0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

Waarom nu de tijd is om digitaal vooruit te denken

blog-nu-is-de-tijd

Nederland heeft de bouw harder nodig dan ooit tevoren. Denk aan het grote tekort aan betaalbare woningen, de vele bruggen, viaducten en sluizen die te lijden hebben onder achterstallig onderhoud. Of de veiligheid, mobiliteit en de stijgende waterspiegel. Tegelijkertijd worden de uitdagingen voor de sector steeds groter. Worstelen we nu al maanden met PFAS en stikstof, komen de gevolgen van het coronavirus erbij. Als bouwbedrijf kun je ervoor kiezen om bij de pakken neer te gaan zitten. Of je kijkt vooruit. Want bouwers willen vooruit. Daarom is dit hét moment om te gaan bouwen op een manier die aan de eisen en verwachtingen van de toekomst voldoet.

Slimmer werken
Het goede aan een crisis is dat het een moment van bezinning is. De uitdagingen waar we voor staan geven stof tot nadenken over de lange termijn. Vragen als “Waar wil ik mij in onderscheiden?” “Welke rol speelt digitalisering hierin?” “Welke processen zijn uniek en vragen om een maatpak, en wat kan volgens de standaard?” zijn uiterst actueel. Inspelen op de lange termijn en de snelle veranderingen om ons heen bereik je door slimmer te werken. Je wilt grip houden op projecten en kosten. Je wilt meer werk verzetten in minder tijd. Beschikking hebben over de juiste informatie om projecten goed aan te sturen is daarom erg belangrijk. Daar hoort bij dat nù de tijd is om ervoor te zorgen dat je mensen zo goed mogelijk hun werk kunnen blijven doen. Geef je mensen de zekerheid en flexibiliteit die nodig is zodat zij slagen kunnen maken, met minder handelingen. Digitalisering helpt hierbij. 

Toekomstbestendig bouwen? 4 + 1
Daarom is dit het moment om digitaal te gaan werken. Toekomstbestendig bouwen doe je door werkprocessen te digitaliseren en te stroomlijnen. Hiervoor heeft je bedrijf een business platform nodig dat aan verschillende eisen voldoet. We maken onderscheid in de vier+één benodigde pijlers.

Procesintegratie
Elke stap binnen een bedrijfsproces brengt risico’s en verspilling met zich mee. Daarom wil je dat processen uit zo min mogelijk stappen bestaan en dat ze naadloos op elkaar aansluiten. Dit kan door alle processtappen, van de bouwplaats tot op kantoor, vast te leggen in één centraal systeem. Zo werkt iedereen met dezelfde informatie en niet meer met losse applicaties zoals Excel of een heel palet aan apps.

Flexibiliteit
Flexibiliteit maakt het mogelijk om continu verbeteringen door te voeren in je processen. Eist een opdrachtgever bepaalde registraties? Dan wil je dit snel in je systeem kunnen aanpassen. Met een flexibele schil rondom je ERP-kern ben jij in staat om zelf papieren processen te digitaliseren.

Connectiviteit
Met connectiviteit is het mogelijk om samen te kunnen werken met partners (procesintegratie over bedrijven heen) en om te koppelen met specialistische functies zoals Internet-of-Things. Om dit zo eenvoudig mogelijk te laten verlopen zijn open standaarden belangrijk. En hoe beter je systeem kan communiceren met het andere systeem, hoe beter het is.

Inzicht
Om goed te sturen heb je inzicht nodig in de voortgang en resultaten. Over het totale bedrijf, maar ook op de verschillende projecten in uitvoering. Inzicht kun je verkrijgen in gegevens die worden vastgelegd. Daarom is het belangrijk om te bepalen op welke indicatoren je wit sturen. Inzicht kun je vormgeven via dashboards of periodieke rapportages.

Intelligentie
In de nabije toekomst gaat kunstmatige intelligentie van grote toegevoegde waarde zijn. Het systeem zal steeds meer routinematige taken kunnen overnemen en dingen doen die ons als mens veel tijd en moeite kosten. Voorbeelden zijn het controleren en fiatteren van uren en de winkans van een nieuwe aanbesteding kunnen inschatten.

Het goede nieuws? Belemmeringen stimuleren creativiteit

Deze visie hebben wij ontwikkeld vanuit onze ervaring van de afgelopen jaren. Om in te spelen op de lange termijn heb je de juiste ondersteuning van technologie nodig, waarmee je projectinformatie, van de bouwplaats tot op het kantoor, volledig kunt digitaliseren. Eén technologisch en functioneel platform mét de benodigde flexibiliteit, stelt jouw bedrijf in staat om de volgende stap te zetten. 

Het is aan jou om te blijven bouwen
Juist nu is de tijd om vooruit te denken. Om waarde te creëren. Door te investeren in kennis, in je mensen en in digitalisering. Vanuit de nieuwe werkelijkheid om ons heen gaan we dan weer zo goed mogelijk verder. Het ‘goede’ nieuws? Belemmeringen stimuleren creativiteit. Oplossingen om nog beter te bouwen. We kunnen wellicht even niet bouwen aan een project, maar ondanks alles blijf je als bedrijf bouwen aan een succesvolle toekomst. Een toekomst die anders wordt dan we begin dit jaar voor ogen hadden. Maar het is aan ons om er samen met elkaar een positieve draai aan te geven.

gerelateerde blogs

De <b>4+1 pijlers</b> voor <b>succesvol digitaal bouwen</b>

De 4+1 pijlers voor succesvol digitaal bouwen

In de vorige blog heb je vijf redenen gekregen waarom je juist nù aan de slag moet gaan met digitaal bouwen. Want de beloften van digitaal bouwen zijn groot. Maar.. hoe pak je het nu aan? Wat heb je nodig? Onmisbaar is de techniek. Zonder de huidige technologie zou digitalisering niet mogelijk zijn. En die technologie moet aan bepaalde eisen voldoen, om op een effectieve manier digitaal bouwen te ondersteunen. In deze blog geven we je daarom de 4+1 technologische pijlers.

Evenementen

Webinar_materieelverhuur_klein

Webinar | Materieelverhuur in Metacom: een optimaal proces

Materiaal en materieel zijn kostbare activa binnen jouw organisatie. Dit wil je goed kunnen beheren, om het zo optimaal mogelijk in te zetten. Waar is het, wat kost het, wat zijn de opbrengsten? Optimaliseer daarom je materieelverhuur proces met Metacom.

Lees verder

case studies

Realtime inzicht in logistieke planning

bekijk de case study

nieuws

VanVelsen-mtco

Digitaliseren van kritische bedrijfsprocessen essentieel voor veel bedrijven in de gww | Van Velsen Reflectielijnen

“Duizenden werkopdrachten per jaar en een veelvoud aan werkdocumenten die van de buiten- naar de binnendienst gaan en verwerkt moesten worden. Dat kan handiger”, dacht Jasper van Wilsem, controller bij Van Velsen Reflectielijnen (VVR). Het bedrijf is gespecialiseerd in het aanbrengen van belijning en markering. Vanaf 2018 heeft VVR met Van Meijel Automatisering een ware professionaliseringsslag ingezet, waarbij diverse documentstromen gedigitaliseerd zijn, waaronder het werkbonnenproces.

Lees verder