0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

Pets versus Cattle | Hoe je het best kunt omgaan met je IT omgeving

pets-cattle-blog

Wellicht heb je het al eens gehoord: Pets versus Cattle. Dit is een metafoor die we gebruiken binnen IT, maar wat bedoelen we hier dan mee? En waarom is het ook als “niet-hardcore-IT-er” goed om de strekking van deze metafoor te snappen?

Flappie
We kennen allemaal het liedje van Youp van 't Hek over Flappie. Het konijn, die met Kerst ten prooi viel aan de carnivore believen van de ouders en hun bezoek. Dit geeft op zich mooi het verschil in perspectief weer tussen de vader en de zoon. De zoon zag het konijn als een huisdier, waar je voor zorgt en een emotionele band mee hebt. De vader zag hem als vee, wat een ander doel dient dan 'je zorg gevoelens op projecteren'. Een potentiële maaltijd in een bontje, die je makkelijk kan vervangen. 

Ik heb zelf ook zo'n Flappie gehad. Wij hadden een konijn, haar naam was Lola. Nee, we hebben haar niet opgegeten. Maar wàt heeft dat beest me een geld gekost. Er was namelijk iets mis met de tandjes, en daar moest een operatie voor plaatsvinden. Dat heeft me na de nodige complicaties en extra medicijnen meer dan 200 euro (!) gekost. Dit ging in fases. Het laatste argument waarmee ik de extra 30 euro aan antibiotica voor mezelf probeerde te rechtvaardigen was: "Ja, ik heb er nu al 170 euro aan besteed, zonde om dat weg te gooien."

De ‘Pet’ in je IT-landschap
En dat is de strekking van de metafoor. We hebben IT-omgevingen die met bloed, zweet en tranen (oftewel veel tijd, veel specifieke kennis én veel geld) zijn ontstaan. Een omgeving waar we eigenlijk niet meer aan durven te komen. Die we niet of nauwelijks kunnen vervangen. Waar we misschien niet aan gehecht zijn geraakt, maar wel aan gewend zijn. Dat is een "Pet". En dat klinkt vertrouwelijk: maar dit wil je niet binnen je IT-landschap. 

Cattle: nieuw, snel en automatisch
Wat je wilt, is vee. Terug naar het metafoor: als ik bij de slager een konijnenboutje koop en er komt bezoek, dan koop ik er gewoon nog één extra. Heb ik hem te lang buiten de koelkast bewaard, en ruikt het konijnenboutje vreemd? Dan ga ik niet analyseren wat het zou kunnen zijn om dat te fiksen. Dan koop ik gewoon een nieuwe. Zo wil je ook omgaan met je IT. Een server kan nu eenmaal kapot gaan. Je wilt dan zo snel mogelijk een nieuwe kunnen uitrollen. Het liefst geautomatiseerd.

Optimale ondersteuning van je bedrijfsprocessen
De cloud speelt daarin een belangrijke rol, dat is als het ware ‘de stal’ voor je IT. Want het doel van je IT-oplossing is nièt het beheren van servers of applicaties, het is het ondersteunen en optimaliseren van bedrijfsprocessen. Een plek waar je de functionaliteit vandaan haalt en waar je dit in een handomdraai weer kan opbouwen.

Een mooi voorbeeld vind ik Apple en de Apple-Cloud. Wanneer je voorheen van telefoon wisselde, had je foto's, contacten en applicaties die je handmatig moest overzetten. Je was langer bezig met alles weer zo te krijgen zoals je het gewend was, dan met het kopen van de telefoon zelf. Tegenwoordig koop je een nieuwe telefoon, log je in en een paar minuten later heb je je foto's, contacten en applicaties weer tot je beschikking. Dat is Cattle. 

Ga voor ‘Cattle’ in je IT
‘Cattle’ in je IT scheelt tijd en het is minder foutgevoelig. Door efficiënt gebruik te maken van IT en de mogelijkheden kun je jouw bedrijfsprocessen beter inrichten en geoptimaliseerd werken. En de tijd die je overhoudt? Die jij weer kunt besteden aan een rondje lopen met de hond...

gerelateerde blogs

<b>Big Data:</b> wat betekent het nou ècht?

Big Data: wat betekent het nou ècht?

Het snelle tempo van technologische vooruitgang leidt tot revolutionaire ontwikkelingen en de meest uiteenlopende toepassingen. Technologieën die ons dagelijkse leven en onze manier van werken makkelijker, slimmer en sneller te maken. Technologieën die de digitalisering binnen je bedrijf versnellen en je concurrentievoordeel kunnen bieden. Eén ding is duidelijk: om te overleven moet je als bedrijf meebewegen met de ontwikkelingen. Maar… wat betekenen bepaalde ontwikkelingen en containerbegrippen nou echt? En wat doet VanMeijel er mee? In deze blog gaan we in op Big Data.

<b>De cloud: </b>Wat betekent het nou ècht?

De cloud: Wat betekent het nou ècht?

Het snelle tempo van technologische vooruitgang leidt tot revolutionaire ontwikkelingen en de meest uiteenlopende toepassingen. Technologieën die ons dagelijkse leven en onze manier van werken makkelijker, slimmer en sneller te maken. Technologieën die de digitalisering binnen je bedrijf versnellen en je concurrentievoordeel kunnen bieden. Eén ding is duidelijk: om te overleven moet je als bedrijf meebewegen met de ontwikkelingen. Maar… wat betekenen bepaalde ontwikkelingen en containerbegrippen nou echt? En wat doet VanMeijel er mee? In deze blog gaan we in op de cloud.

Evenementen

Webinar_Header_Essentials_klein

Webinar | Digitaal bouwen nu ook voor MKB bedrijven

Als ondernemer in de bouw of infra heb je dagelijks te maken met verschillende uitdagingen. Projecten worden steeds gecompliceerder en opdrachtgevers stellen steeds meer eisen. Daarnaast leven we in een tijd waarin technologische vooruitgang overgaat in de hoogste versnelling. Digitale toepassingen spelen een steeds grotere rol in alles wat we doen en wat we realiseren. Ook in de bouw.

Lees verder

case studies

Header_vanlenthedalfsen_klantcase

‘In control’ met digitale werkbonnen

bekijk de case study

nieuws

Vink_live_Vanmeijel

Nieuwe B.V. zelfde ERP: Vink Aannemingsmaatschappij B.V. nu ook live met Metacom

Vink is niet gewoon één bedrijf. De Vink Holding bevatte tot kort geleden een afvalverwerkingsbedrijf, een transportbedrijf, een aannemingsbedrijf, een Milieutechnisch Adviesbureau, betonbedrijf én installatiebedrijf. Per afgelopen 1 juli gingen de aannemingsmaatschappij en het milieutechnisch adviesbureau op eigen voet verder. En daar hoort ook een nieuwe ICT omgeving bij.

Lees verder