0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

Wat is de waarde van een app?

Blog-waardeapps.jpg

We zijn niet gewend veel voor apps te betalen. En dat terwijl we ze wel graag gebruiken. Hoeveel heb jij er bijvoorbeeld op je mobiele telefoon? Ik dertig, waarvan ik ongeveer de helft regelmatig gebruik. Ze helpen me bijvoorbeeld effectiever te trainen, rekeningen op tijd te betalen en lekkere afhaalmaaltijden te vinden. Maar zou je de waarde van een app ook in geld kunnen uitdrukken?

Bij apps voor privégebruik is dat lastig. Neem mijn hardloopapp bijvoorbeeld. Hij toont me leuke routes, mijn snelheid en mijn calorieverbruik. Zou ik in plaats van de app een personal coach inzetten,  dan zou ik veel meer geld kwijt zijn. Maar waarschijnlijk ook een nóg betere training hebben. Die vergelijking gaat dus niet helemaal op. Voor de app waarmee ik mijn rekeningen betaal, geldt dat deze mij vooral tijd bespaart en gemak oplevert: ik hoef mijn laptop niet meer op te starten om te  internetbankieren en kan altijd en overal mijn saldo checken. Maar hoeveel is dit gemak mij waard? Het is lastig om hier een bedrag aan te koppelen.

Tijd is geld

Bij zakelijke apps is een gedeelte van de waarde gemakkelijker uit te drukken in geld, namelijk de tijdsbesparing die de app oplevert. Koppel de tijdswinst aan de arbeidskosten van de betreffende medewerker en je hebt een goede indicatie. Bijvoorbeeld:

Bouwbedrijf x automatiseert de urenregistratie van zijn bouwplaatsmedewerkers met een app. Dit betekent dat de medewerkers in een plaats van een briefje in te vullen, dit op hun mobiele telefoon doen. Dit gaat iets sneller, doordat er al zaken vooraf ingevuld zijn. Dit levert een kwartier tijdswinst per week, per bouwplaatsmedewerker op. Bij een team van tien man is dat 117,5 uur per jaar (47 weken). Als een bouwplaatsmedewerker 50 euro per uur (arbeidsloon + overhead) kost, is dat 5.875 euro per jaar. Ook de uitvoerder is minder tijd kwijt, omdat hij al die urenbriefjes niet meer hoeft over te typen aan het einde van de week. In plaats van een uur te typen, kan hij de urenregistratie in een kwartier controleren en accorderen. Zijn tijdsbesparing is dus drie kwartier per week. Met een tarief van 75 euro per uur, is dat 2.644 per jaar.

Dus een dergelijke app zou in een team van tien man 8.500 euro per jaar opleveren. Dan hebben we het nog niet gehad over de kwalitatieve voordelen van een dergelijke app. De urenregistratie wordt waarschijnlijk preciezer, doordat medewerkers deze op de dag zelf kunnen invullen, in plaats van aan het einde van de week. Daarnaast verloopt de urenregistratie sneller: urenbriefjes blijven niet wekenlang in de bouwkeet liggen, maar eenmaal geaccordeerd is de informatie meteen beschikbaar op kantoor. Toegegeven, hiervoor moeten bouwplaatsmedewerkers en uitvoerders hun werkwijzen wel iets aanpassen, maar dat wordt ze met een dergelijke app wel heel gemakkelijk gemaakt.

Actueel en accuraat

De beschikbaarheid van realtime ureninformatie is ook wat waard. Wie wil sturen op projecturen kan niet zonder actuele en accurate informatie hierover. Hiermee kan het bouwbedrijf eerder bijsturen en onderzoeken waarom sommige onderdelen langer duren dan gepland, wat uiteindelijk bijdraagt aan efficiëntere projecten.

Goud waard

En, last but not least, maar ook moeilijk om in geld uit te drukken: de uitvoerder zal heel blij zijn dat zijn administratieve last lager wordt. Dat betekent niet alleen dat hij meer tijd over heeft voor de zaken waar hij goed in is, maar misschien zelfs dat hij met meer enthousiasme naar zijn werk gaat. En gemotiveerde medewerkers, die zijn goud waard!

Bron: http://www.maxedy.com

gerelateerde blogs

Risicomanagement: <b>Gezond verstand</b>

Risicomanagement: Gezond verstand

Risicomanagement is een hot topic bij DB (FMO)-contracten. Want wat je precies tegenkomt tijdens de bouw, weet niemand. En hoe een gebouw over twintig jaar precies onderhouden wordt, al helemaal niet. Als je de risico’s en bijbehorende beheersmaatregelen eenmaal goed in kaart hebt gebracht, dan is risicomanagement, net als ieder ander werkproces, eenvoudig in te richten met een softwaretool.

Van calculator naar <b>kostendeskundige</b>

Van calculator naar kostendeskundige

Onder invloed van BIM veranderen werkprocessen en daarmee de werkzaamheden van allerlei mensen in de bouw. Calculatoren bijvoorbeeld. Hun specialistische kennis kan grotendeels worden vastgelegd in een receptenbibliotheek. Maar dat wil niet zeggen dat hun werk verloren gaat, het wordt volgens mij juist leuker!

Bouwen kan <b>simpeler</b>

Bouwen kan simpeler

"Bouwen kan simpeler". Dat is ons motto en niet zonder reden. Toen Van Meijel Automatisering startte in 1987, was onze doelstelling om bouwbedrijven aan de hand van automatiseringsoplossingen te helpen hun taken eenvoudiger te maken en efficiënter.

Evenementen

Webinar_materieelverhuur_klein

Webinar | Materieelverhuur in Metacom: een optimaal proces

Materiaal en materieel zijn kostbare activa binnen jouw organisatie. Dit wil je goed kunnen beheren, om het zo optimaal mogelijk in te zetten. Waar is het, wat kost het, wat zijn de opbrengsten? Optimaliseer daarom je materieelverhuur proces met Metacom.

Lees verder

case studies

Realtime inzicht in logistieke planning

bekijk de case study

nieuws

VanVelsen-mtco

Digitaliseren van kritische bedrijfsprocessen essentieel voor veel bedrijven in de gww | Van Velsen Reflectielijnen

“Duizenden werkopdrachten per jaar en een veelvoud aan werkdocumenten die van de buiten- naar de binnendienst gaan en verwerkt moesten worden. Dat kan handiger”, dacht Jasper van Wilsem, controller bij Van Velsen Reflectielijnen (VVR). Het bedrijf is gespecialiseerd in het aanbrengen van belijning en markering. Vanaf 2018 heeft VVR met Van Meijel Automatisering een ware professionaliseringsslag ingezet, waarbij diverse documentstromen gedigitaliseerd zijn, waaronder het werkbonnenproces.

Lees verder