0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

Projectbewaking in de bouw: Sturen op onderbuikgevoel of cijfers?

header-blog-onderbuik-cijfers

Werken in de bouw- en infrabranche is een ervaringsvak. Zeker als je het hebt over het bewaken en bijsturen van projecten. We kennen allemaal wel de aannemer die over het werk loopt en met een paar vluchtige blikken de stand van het werk kan bepalen. Daar gaat het goed en daar lopen we uit de pas. Een constatering die plaatsvindt in ettelijke seconden, gebaseerd op ervaring en een onderbuik gevoel.

Helaas is deze gave niet voor iedereen weggelegd, het lijkt soms wel een verloren kunst. Sommige missen de ervaring of hebben zelf niet met de poten in de klei gestaan om echt tot de finesses te komen. Vormt dit een belemmering of biedt dit juist kansen om meer onderbouwd naar projecten te kijken?

Onderbuikgevoel zorgt voor aannames
Van nature laten we ons graag leiden door ons onderbuik gevoel. Wanneer de juiste informatie niet voorhanden is of je onder tijdsdruk staat, zijn we geneigd om toch vooral te luisteren naar ons gevoel. Dit is hetgeen we voorhanden hebben, maar hierdoor maken we onbewust risicovolle afwegingen en doen we aannames. 

Wat als je naar de cijfers kijkt?
Als je grip wilt krijgen op je projecten is het verstandig om het onderbuikgevoel eens te vergelijken met de harde cijfers. Het zal je verbazen wat voor inzichten het je geeft en welke voordelen je er mee kunt behalen. In een gedetailleerde projectbewaking kun je direct zien waar de kosten zitten versus het budget. Een voorbeeld is een grondwerker die je voor 100 uur gebudgetteerd hebt voor een bestekspost, maar in de uitvoering maar 80 uur nodig had om het te realiseren (20 uur winst). Hierdoor kan je op een vergelijkbaar werk de volgende keer wellicht minder uren budgetten op deze post en scherper inschrijven. 

Wil je grip krijgen op je projecten? Vergelijk onderbuikgevoel eens met de harde cijfers, de inzichten zullen je verbazen.

Uiteraard begrijpen we dat niet ieder persoon cijfermatig werken in zijn aard heeft. Een boekhouder is van nature cijfermatig sterk onderlegd en doet veel op basis van ratio. Een projectleider kan weer iemand zijn die meer op gevoel doet. Toch ligt er de uitdaging om projecten meer op een cijfermatige manier te benaderen. Als we namelijk vanuit de cijfers (in hoeveelheden voor de uitvoerder en euro’s voor de controller)  kunnen zien waar projecten uit de pas blijven lopen, dan geeft dit waardevolle informatie om projecten de volgende keer anders aan te pakken of wellicht niet te doen. 

Neem de juiste beslissingen: gebruik data
De transitie van het sturen op onderbuikgevoel naar cijfermatig bewaken is dus een must. Zeker omdat nieuwe generaties niet altijd meer de kunst van het lezen van een project beheersen. Om deze slag te maken kan automatisering en software een grote rol spelen. Door het verzamelen van data (lees: gestructureerd vastleggen van de voortgang van het werk) en dit te vergelijken, kan een systeem jou op weg helpen bij het nemen van de juiste beslissingen. 

Doordat je cijfers vastlegt in een systeem heeft iedereen binnen het bedrijf op elk gewenst moment inzicht in de voortgang van jouw projecten. Het geeft je niet alleen inzicht op hoofdlijnen, maar het zal je ook sneller antwoorden geven op dieper liggende vragen. Het risico dat alleen  sturen op onderbuikgevoel met zich meebrengt wordt hiermee beperkt. 

Hoe mooi is het als ons onderbuikgevoel wordt bevestigd door cijfers en dat je de handvatten hebt om nog succesvoller om te gaan met je projecten?

VanMeijel levert software en diensten voor project-, financieel-, logistiek- en servicemanagement, gericht op de bouw en aanverwante industriële dienstverlening. Al meer dan dertig jaar werken wij aan oplossingen die resulteren in efficiëntere en kwalitatief betere processen. Zo helpen wij klanten in de bouw & infra om meer grip te krijgen op projecten en om succesvoller te zijn in hun core business: bouwen. 

gerelateerde blogs

Evenementen

RoadmapMOklein.jpg

Webinar | Roadmap Metacom Online: wat brengt 2021?

In de bouw worden elke dag grote hoeveelheden informatie verwerkt. Op kantoor én op de bouwplaats: overal wordt informatie bekeken, gewijzigd en toegevoegd. Met Metacom Online kun je deze dagelijkse administratieve werkzaamheden op de bouwplaats vereenvoudigen. Dit cloudplatform bevat talloze mogelijkheden. In de nieuwe versie hebben wij een aantal volgende stappen gezet. Wat dit betekent? Nòg flexibeler automatiseren.

Lees verder

case studies

headerunited_newversion_mob_1.jpg

Geen enorme papierstroom, maar digitaal werken in Metacom

bekijk de case study

nieuws

headerunited_(1).jpg

Geen papierstroom, maar digitale werkwijze voor United Installaties

Het is Hasselt gevestigde United Installaties timmert sinds de oprichting in de zomer van 2020 stevig aan de weg, en heeft vele mooie projecten in het vooruitzicht. Het bedrijf stond voor twee uitdagingen: het vinden van de juiste vakmensen en digitalisering.

Lees verder