0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

Transformeren naar digitaal bouwen | Column Frans van Meijel

Blog-Transformeren_naar_digitaal_bouwen-1300x600.png

Ik las laatst een studie over hoe vernieuwende technologie in het verleden is geïntroduceerd in de maatschappij. Het ging bijvoorbeeld over de introductie van elektriciteit. Het blijkt dat elke transformatie te verdelen is in drie herkenbare fasen.

In de eerste fase is de technologie beschikbaar, maar weet men nog niet goed hoe het toegepast moet worden.

De tweede fase kenmerkt zich in een doorbraak: iedereen ziet de mogelijkheden, er wordt gehyped en er ontstaan heel veel initiatieven. Kenmerkend voor deze fase is dat het allemaal erg complex wordt, door gebrek aan standaarden.
In de derde fase is de technologie geaccepteerd en volledig ingeburgerd, er zijn standaarden en de technologie is eigenlijk onzichtbaar. Alleen als het wegvalt word je eraan herinnerd hoe afhankelijk je van deze technologie geworden bent.

Neem het voorbeeld van elektriciteit. Elektriciteit is nu overal aanwezig en tegelijkertijd onzichtbaar. Vijftig tot honderd jaar geleden was dat niet zo, men zocht naar standaarden voor bijvoorbeeld voltages en stekkers. Er was versnippering, iedere fabrikant deed het op zijn eigen manier. Kortom: het was toen complex. Er ontstonden zelfs speciale consultancybureaus om bedrijven te helpen bij de invoering van elektriciteit.

Op dit moment zitten we in de bouw ook in een dergelijke transformatie: het proces naar digitaal bouwen. We bevinden ons nu duidelijk aan het begin van de tweede fase. Er zijn veel initiatieven, er zijn veel oplossingen, maar er zijn weinig standaarden. Het resultaat is dat digitalisering erg complex aan het worden is. Wil je bijvoorbeeld het bouwproces helemaal organiseren rondom BIM, dan wordt op dit moment vaak gebruik gemaakt van een groot aantal tools voor bijvoorbeeld het ontwerpen, calculeren en plannen van een project.

Momenteel kan digitalisering in de bouw dus nog voelen als een worsteling. We zitten in de fase waarin we de mogelijkheden zien, maar nog niet alle stekkers op elkaar passen. Dat kan lastig zijn en tot frustratie leiden. Maar er is hoop: deze fase moeten we door, om bij een mooiere toekomst te komen. De derde fase, waarin systemen als één integraal systeem werken en die de processen tot in de kern digitaliseren. Waarbij digitalisering net zo vanzelfsprekend is als elektriciteit vandaag de dag.


Deze column is gepubliceerd in de Cobouw, nummer 39, donderdag 24 mei 2018

gerelateerde blogs

<b>“Gij zult uw klant een toolkit aanbieden”</b> | Blog Frans van Meijel

“Gij zult uw klant een toolkit aanbieden” | Blog Frans van Meijel

Dit was de kop van de bijlage over innovatie, leiderschap en technologie van het FD van afgelopen zaterdag 3 juni. Een kop die meteen aanleiding gaf om het artikel uitgebreid te gaan lezen. De strekking van het artikel is dat als je wilt innoveren, je een aantal zaken anders aan moet pakken dan gebruikelijk is.

Met Metacom transformeren naar <b>Digitaal Bouwen</b> | Blog Frans van Meijel

Met Metacom transformeren naar Digitaal Bouwen | Blog Frans van Meijel

Alom wordt de stelling geponeerd dat het klassieke bouwen voorbij is en dat we naar een geheel andere manier van bouwen gaan. Er komen dan allerlei kreten voorbij zoals disruptive innovation, digitale transformatie, Big Data, Internet of things, robotisering en de term BIM die we al veel langer kennen.

Bouwen kan <b>simpeler</b>

Bouwen kan simpeler

"Bouwen kan simpeler". Dat is ons motto en niet zonder reden. Toen Van Meijel Automatisering startte in 1987, was onze doelstelling om bouwbedrijven aan de hand van automatiseringsoplossingen te helpen hun taken eenvoudiger te maken en efficiënter.

Evenementen

workshopmetacomonline_klein.png

Workshop Metacom Online in Emmeloord | Modelleer zelf een bedrijfsproces | = VOL!

Wil je leren hoe je zelf papieren werkprocessen kunt digitaliseren of apps kunt bouwen? Je bent welkom bij deze workshop.

Lees verder

case studies

De Klerk ervaart rust op financieel gebied met Metacom+ Projecten

bekijk de case study

nieuws

Haegens_kiestvoorMetacom

Digitaal hijsen in plaats van digitaal bouwen Haegens | horizontaal en verticaal transport kiest voor Metacom

Haegens | horizontaal en verticaal transport (Haegens) kiest voor een toekomstbestendig ICT landschap. Het horizontaal- en verticaal transport bedrijf uit het zuidelijke Elsendorp is een onderneming met ca. 30 kranen én ca. 30 trucks/opleggers. Naast de verhuur van kranen, vrachtauto's en rijplaten, bestaat de vloot van Haegens uit autolaadkranen, bakwagens met rijplatenkranen, verreikers en diverse machines t.b.v. het uitvoeren van machineverhuizingen (zoals heftrucks, compactkranen, Pick & Carry kranen en een speciaal ingerichte gereedschapswagen).

Lees verder