0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

Van calculator naar kostendeskundige

Blog-kostendeskundige.jpg

Onder invloed van BIM veranderen werkprocessen en daarmee de werkzaamheden van allerlei mensen in de bouw. Calculatoren bijvoorbeeld. Hun specialistische kennis kan grotendeels worden vastgelegd in een receptenbibliotheek. Maar dat wil niet zeggen dat hun werk verloren gaat, het wordt volgens mij juist leuker!

Traditioneel bestaat het werk van een calculator uit veel uitzoekwerk naar afmetingen, prijzen en normen en veel rekenwerk om met al deze eenheden tot een totaalprijs te komen. Calculatoren beschikken over specialistische kennis over hoe iets gemaakt moet worden en hoeveel tijd dat dan kost. Zij zien ook de werkzaamheden die niet op de tekening staan, maar wel uitgevoerd moeten worden. Met behulp van een compleet 3D-model, ontbreekt er steeds minder informatie op de tekening. In combinatie met een complete receptenbibliotheek, waarin is vastgelegd hoe elementen gemaakt moeten worden en hoeveel tijd dat kost, kan veel uitzoekwerk geautomatiseerd worden.

Samenwerken
Om met behulp van een 3D-model snel tot een nauwkeurige calculatie te komen, heeft een calculator andere kwaliteiten nodig. Hij moet zijn eiland verlaten en het gesprek aangaan met de 3D-modelleur. Die moet namelijk weten hoe hij elementen moet modelleren om ze geschikt te maken voor calculaties. De calculator legt een bibliotheek aan waarin alle onderdelen, van deur tot leidingwerk, omschreven staan, inclusief arbeid en materiaal. Om die bibliotheek te laten corresponderen met de elementen in het gebouw, moeten de calculator en de modelleur allerlei afspraken maken. Bijvoorbeeld over welk tekenniveau (LOD) aansluit op welke begrotingsfase, wat voor coderingen worden gebruikt en hoe de bibliotheken worden beheerd.

3D-denken
De calculator moet inzicht hebben in het 3D-model en om kunnen gaan met een 3D-viewer, om te beoordelen of het model inderdaad voldoet aan de voorwaarden voor een accurate calculatie en om knelpunten op te sporen. Daarnaast moet de calculator de discipline hebben om de bibliotheek te onderhouden. Als de bibliotheek actueel is en het model volgens de afspraken is opgebouwd, kan de calculator in een aantal stappen een calculatie maken. Met Metacom gaat dit bijvoorbeeld als volgt: de software leest het 3D-Model (IFC) uit en genereert een objectenboom. Aan ieder object wordt automatisch een werkmethode gekoppeld. Een werkmethode omschrijft de activiteiten die nodig zijn om het object te kunnen realiseren. Bij een deur gaat dit bijvoorbeeld om het bestellen en monteren van het type deur en hang- en sluitwerk. Vervolgens genereert de software een hoeveelhedenstaat. Deze geeft alle objecten, werkmethodes, activiteiten, hoeveelheden en eenheden weer. Tot slot kan de calculator de hoeveelheden verplaatsen naar een calculatiestructuur. Deze worden dan automatisch gesorteerd, samengevoegd en onderbouwd met middelen. Als kostenspecialist moet de calculator de berekeningen nu voornamelijk controleren en aanvullen

Betekent dat, met een goede bibliotheek en een model, de calculator overbodig wordt? Dat denk ik niet. Er kan wel meer werk gedaan worden in minder tijd. Hierdoor kan de calculator zich richten op het controleren van de berekeningen, waardoor ze nauwkeuriger worden. Daarnaast blijven er natuurlijk altijd unieke objecten die niet in de bibliotheek voorkomen.

Procesdenkers en uitzoekers
Wellicht ontstaan er zelfs wel twee soorten calculatoren; procesgerichte calculatoren die bedreven zijn in het inrichten van bibliotheken, de samenwerking met modelleurs en het optimaliseren van de geautomatiseerde calculaties, en de inhoudelijk specialisten die zich tot in detail storten op de unieke objecten en de aspecten die niet zijn vastgelegd in het model. Hoe dan ook, het vak is interessanter dan ooit!

 

gerelateerde blogs

Risicomanagement: <b>Gezond verstand</b>

Risicomanagement: Gezond verstand

Risicomanagement is een hot topic bij DB (FMO)-contracten. Want wat je precies tegenkomt tijdens de bouw, weet niemand. En hoe een gebouw over twintig jaar precies onderhouden wordt, al helemaal niet. Als je de risico’s en bijbehorende beheersmaatregelen eenmaal goed in kaart hebt gebracht, dan is risicomanagement, net als ieder ander werkproces, eenvoudig in te richten met een softwaretool.

Wat is de <b>waarde</b> van een app?

Wat is de waarde van een app?

We zijn niet gewend veel voor apps te betalen. En dat terwijl we ze wel graag gebruiken. Hoeveel heb jij er bijvoorbeeld op je mobiele telefoon? Ik dertig, waarvan ik ongeveer de helft regelmatig gebruik. Ze helpen me bijvoorbeeld effectiever te trainen, rekeningen op tijd te betalen en lekkere afhaalmaaltijden te vinden. Maar zou je de waarde van een app ook in geld kunnen uitdrukken?

Bouwen kan <b>simpeler</b>

Bouwen kan simpeler

"Bouwen kan simpeler". Dat is ons motto en niet zonder reden. Toen Van Meijel Automatisering startte in 1987, was onze doelstelling om bouwbedrijven aan de hand van automatiseringsoplossingen te helpen hun taken eenvoudiger te maken en efficiënter.

Evenementen

Webinar_materieelverhuur_klein

Webinar | Materieelverhuur in Metacom: een optimaal proces

Materiaal en materieel zijn kostbare activa binnen jouw organisatie. Dit wil je goed kunnen beheren, om het zo optimaal mogelijk in te zetten. Waar is het, wat kost het, wat zijn de opbrengsten? Optimaliseer daarom je materieelverhuur proces met Metacom.

Lees verder

case studies

Weverling gaat voor een optimale bedrijfsvoering met Metacom

bekijk de case study

nieuws

Recyclepro.artikel_(1)_.png

Veelzijdig familiebedrijf zet in op papierloos werken

Ruim twaalf jaar geleden al zette Reko Raalte de eerste stappen om met behulp van software van VanMeijel interne processen verder te stroomlijnen. Het veelzijdige familiebedrijf maakt nu met diezelfde ICT-partner een verdere digitaliseringsslag en kan op bijna alle afdelingen volledig papierloos werken.

Lees verder