0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

Transformeren naar digitaal bouwen | Column Frans van Meijel

Blog-Transformeren_naar_digitaal_bouwen-1300x600.png

Ik las laatst een studie over hoe vernieuwende technologie in het verleden is geïntroduceerd in de maatschappij. Het ging bijvoorbeeld over de introductie van elektriciteit. Het blijkt dat elke transformatie te verdelen is in drie herkenbare fasen.

In de eerste fase is de technologie beschikbaar, maar weet men nog niet goed hoe het toegepast moet worden.

De tweede fase kenmerkt zich in een doorbraak: iedereen ziet de mogelijkheden, er wordt gehyped en er ontstaan heel veel initiatieven. Kenmerkend voor deze fase is dat het allemaal erg complex wordt, door gebrek aan standaarden.
In de derde fase is de technologie geaccepteerd en volledig ingeburgerd, er zijn standaarden en de technologie is eigenlijk onzichtbaar. Alleen als het wegvalt word je eraan herinnerd hoe afhankelijk je van deze technologie geworden bent.

Neem het voorbeeld van elektriciteit. Elektriciteit is nu overal aanwezig en tegelijkertijd onzichtbaar. Vijftig tot honderd jaar geleden was dat niet zo, men zocht naar standaarden voor bijvoorbeeld voltages en stekkers. Er was versnippering, iedere fabrikant deed het op zijn eigen manier. Kortom: het was toen complex. Er ontstonden zelfs speciale consultancybureaus om bedrijven te helpen bij de invoering van elektriciteit.

Op dit moment zitten we in de bouw ook in een dergelijke transformatie: het proces naar digitaal bouwen. We bevinden ons nu duidelijk aan het begin van de tweede fase. Er zijn veel initiatieven, er zijn veel oplossingen, maar er zijn weinig standaarden. Het resultaat is dat digitalisering erg complex aan het worden is. Wil je bijvoorbeeld het bouwproces helemaal organiseren rondom BIM, dan wordt op dit moment vaak gebruik gemaakt van een groot aantal tools voor bijvoorbeeld het ontwerpen, calculeren en plannen van een project.

Momenteel kan digitalisering in de bouw dus nog voelen als een worsteling. We zitten in de fase waarin we de mogelijkheden zien, maar nog niet alle stekkers op elkaar passen. Dat kan lastig zijn en tot frustratie leiden. Maar er is hoop: deze fase moeten we door, om bij een mooiere toekomst te komen. De derde fase, waarin systemen als één integraal systeem werken en die de processen tot in de kern digitaliseren. Waarbij digitalisering net zo vanzelfsprekend is als elektriciteit vandaag de dag.


Deze column is gepubliceerd in de Cobouw, nummer 39, donderdag 24 mei 2018

gerelateerde blogs

<b>“Gij zult uw klant een toolkit aanbieden”</b> | Blog Frans van Meijel

“Gij zult uw klant een toolkit aanbieden” | Blog Frans van Meijel

Dit was de kop van de bijlage over innovatie, leiderschap en technologie van het FD van afgelopen zaterdag 3 juni. Een kop die meteen aanleiding gaf om het artikel uitgebreid te gaan lezen. De strekking van het artikel is dat als je wilt innoveren, je een aantal zaken anders aan moet pakken dan gebruikelijk is.

Met Metacom transformeren naar <b>Digitaal Bouwen</b> | Blog Frans van Meijel

Met Metacom transformeren naar Digitaal Bouwen | Blog Frans van Meijel

Alom wordt de stelling geponeerd dat het klassieke bouwen voorbij is en dat we naar een geheel andere manier van bouwen gaan. Er komen dan allerlei kreten voorbij zoals disruptive innovation, digitale transformatie, Big Data, Internet of things, robotisering en de term BIM die we al veel langer kennen.

Bouwen kan <b>simpeler</b>

Bouwen kan simpeler

"Bouwen kan simpeler". Dat is ons motto en niet zonder reden. Toen Van Meijel Automatisering startte in 1987, was onze doelstelling om bouwbedrijven aan de hand van automatiseringsoplossingen te helpen hun taken eenvoudiger te maken en efficiënter.

Evenementen

Webinar_materieelverhuur_klein

Webinar | Materieelverhuur in Metacom: een optimaal proces

Materiaal en materieel zijn kostbare activa binnen jouw organisatie. Dit wil je goed kunnen beheren, om het zo optimaal mogelijk in te zetten. Waar is het, wat kost het, wat zijn de opbrengsten? Optimaliseer daarom je materieelverhuur proces met Metacom.

Lees verder

case studies

Realtime inzicht in logistieke planning

bekijk de case study

nieuws

VanVelsen-mtco

Digitaliseren van kritische bedrijfsprocessen essentieel voor veel bedrijven in de gww | Van Velsen Reflectielijnen

“Duizenden werkopdrachten per jaar en een veelvoud aan werkdocumenten die van de buiten- naar de binnendienst gaan en verwerkt moesten worden. Dat kan handiger”, dacht Jasper van Wilsem, controller bij Van Velsen Reflectielijnen (VVR). Het bedrijf is gespecialiseerd in het aanbrengen van belijning en markering. Vanaf 2018 heeft VVR met Van Meijel Automatisering een ware professionaliseringsslag ingezet, waarbij diverse documentstromen gedigitaliseerd zijn, waaronder het werkbonnenproces.

Lees verder