0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

Problemen oplossen met disruptive Innovation

Een rustige periode geeft je de gelegenheid om naar de snel veranderende wereld om je heen te kijken. In die wereld hoor je steeds vaker de term “disruptive innovation”. Ofwel een vernieuwing die de bestaande markt op zijn kop zet.

Een mooi voorbeeld vind ik Uber, de slimme combinatie van mobile devices en het internet om de relatie te leggen tussen iemand die van A naar B wil en iemand die dat wil doen, waarbij Uber de administratieve handelingen uit handen neemt. Want het wezenlijke probleem is niet dat iemand een taxi wil, maar dat iemand van A naar B wil.

En laten we het eens dichter bij huis bekijken. Wat denk je bijvoorbeeld van de leverancier van calculatiepapier in de jaren tachtig? We staan er niet zo bij stil, maar grote kans dat die door ons, Van Meijel Automatisering, in de problemen is gekomen. Omdat er ineens een veel beter oplossing was voor het calculatieprobleem dan pen en papier.

Onze klanten, leveranciers en wijzelf hebben hier meer dan ooit mee te maken. Daarom wordt het steeds belangrijker goed in contact te blijven met onze klant, met zijn of haar wezenlijke problemen en disruptieve oplossingen te ontwikkelen voor deze problemen.

Denk hierbij aan Spotify, Netflix, Amazon, Uber, iPhone, de mobiele telefoon, het internet, de computer, de telefoon en verder terug in de tijd: het wiel. Het zit in de aard van de mens om te vernieuwen. Echter leven wij in een tijd waarin deze vernieuwingen elkaar steeds sneller opvolgen en dat de impact van de vernieuwing steeds groter is.

Eén ding hebben al deze vernieuwingen wel gemeen en dat is dat ze een wezenlijk probleem oplossen. Het is verleidelijk om te denken dat een vernieuwing echt ‘iets compleet nieuws’ is. Vaak is een vernieuwing niet meer dan het ontstaan van nieuwe combinaties. Echter kunnen de gevolgen van de nieuwe combinatie catastrofaal zijn voor de bestaande combinatie. Want wanneer deze nieuwe combinaties een wezenlijk probleem beter oplossen dan de bestaande oplossing, zie je de markt op zijn kop gaan.

Volgende week zal ik stil staan bij de vraag hoe jij en wij disruptive innovations kunnen ontdekken!

gerelateerde blogs

Massa <b>procesinnovatie</b> op <b>maat</b> voor bouwbedrijven

Massa procesinnovatie op maat voor bouwbedrijven

Vorige maand verscheen een rapport over technologische ontwikkelingen in de bouw. Onderzoeksbureau ING Economische Bureau komt tot de hoofdconclusie dat standaardisering geen oplossing is voor de bouw, maar dat massaproductie op maat de toekomst is. De bouw moet zich richten op procesinnovatie in plaats van productinnovatie. Bij het lezen van dit rapport moest ik direct terugdenken aan de stappen die VanMeijel afgelopen jaren heeft gemaakt.

<b>Agile</b> & <b>Scrum</b>: onze werkmethode voor productontwikkeling

Agile & Scrum: onze werkmethode voor productontwikkeling

Vanaf 18 januari zijn alle ontwikkelteams bij VanMeijel van start gegaan met Agile & Scrum. Dit is een methode om sneller verbeteringen én vernieuwingen voor onze software op te kunnen leveren. We geven graag een inkijkje in deze manier van werken.

Van <b>bezit</b> naar <b>gebruik</b>

Van bezit naar gebruik

Afgelopen week zag ik op televisie een commercial van Volkswagen. Een man en vrouw hebben net een ‘heel charmante auto’ gekocht volgens de verkoper. Ze hoeven alleen nog maar even te tekenen. Dan zegt de verkoper: “tja, voor hetzelfde geld reed u nu iets degelijks als een Volkswagen Polo...”. Waarop man en vrouw de verkoper afleiden en stiekem, zonder te tekenen de zaak verlaten, om even later bij de Volkswagen dealer naar binnen lopen voor een Polo.

evenementen

Webinar | Tips & tricks middelenplanning

We werken continu aan verbeteringen voor de middelenplanning in Metacom. Tijdens deze webinar staan we stil bij nieuwe ontwikkelingen én geven we je tips & tricks om meer uit het gebruik van het planbord te halen.

Lees verder

case studies

Van Werven realiseert zelf procesinnovaties met Metacom Online

bekijk de case study

nieuws

De Klerk: van dubbel werk naar efficiënt werken met Metacom+ en Metacom Online

De Klerk Werkendam, een landelijke speler op de civiele markt met focus op Waterbouw & Staalconstructie, heeft gekozen om met Metacom+ aan de slag te gaan. Ook gaat de organisatie de urenregistratie en inkoop-ontvangstbon digitaliseren met het Metacom Online platform. Door op deze wijze te investeren in IT gaat De Klerk bouwen aan de toekomst: op weg naar structurele verbetering en grotere efficiëntie.

Lees verder