0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

Waarom compleet inzicht voor management net zo vanzelfsprekend is als autorijden

Blog-Dashboards_small.jpg

Als je in een auto rijdt, kijk je als bestuurder door de voorruit en naar het dashboard. Door de voorruit zie je wat er op de weg gebeurt en weet je of je de juiste route volgt. Op het dashboard zie je, aan de hand van verschillende metertjes, hoe je auto functioneert. Denk aan toerental, de snelheid, de temperatuur. Deze twee elementen geven jou als bestuurder volledige controle. Gaat het over het besturen van je bedrijf, dan streef je hier ook naar: actueel inzicht. Met dashboards zijn de mogelijkheden binnen handbereik, én gaan ze misschien wel verder dan je denkt.

Goede resultaten? Goed inzicht
Elke organisatie streeft naar goede resultaten. Voor het management van een bedrijf is het daarom van groot belang een actueel totaalbeeld op het bedrijf te hebben. Naast het totaalbeeld, is het noodzakelijk inzicht te hebben tot het diepste niveau. Denk aan de deelaspecten zoals de stand van een project of diverse exploitaties. Want: meten is weten, gissen is missen.

‘Nattevingerwerk’ in plaats van controle
In het verkrijgen van dit totaalbeeld en inzicht spelen dashboards en rapportages een grote rol, net zoals in je auto. Toch komt het vaak voor dat rapportages te laat binnenkomen of onvolledig zijn. Het gevolg? De actualiteit is verloren en je kijkt vaak achteruit. Als manager heb je hierdoor geen betrouwbare informatie om op te kunnen sturen. En hierdoor worden dashboards en rapportages vervolgens niet of nauwelijks gebruikt. De volledige controle waar we eerder over spraken, is ver te zoeken. Dat klinkt als autorijden met je ogen dicht.

De schat aan bedrijfsinformatie daadwerkelijk gebruiken
Daarom hebben we voor het Metacom platform Dashboards ontwikkeld. De dashboards geven toegang tot een schat aan informatie die in je bedrijf aanwezig is. Dit gebeurt op een dusdanig eenvoudige manier, dat de informatie direct toepasbaar en bruikbaar is. Zo kan er op het hoogste niveau gekeken worden naar de actuele financiële situatie en de voortgang van de projecten. Het presenteren van informatie op het dashboard wordt gedaan in de vorm van KPI’s, Grafieken en Tabellen. Net als bij je auto krijg je bij bijzondere situaties die om aandacht vragen ook signalen, ook wel alerts genoemd.

Voor iedereen een dashboard
Zijn dashboards overigens alleen belangrijk voor het management? Zeker niet.
In de optimale situatie heeft iedereen in het bedrijf zijn eigen dashboard waarin de medewerker zijn werkprocessen en resultaten inzichtelijk heeft. Hierdoor creëer je veel meer bewustwording over het werk waar je dagelijks mee bezig bent. Het is daarom voor gebruikers mogelijk gemaakt om heel eenvoudig zelf dashboards of rapportages te kunnen samenstellen, op basis van actuele gegevens in Metacom. Hierdoor zijn de  dashboards niet alleen op strategisch niveau te gebruiken, maar ook in te zetten op tactisch en operationeel niveau. Voorbeelden hiervan zijn dashboards voor specifieke projecten, de inkopen en het personeelsmanagement.

Tot welke nieuwe inzichten ga jij komen?
We begonnen deze blog met hoe de voorruit en het dashboard van je auto jou als bestuurder controle geven. Voor het besturen van je bedrijf heb je ook beide elementen nodig. Met dashboards realiseren we voor je bedrijf hetzelfde als de voorruit én het dashboard in de auto. De dashboards laten zien of je als bedrijf op de juiste route bent en geven inzicht in hoe de organisatie draait. Je hebt op alle vlakken snel inzicht in de voortgang en resultaten van de diverse bedrijfsonderdelen.

Op deze manier is de kop in het zand steken er niet meer bij. Je kunt met een vertrouwd gevoel ‘de weg op’ en het stuur is in jouw handen.

Meer weten?
Meld je dan aan voor de webinar “Voor iedereen een dashboard” op 12 maart a.s.  Hier laat ik je zien hoe jij eenvoudig tot nieuwe inzichten kunt komen. Ook kun je hier kosteloos een exemplaar aanvragen van ons boek “Digitaal Bouwen”.

Evenementen

workshopmetacomonline_klein.png

Workshop Metacom Online in Emmeloord | Modelleer zelf een bedrijfsproces | = VOL!

Wil je leren hoe je zelf papieren werkprocessen kunt digitaliseren of apps kunt bouwen? Je bent welkom bij deze workshop.

Lees verder

case studies

De Klerk ervaart rust op financieel gebied met Metacom+ Projecten

bekijk de case study

nieuws

Haegens_kiestvoorMetacom

Digitaal hijsen in plaats van digitaal bouwen Haegens | horizontaal en verticaal transport kiest voor Metacom

Haegens | horizontaal en verticaal transport (Haegens) kiest voor een toekomstbestendig ICT landschap. Het horizontaal- en verticaal transport bedrijf uit het zuidelijke Elsendorp is een onderneming met ca. 30 kranen én ca. 30 trucks/opleggers. Naast de verhuur van kranen, vrachtauto's en rijplaten, bestaat de vloot van Haegens uit autolaadkranen, bakwagens met rijplatenkranen, verreikers en diverse machines t.b.v. het uitvoeren van machineverhuizingen (zoals heftrucks, compactkranen, Pick & Carry kranen en een speciaal ingerichte gereedschapswagen).

Lees verder