uit en werkt hetzelfde als de andere native apps op je smartphone.

Nadelen:

 • Een native app moet voor elk platform (iOS, Android, Windows) apart worden ontwikkeld. Dit is lastig (en kostbaarder) wanneer werknemers gebruik maken van verschillende platformen. 
 • Een native app moet in veel gevallen voldoen aan de richtlijnen van de centrale app store. Hiermee worden de mogelijkheden voor specifieke gebruikerswensen beperkt.
 • Wanneer een verandering nodig is in de app (bijvoorbeeld een update), kan dit betekenen dat de techniek aangepast moet worden. Ook is voor plaatsing van de app in een store goedkeuring nodig. Dit kan soms lang duren.
 • Informatie is niet altijd up-to-date, omdat er gesynchroniseerd moet worden met het achterliggende systeem van de app.

Web-apps
Een web-app is een applicatie waar je via een URL de webbrowser toegang tot krijgt. Een web-app is dus een mobiele website, en niet een app voor een specifiek platform. Web-apps zijn responsive: het past zich automatisch aan de grootte van het scherm van een mobiel of tablet. De apps worden niet aangeboden via een app store. Een voorbeeld van een web-app is Relatie 360.

Voordelen:

 • Makkelijk te onderhouden: een mobiele app wordt beheerd zoals een website. Je bent niet afhankelijk van toelatingseisen/ goedkeuring app stores.
 • Informatie altijd up-to-date. Wijzigingen zijn direct voor iedereen zichtbaar.
 • Ontwikkelingskosten relatief lager, omdat er niet een speciale app hoeft te worden ontwikkeld.
 • De app is platformonafhankelijk: het werkt op alle gangbare webbrowsers.

Nadelen:

 • Er is altijd internetverbinding nodig.
 • Geen opslag van data op je telefoon zelf.
 • Er kan beperkt gebruik worden gemaakt van de functionaliteit van de telefoon (camera, sensoren, etc.). Dit is echter wel steeds meer aan het veranderen. 
 • Geen standaard icoon om direct gebruik te maken van de app. Dit moet via de URL in je webbrowser of via een snelkoppeling.

Hybride app
Een hybrid-app combineert de mogelijkheden en voordelen van de web-app met de native app. De basis is opgebouwd zoals een native app, waardoor je dus gebruik kunt maken van alle functies die een telefoon/besturingssysteem te bieden hebben. De inhoud wordt echter gevuld zoals bij een website app, waardoor informatie altijd up-to-date is. En makkelijker te onderhouden is. De hybride app kun je downloaden vanuit een App-/Play Store. Uitbreidingen in de app zijn meestal direct door te voeren, zonder dat er een nieuwe release in de store hoeft te worden gepubliceerd (die anders goedgekeurd zou moeten worden). Een internetverbinding is niet constant noodzakelijk. 

En hoe gaan wij hier mee om?
Bij VanMeijel hebben we alle varianten al eens toegepast. We zullen echter steeds meer hybride apps gaan uitbrengen. De eerste module van het cloud platform Metacom Online, BizzStream, is zo’n voorbeeld. BizzStream is, naast de webapplicatie, een echte hybride app en dus geoptimaliseerd voor vele toepassingen op meerdere platformen. Meer specifiek betekent dit de volgende voordelen voor BizzStream:

 • Data wordt meteen verstuurd en opgehaald bij een wijziging, alle devices zijn altijd up-to-date.
 • Alle functionaliteit van de device kan benut worden (zoals Camera, GPS).
 • Te downloaden als native app (voor je mobiel of tablet) of toegankelijk als webapplicatie (via je webbrowser).
 • Aanpassingen aan de app zorgen niet voor vertraging (door goedkeuring van de stores, zoals bij native apps.)

Meer informatie over BizzStream? Kijk dan op www.vanmeijel.nl/product/bizzstream

gerelateerde blogs

Een <b>app</b> bouwen volgens het <b>‘innovation method’ </b>stappenplan

Een app bouwen volgens het ‘innovation method’ stappenplan

Om tot een goede app te komen moeten diverse fases worden doorlopen. En die fases vragen om een geheel nieuwe aanpak.

De voordelen van een <b>app</b> met de veiligheid van een <b>ERP</b>-systeem

De voordelen van een app met de veiligheid van een ERP-systeem

In de afgelopen decennia hebben veel bouwbedrijven geïnvesteerd in bedrijfsinformatiesystemen met als doel om financiën en projecten beter onder controle te krijgen. De meeste bedrijven hebben dat nu min of meer voor elkaar. Deze bedrijfsinformatiesystemen kenmerken zich door een sterke gerichtheid op de betrouwbaarheid en volledigheid van cijfers en transacties. De administratie moet gewoon kloppen. Dergelijke systemen leggen een sterke nadruk op vaste processen en informatiestromen.

Vijf voordelen van <b>cloud</b> en <b>mobile</b> op de bouwplaats

Vijf voordelen van cloud en mobile op de bouwplaats

8 jaar geleden liep ik stage bij een groot Nederlands bouwbedrijf als assistent-uitvoerder. Daar is mij opgevallen hoe weinig gebruik er wordt gemaakt van de digitale mogelijkheden op de bouwplaats. Alles werd op briefjes geschreven, in een map gestopt en aan het eind van de week naar kantoor gebracht. Ook toen waren computers, internet en mobieltjes al voor iedereen beschikbaar. Toch werd er nauwelijks gebruik van gemaakt. Hoe kan dat?

Evenementen

Webinar_materieelverhuur_klein

Webinar | Materieelverhuur in Metacom: een optimaal proces

Materiaal en materieel zijn kostbare activa binnen jouw organisatie. Dit wil je goed kunnen beheren, om het zo optimaal mogelijk in te zetten. Waar is het, wat kost het, wat zijn de opbrengsten? Optimaliseer daarom je materieelverhuur proces met Metacom.

Lees verder

case studies

Weverling gaat voor een optimale bedrijfsvoering met Metacom

bekijk de case study

nieuws

Recyclepro.artikel_(1)_.png

Veelzijdig familiebedrijf zet in op papierloos werken

Ruim twaalf jaar geleden al zette Reko Raalte de eerste stappen om met behulp van software van VanMeijel interne processen verder te stroomlijnen. Het veelzijdige familiebedrijf maakt nu met diezelfde ICT-partner een verdere digitaliseringsslag en kan op bijna alle afdelingen volledig papierloos werken.

Lees verder