0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

Pak krapte op de arbeidsmarkt aan met automatisering | VanMeijel helpt

Tekortpersoneel.header-(2)_(1)_.png

De kranten staan er bol van; er is krapte op de arbeidsmarkt. Het aantal vacatures is vele malen hoger dan het aanbod kundige mensen om die in te vullen. En het houdt ons bij VanMeijel ook bezig; hoe kunnen wij als VanMeijel onze klanten hierbij helpen?

Tip #1: Ga zoveel mogelijk automatiseren. 
Automatiseren betekent slimmer en dus efficiënter werken. Want, met slimme automatisering en digitalisering heb je minder mensen nodig. We hoorden het laatst nog van een klant van ons zeggen; “Ik ben blij dat er bij ons nu zoveel gedigitaliseerd is: dit scheelt personeel waar je moeilijk aan kunt komen.”  - Van Lenthe Dalfsen. 

Tip #2: Geef je werknemers een reden om bij jou te blijven. 
Maar (verder) digitaliseren is niet genoeg om het nijpende tekort aan personeel vandaag de dag helemaal voor de bouwsector op te lossen. En helaas hebben wij geen blik met handjes die we voor jullie kunnen opentrekken. Maar, naast de voordeur open houden voor nieuw talent moet je de achterdeur ook dicht houden. Je huidige talentvolle personeel behouden helpt ook. Want ongeveer de helft van de werknemers denkt erover om komend jaar van functie te veranderen, blijkt uit diverse onderzoeken. Geef je werknemers daarom een reden om bij jou te blijven. Zorg dat je medewerkers een fijn systeem hebben waar ze efficiënt mee kunnen werken. Achterstallig onderhoud aan administratieve klussen; daar wordt niemand blij van. Dus zorg dat je aan de voorkant van het proces zoveel mogelijk digitaal vastlegt.

Tip #3: Blijf bij de tijd.
Als je graag verder wil digitaliseren, kan je het als een bedreiging zien dat je momenteel weinig personeel hebt en dus geen capaciteit voor een digitaliseringsproject. Maar het tekort aan personeel is morgen niet over, dit zal nog een heel lang een uitdaging zijn. Dus uitstellen heeft niet veel zin. En voor de lange termijn is het nodig om (jong) personeel te behouden en aan te trekken. Zorg daarom dat je met digitalisering voorop loopt; dat je juist nú investeert. Dat spreek jonge mensen aan, het werken met een tablet; je werkbonnen digitaal ontvangen en je uren digitaal inboeken. Iedereen een tablet of smartphone van de zaak, dat maakt het werk aantrekkelijk voor jonge mensen. 

Tip #4: Zet je mensen centraal.
Ook wanneer je besluit om een nieuw software systeem te implementeren helpt VanMeijel bij het meenemen van je mensen. Vaak stuit je in zo’n implementatie op weerstand omdat er naast het systeem ook werkwijzen veranderen. En mensen houden niet van veranderingen. Als je die signalen niet goed oppakt, voelen mensen zich ongelukkig. Je mensen willen zich gehoord voelen. 

Wij helpen hier actief mee tijdens een implementatie: we houden constant samen met jullie vinger aan de pols op dit vlak en kunnen diverse hulpmiddelen bieden om hier ondersteuning aan te geven. Hierdoor weten medewerkers  waaróm ze dit moeten doen. En zorgen we er samen voor dat je mensen ook echt goed met het systeem leren werken.

Om dit geheel afgestemd op de behoefte van jouw organisatie te kunnen doen, geef ik graag advies. Vraag daarom naar de mogelijkheden over het ‘Aandacht voor Veranderen programma’

gerelateerde blogs

Evenementen

Webinar_materieelverhuur_klein

Webinar | Materieelverhuur in Metacom: een optimaal proces

Materiaal en materieel zijn kostbare activa binnen jouw organisatie. Dit wil je goed kunnen beheren, om het zo optimaal mogelijk in te zetten. Waar is het, wat kost het, wat zijn de opbrengsten? Optimaliseer daarom je materieelverhuur proces met Metacom.

Lees verder

case studies

Weverling gaat voor een optimale bedrijfsvoering met Metacom

bekijk de case study

nieuws

Recyclepro.artikel_(1)_.png

Veelzijdig familiebedrijf zet in op papierloos werken

Ruim twaalf jaar geleden al zette Reko Raalte de eerste stappen om met behulp van software van VanMeijel interne processen verder te stroomlijnen. Het veelzijdige familiebedrijf maakt nu met diezelfde ICT-partner een verdere digitaliseringsslag en kan op bijna alle afdelingen volledig papierloos werken.

Lees verder