0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

De cloud: Wat betekent het nou ècht?

cloud-blog

Het snelle tempo van technologische vooruitgang leidt tot revolutionaire ontwikkelingen en de meest uiteenlopende toepassingen. Technologieën die ons dagelijkse leven en onze manier van werken makkelijker, slimmer en sneller te maken. Technologieën die de digitalisering binnen je bedrijf versnellen en je concurrentievoordeel kunnen bieden. Eén ding is duidelijk: om te overleven moet je als bedrijf meebewegen met de ontwikkelingen. Maar… wat betekenen bepaalde ontwikkelingen en containerbegrippen nou echt? En wat doet VanMeijel er mee? In deze blog gaan we in op de cloud.

Zo is de cloud ontstaan
Om de cloud uit te leggen ga ik altijd eerst terug naar het begin van de computer. Eerst was een computer één machine die op zichzelf stond. Na een periode bedacht men dat het ook handig zou zijn om computers met elkaar te verbinden. Zo ontstond het eerste netwerk, een netwerk van computers die direct met elkaar communiceren. Dat netwerk bracht weer nieuwe mogelijkheden. De client-server oplossing werd geboren: een oplossing waarbij er één grote krachtige centrale computer (server) is, met daarop meerdere minder krachtige gebruikerscomputers (clients) aangesloten. Wanneer nu die server binnen het eigen bedrijf staat, dan spreek je van on-premise. Staat de server bij een ander bedrijf? Dan spreek je van de cloud. Als gebruiker ben je niet meer de eigenaar van de server en ben je ook niet verantwoordelijk voor het onderhoud.

Public en private cloud
Binnen de cloud bestaan verschillende ‘varianten’: zo spreken we bijvoorbeeld van een private of een public cloud. 

Bij public cloud wordt gebruik gemaakt van een gedeelde infrastructuur. Oftewel, verschillende hosting servers worden beschikbaar gesteld aan alle klanten. Via software wordt geregeld dat klanten onderling niet bij elkaars gegevens kunnen. Bij public cloud ben je als gebruiker dus geen eigenaar van de hardware, en heb je geen toegang tot waar de hardware (en dus je data) staat. Een voordeel is wel dat je vaak oneindige schaalbaarheid krijgt. Een voorbeeld van een public cloud is Gmail van Google: zo weet ik bijvoorbeeld dat mijn mails bij Google staan, maar ik heb geen idee op welke servers in de wereld deze gegevens staan. 

Het kan ook zijn dat je wel weet op welke server je gegevens staan: dan is het een private cloud. Bij private cloud gaat het om een omgeving die exclusief voor één organisatie gemaakt is, en niet op gedeelde hardware draait. De private cloud kan bezit zijn van, beheerd en ondersteund worden door de organisatie zelf, een derde partij of een combinatie hiervan. Wel maak je gebruik van gedeelde faciliteiten: denk aan een beveiligd gebouw, de stroomvoorziening en dergelijke. De omgeving draait bij een andere partij. Maar zou je het echt willen, dan kun je bij de server komen waar jouw data op staat. Natuurlijk alleen na een aantal strenge beveiliging checks. 

Wel in de cloud, niet ‘al het gedoe erom heen’
Het beeld van het hebben en gebruiken van hardware en software verandert. Zo zien we steeds meer gebeuren dat bedrijven en mensen wél software willen gebruiken, maar géén zin hebben in “alles wat erbij komt kijken”. 
Het bezitten van een complex serverpark is niet persé de aantrekkelijkste optie. Dit vraagt namelijk tijd en aandacht, het zorgt ervoor dat je investeringen moet doen en dat je minder flexibel bent. Want heb je je serverpark eindelijk op orde, en wil je vervolgens verder groeien? Dan moet je weer hardware kopen, je netwerk upgraden en aan andere zaken voldoen. Daarbij heeft het hebben van een serverpark verborgen kosten. Maar bovenal: het is niet je core-business. Wat je nodig hebt is de uitkomst van software, om je business beter te kunnen doen. De software zelf en de benodigde hardware niet. 

Het ontstaan van SAAS
Met de komst van de cloud ontstond ook de mogelijkheid om het gebruik van de hardware en de software als een dienst aan te bieden. Zo ontstond SAAS: ‘Software As A Service’. Ons Metacom Online platform is daar een mooi voorbeeld van. Hier heb je als gebruiker helemaal geen omkijken naar de server en die kosten zie je ook niet terug.  

Wanneer je kijkt naar onze andere oplossingen, kunnen wij die 'hosten'. Dat betekent dat deze in de private cloud draaien. Deze kosten zie je nog wel apart terug komen, maar je bent gegarandeert van de voordelen van de cloud. Zo kun je bijvoorbeeld de Acceptatie-test-omgeving 'op een laag pitje zetten'. Hierdoor heb je minimale kosten voor deze omgeving wanneer je hem niet gebruikt.

De cloud en de digitale transformatie
Dankzij andere ontwikkelingen, zoals Internet-Of-Things en Machine Learning, groeit onze hoeveelheid data exponentieel. Waar we het vroeger over megabytes hadden en via gigabytes naar terabytes gingen, hebben we het nu over petabyte. Een petabyte aan informatie kun je vergelijken met een toren van gestapelde cd-rom schijven zonder doosje, van maar liefst 1,8 km hoog(!).  Dit heeft invloed op waar je je data wilt opslaan. Want wil je wat met deze data doen? Dan moet je krachtige computers in de buurt hebben.

De kracht van data
Data vormt volgens velen een enorme nieuwe bron van inkomsten. Google plukt bijvoorbeeld al jaren de vruchten van data-analyse. Hiervoor hebben ze zeer krachtige computers nodig. Om van diezelfde rekenkracht gebruik te kunnen maken kun je ervoor kiezen om krachtige computers aan te schaffen. Echter zul je daarbij zien dat je ze slechts een deel van de tijd volledig gebruikt. Daarom is de cloud een goede optie. In de cloud betaal je voor de capaciteit die je reserveert of die je gebruikt. 
Tevens wil je je data dichtbij de rekenkracht hebben, omdat het tijd kost om grote hoeveelheden aan data te vervoeren. Het liefst heb je daarom de data en de verwerking ervan op één plek: in de cloud. Alleen het resultaat haal je naar je eigen device toe. 

Dit doen wij met de cloud
VanMeijel zet zich in voor het vereenvoudigen van de bouw. Daar hoort bij dat we bouwbedrijven ontzorgen door het inzetten van clouddiensten. Dit is te zien in onze Metacom Online oplossing die alleen als clouddienst (SAAS) is af te nemen. Onze andere applicaties kunnen overigens ook in de cloud gehost worden. 

Verder ontwikkelen we onze applicaties meer en meer op het gebruik vanuit de cloud. Het doel is om een cloudplatform aan te bieden waarin alle benodigde functionaliteit voor het digitale bouwproces ontsloten wordt. Hoe dit vorm krijgt? Daar hoor je gauw meer over.

gerelateerde blogs

<b>Blockchain: potentie in de bouwketen?</b> Een analyse van de pro’s en con’s

Blockchain: potentie in de bouwketen? Een analyse van de pro’s en con’s

Het modewoord van de afgelopen twee jaar? Dat is Blockchain. Volgens sommigen een revolutionaire technologie die te vergelijken is met de komst van het internet. Een technologie die dé oplossing moet zijn voor toekomstige samenwerkingen en digitalisering van processen. In vrijwel iedere sector is er aandacht voor, óók in de bouw. Maar kan blockchain een oplossing bieden voor problemen die we zien in de sector? Kan blockchain een revolutie teweegbrengen, en leiden tot kostenbesparing en efficiëntiewinsten? We hebben onderzoek laten doen door Robin Staring. Hij studeert Business Information Technology aan de Universiteit Twente en doet bij VanMeijel zijn afstudeeronderzoek rondom blockchain.

Evenementen

Webinar_materieelverhuur_klein

Webinar | Materieelverhuur in Metacom: een optimaal proces

Materiaal en materieel zijn kostbare activa binnen jouw organisatie. Dit wil je goed kunnen beheren, om het zo optimaal mogelijk in te zetten. Waar is het, wat kost het, wat zijn de opbrengsten? Optimaliseer daarom je materieelverhuur proces met Metacom.

Lees verder

case studies

Realtime inzicht in logistieke planning

bekijk de case study

nieuws

VanVelsen-mtco

Digitaliseren van kritische bedrijfsprocessen essentieel voor veel bedrijven in de gww | Van Velsen Reflectielijnen

“Duizenden werkopdrachten per jaar en een veelvoud aan werkdocumenten die van de buiten- naar de binnendienst gaan en verwerkt moesten worden. Dat kan handiger”, dacht Jasper van Wilsem, controller bij Van Velsen Reflectielijnen (VVR). Het bedrijf is gespecialiseerd in het aanbrengen van belijning en markering. Vanaf 2018 heeft VVR met Van Meijel Automatisering een ware professionaliseringsslag ingezet, waarbij diverse documentstromen gedigitaliseerd zijn, waaronder het werkbonnenproces.

Lees verder