0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

Op gesprek bij de aannemer over BIM

Blog-bimisbooming.png

BIM begint te leven bij de aannemers. Dit merken wij aan alles binnen het bedrijf. Waar BIM nog niet zo lang geleden als een ver-van-ons-bed-show werd gezien, mogen we nu geregeld aanschuiven bij aannemers om onze BIM oplossing te demonstreren. Een wereld van verschil binnen een jaar tijd! Wat zijn de hindernissen? En wanneer is het moment om met BIM te beginnen?

Aan tafel zitten we vaak samen met de BIM-managers, calculatoren, planners en werkvoorbereiders. Uit de gesprekken blijkt al snel dat wanneer bouwbedrijven eenmaal het 3d tekenen onder de knie hebben, plannen en calculeren op basis van het model logische vervolg stappen te zijn. Echter verschilt de mate waarin de aannemer hier aan toe is nog sterk. Waar de één zich nog aan het oriënteren is welk (teken) pakket het beste aansluit bij hun werkzaamheden, heeft de andere als doelstelling volgend jaar alle nieuwbouw projecten volledig uit te werken in BIM.

Hindernissen BIM
De meest gehoorde klacht, van de partijen die al aan het bim-men zijn, is het verschil in bruikbaarheid van het model dat is aangeleverd door derden. Dit hoeft niet te betekenen dat het model slecht is getekend, maar dat deze bijvoorbeeld onvolledig is gecodeerd of dat er verkeerde (geen) families zijn gebruikt. Een voorbeeld hiervan is het architectonisch model van de architect dat moet worden omgezet naar een bouwkundig model door de aannemer. Het moge duidelijk zijn dat het totale bouwwerk een verzameling is van deelmodellen.

Voor de aannemer betekent dit ofwel zelf het model aanvullen/uitwerken, of een bepaald teken- coderingsniveau weten af te dwingen bij de aanleverende partijen. Dit gaat nooit zonder slag of stoot, maar wanneer de partijen elkaar eenmaal hebben gevonden ligt een samenwerkingsverband voor de hand. Het valt op dat bij BIM trajecten sowieso veel met vaste partners wordt samengewerkt. 

Uiteraard worden er bij de startende partijen ook beren op de weg gezien. Denk aan het evalueren van geschikte softwarepakketten, het opleiden van het personeel, maken van vertaalslagen van de huidige processen, heroverwegen van de rollen, data-uitwisseling met externen, vergelijken van modellen en natuurlijk de investering die dit alles met zich mee brengt zonder te weten op wat voor termijn dit zich terugverdient. Vooral nu de bouw weer wat lijkt aan te trekken, schuilt hier het gevaar dat eventuele vervolg stappen worden uitgesteld.

Schouders eronder
Volgens mij is juist nu het moment om door te pakken. Om verschillende redenen. Enerzijds omdat je simpelweg meer werk kunt aannemen door efficiënter te werken. De tijd die je steekt in automatiseringsslagen verdient zich terug. Onthoud ook dat wanneer je blijft doen zoals je het doet, je altijd zult krijgen wat je krijgt. Anderzijds omdat het BIM proces nu wordt uitgerold binnen de bouwsector. Wanneer je nu niet inhaakt bestaat de kans dat je hier op termijn werk mee misloopt. Zoals gezegd vergt dit omschakelen tijd. Om 3D-tekenen goed onder de knie krijgen ben je zo een aantal jaar verder. Maar hiervoor heb je nu nog de gelegenheid! Design as Built modellen (LOD 500) worden nu (meestal) nog niet geëist door de opdrachtengever. Maar dat gaat veranderen.

Betreft de bezwaren, ja, het proces is op bepaalde vlakken nog niet optimaal en inderdaad, om dit onder de knie te krijgen kost dat tijd, energie en inspanning. Toch is de enige manier om hier gevoel bij te krijgen door de schouder eronder te zetten. Door gezamenlijke een virtueel gebouw neer te zetten waarbij nog wél fouten mogen worden gemaakt. Want volgens mij kunnen we het er over eens zijn dat wanneer de modellen en communicatie wel op orde zijn, iedere discipline hier van profiteert!

gerelateerde blogs

<b>BIM stappenplan</b>: in 6 stappen naar BIM

BIM stappenplan: in 6 stappen naar BIM

BIM is misschien wel hét containerbegrip geworden in de bouw als de gesprekken gaan over digitalisering. Al jaren wordt er volop geëxperimenteerd met verschillende toepassingen en wordt er veel over gesproken tijdens evenementen, branche-overleggen en onderzoeken. In een onderzoeksrapport van Bouwend Nederland die vorig jaar is verschenen, stond BIM stipt op nummer 1 als ontwikkeling die de komende jaren gemeengoed gaat worden. Wat BIM echter is, en hoe je concreet ermee aan de slag kunt, daar is echter minder duidelijkheid over. Daarom helpen wij je graag verder met dit stappenplan, met praktische handvatten om verbeteringen door te voeren in het proces. Zodat BIM echt gemeengoed kan gaan worden in je organisatie.

Van calculator naar <b>kostendeskundige</b>

Van calculator naar kostendeskundige

Onder invloed van BIM veranderen werkprocessen en daarmee de werkzaamheden van allerlei mensen in de bouw. Calculatoren bijvoorbeeld. Hun specialistische kennis kan grotendeels worden vastgelegd in een receptenbibliotheek. Maar dat wil niet zeggen dat hun werk verloren gaat, het wordt volgens mij juist leuker!

Realiseer <b>het beste idee</b> met <b>SE</b>

Realiseer het beste idee met SE

Binnenkort wordt een nieuwe versie van de Systems Engineering standaard (15288) gepubliceerd. En naast deze 2015 versie zal daarna ook een bijgewerkt Systems Engineering (=SE) handboek uitgegeven worden. Hieronder al vast een korte vooruitblik.

Evenementen

WEbinarKEesklein.jpg

Webinar | Metacom 2020: wat is er nieuw?

We ontwikkelen voortdurend aan het Metacom platform. Het platform bevat een aantal interessante verbeteringen en vernieuwingen waarmee jij makkelijker, slimmer én sneller kunt werken. Wat zijn de nieuwe toepassingen in Metacom 2020?

Lees verder

case studies

headerunited_newversion_mob_1.jpg

Geen enorme papierstroom, maar digitaal werken in Metacom

bekijk de case study

nieuws

header-instr-jan2021

Nieuwe instructievideo’s | Financieel, Bouwplaats en Fiatteringsroutes

Wij vinden het belangrijk dat je als gebruiker van Metacom goed en makkelijk je werkt kunt doen. Daarom maken we diverse instructievideo’s. Hiermee kun jij vlot aan de slag én kun je dus tijd kunt besparen.

Lees verder