0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

Realiseer het beste idee met SE

Blog-realiseerhetbesteidee.png

Binnenkort wordt een nieuwe versie van de Systems Engineering standaard (15288) gepubliceerd. En naast deze 2015 versie zal daarna ook een bijgewerkt Systems Engineering (=SE) handboek uitgegeven worden. Hieronder al vast een korte vooruitblik.

In de 2008 versie omvat het SE proces in grote lijnen de analyse van:

  • requirements: wat zou het systeem moeten kunnen? En uiteraard: 'Waarom' zou het systeem dat moet kunnen
  • functies: welke functies gaat het systeem uitvoeren (én welke niet)
  • voor- en nadelen: wensen, alternatieve producten en processen naast elkaar leggen en vergelijken
  • systemen: zoek de beste oplossing voor het systeem (en gekoppelde systemen). Wat zijn de risico's en hoe gaan we alle informatie vastleggen (data management)
  • verificatie en validatie: voldoet het ontwerp én voldoet het werk aan de gestelde eisen?

In de nieuwe versie 2015 wordt nog concreter stilgestaan bij Kennismanagement en Kwaliteit-bewaking. Ook wordt er een nog uitgebreidere analyse gedaan op bedrijfsdoelen en wordt er extra stilgestaan bij de definitie van systeem requirements, architectuur, ontwerp en hoe de systeem analyse uitgevoerd moet worden. Steeds meer nadruk komt dus te liggen op de raakvlakken in het 'system of systems (SoS)'. Een systeem bestaat immers vaak weer uit elementen, waarbij de elementen op zichzelf ook weer systemen zijn.

Hier werd natuurlijk altijd ook al bij stilgestaan, maar het nieuwe handboek zet zo eigenlijk drie 'nieuwe' rollen op de kaart:

  1. beter vertalen van eisen in gewenste (bedrijfs)doelen
  2. beter begrijpen van systemen en onderlinge raakvlakken
  3. beter controleren en beoordelen van wijzigingen

De toepassing van SE, maar ook BIM, zal blijven groeien en ontwikkelen, omdat het een multidisciplinaire benadering is gericht op: product innovatie, klanttevredenheid en het voorkomen van faalkosten. SE zal door iedereen herkent worden als een discipline die gericht is op het realiseren van hoogwaardige oplossingen. De toepassing van SE gaat inmiddels veel verder dan de traditionele toepassing in de luchtvaart en defensie tak. Het resultaat is soms kunst in een technische, natuurlijke en sociale omgeving. Maar SE blijft ook altijd weer balanceren tussen risico's (planning en kosten) en de vaak wat formele SE processen. De SE engineer denkt in ieder geval aan het totale plaatje en is vaak de brug tussen het probleem en de oplossing.

Bronnen:
- System of Systems Engineering (INCOSE webinar, 18 februari 2015)
- Changes and updates in ISO/IEC 15288:2015

gerelateerde blogs

Mythes en vooroordelen over <b>Systems Engineering</b>

Mythes en vooroordelen over Systems Engineering

Er bestaan nog steeds veel mythes en vooroordelen over Systems Engineering (=SE)​. SE zou alleen werken voor grootschalige en complexe systemen. De implementatie van de SE methodiek zou duur zijn en het opleiden en trainen van Systems Engineers zou veel te lang duren.

Risicomanagement: <b>Gezond verstand</b>

Risicomanagement: Gezond verstand

Risicomanagement is een hot topic bij DB (FMO)-contracten. Want wat je precies tegenkomt tijdens de bouw, weet niemand. En hoe een gebouw over twintig jaar precies onderhouden wordt, al helemaal niet. Als je de risico’s en bijbehorende beheersmaatregelen eenmaal goed in kaart hebt gebracht, dan is risicomanagement, net als ieder ander werkproces, eenvoudig in te richten met een softwaretool.

Van calculator naar <b>kostendeskundige</b>

Van calculator naar kostendeskundige

Onder invloed van BIM veranderen werkprocessen en daarmee de werkzaamheden van allerlei mensen in de bouw. Calculatoren bijvoorbeeld. Hun specialistische kennis kan grotendeels worden vastgelegd in een receptenbibliotheek. Maar dat wil niet zeggen dat hun werk verloren gaat, het wordt volgens mij juist leuker!

Evenementen

Webinar_inkoopproces_klein.png

Webinar | Een volledig digitaal inkoopproces

Ben jij calculator, uitvoerder, projectleider of administrateur? Heb je het druk en wil je ergens tijd besparen? Dan is de webinar "Een volledig digitaal inkoopproces" interessant voor jou.

Lees verder

case studies

beens-header-klein

Beens Groep kiest voor meer inzicht met Metacom+ Projecten

bekijk de case study

nieuws

sallandse-nieuwsitem

Sallandse Wegenbouw bespaart tijd met de liquiditeitsmodule

Het in 1991 opgerichte Sallandse Wegenbouw is gevestigd in Haarle en verzorgt infrawerk van projecten in met name grond-, weg- en waterbouw. Voor grip op de financiële positie maakt het bedrijf gebruik van de liquiditeitsmodule in Metacom. “We besparen tijd en fouten.”

Lees verder