0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

Aan de slag met digitaal factureren in Metacom

Digitaal_factureren_in_Metacom.png

Voor het schrijven van deze blog werd ik geïnspireerd door het volgende bericht: ‘Voor startende ondernemingen is digitale facturatie geen issue, de facturen worden per definitie in pdf formaat toegezonden. Wil je een papieren factuur, dan betaal je een toeslag van EUR 1,-- per factuur.’

In de pers en Social Media wordt er veel over digitaal factureren geschreven. Regelmatig lees je dan ook verhalen over hoeveel geld je kunt besparen per factuur. Waarom dus wachten om er mee aan de slag te gaan? Het wordt namelijk de hoogste tijd!

Eisen
Veel bouwbedrijven krijgen (of hebben) steeds meer te maken met aangepaste inkoopvoorwaarden van hun leveranciers, waarin zij van je eisen dat je jouw factuur voortaan in één pdf bestand dient aan te leveren. Naast het pdf bestand moet het eveneens worden voorzien van een XML bestand in een specifiek formaat (bijv. UBL 2.0, INSBOU003), zodat de factuur automatisch kan worden ingelezen in het boekhoudsysteem. Naast leveranciers, verlangen ook steeds meer overheden dat bedrijven op deze manier te werk gaan.

Oplossingen
Hier is dus direct de uitdaging van digitaal factureren: opdrachtgevers stellen steeds weer hun eigen eisen voor het ontvangen van de factuur. Hoe krijg je het nu dus voor elkaar, dat de verschillende opdrachtgevers precies die factuur in pdf en XML ontvangen welke door hen wordt geëist? Hiervoor zijn onder andere de volgende oplossingen tot je beschikking:

Digipoort
De facturen die gestuurd worden aan overheden, dienen via het loket ‘Digipoort’ te worden aangeboden. Let op, hier zijn specifieke eisen van toepassing waarvoor een intermediair (service billing provider) noodzakelijk is. Zij zorgen dat de factuur aan de specifieke eisen van de overheid voldoet, zodat de factuur correct wordt afgeleverd en de betaling voorspoedig kan verlopen.

Bouwend Nederland
Via het S@les in de bouw platform van Bouwend Nederland kun je facturen aan bedrijven in de bouwketen afleveren. Dit platform doet meer dan alleen het afleveren van de digitale inkoopfactuur. Zo kun je ook de orderbevestiging en pakbon via dit stramien laten verlopen.

Metacom
Naast bovenstaande (benodigde) platformen, hebben we er nu voor gezorgd dat ook Metacom (vanaf release 9.1, servicepack 5), digitaal factureren ondersteunt. Dit gaat als volgt in zijn werk:

Per opdrachtgever (ontvanger) kan worden vastgelegd hoe zij de factuur willen ontvangen, en in welk XML formaat. Er kan worden ingericht of de ontvangers één pdf bestand willen ontvangen, of een samengevoegd bestand van factuur en bijlages. Vervolgens wordt vastgelegd, hoe de aflevering dient plaats te vinden. Dit kan nog steeds per briefpost, via een e-mail, of met behulp van de S@les Server (van Bouwintegratie.nl) die de aflevering automatisch voor je doet. De S@les Server kan ook facturen bij de intermediair afleveren, die zij vervolgens afleveren bij Digipoort.

Op het moment dat een factuur vervolgens op definitief wordt gezet, gaat het proces in werking die leidt tot de gewenste factuur in de aflevervorm zoals is ingericht.

Ook aan jou als ontvanger is gedacht. Hiervoor is de B2B module in Metacom uitgebreid met de mogelijkheid om digitale facturen, welke in verschillende XML formaten (mapping per formaat) worden aangeleverd, te kunnen importeren. Handig, wat zo behoort het handmatig inkloppen van factuurinformatie in Metacom tot het verleden.

Wij zijn er klaar voor. Jij ook?

gerelateerde blogs

<b>S@les in de bouw standaard?</b> Maar ik krijg alleen maar maatwerk artikelen!

S@les in de bouw standaard? Maar ik krijg alleen maar maatwerk artikelen!

Een veelgehoorde constatering: “Leuk hoor die standaard berichten en standaard artikelen van S@les in de Bouw. Maar meer dan de helft van onze leveranties zijn unicaten. S@les in de Bouw heeft in het berichtenverkeer hier geen oplossing voor”.

<b>S@les in de Bouw</b>: de kip en het ei

S@les in de Bouw: de kip en het ei

Enkele jaren geleden zijn de berichtenstandaarden van S@les in de Bouw gepubliceerd. Er worden echter nog maar mondjesmaat facturen of pakbonnen via deze standaard verstuurd. Dit is eigenlijk raar omdat er al jaren grote behoefte bestaat om eindelijk eens van alle bonnen en papierwerk af te zijn in het inkoopproces in de bouw. Maar waarom stapt iedereen dan niet ‘en masse’ over op dit digitale berichtenverkeer?

Snel uw <b>Metacom</b>-processen <b>optimaliseren</b>?

Snel uw Metacom-processen optimaliseren?

Toen ik bijna 10 jaar geleden begon te werken bij VanMeijel was het werken met Metacom vooral heel erg administratief. In die tijd kreeg je de eerste smartphones, maar nog niet zoals we die nu kennen. Mobiel internet was er eigenlijk niet, hoogstens stuurde je een klein fotootje per MMS.

Evenementen

Webinar_materieelverhuur_klein

Webinar | Materieelverhuur in Metacom: een optimaal proces

Materiaal en materieel zijn kostbare activa binnen jouw organisatie. Dit wil je goed kunnen beheren, om het zo optimaal mogelijk in te zetten. Waar is het, wat kost het, wat zijn de opbrengsten? Optimaliseer daarom je materieelverhuur proces met Metacom.

Lees verder

case studies

Weverling gaat voor een optimale bedrijfsvoering met Metacom

bekijk de case study

nieuws

Recyclepro.artikel_(1)_.png

Veelzijdig familiebedrijf zet in op papierloos werken

Ruim twaalf jaar geleden al zette Reko Raalte de eerste stappen om met behulp van software van VanMeijel interne processen verder te stroomlijnen. Het veelzijdige familiebedrijf maakt nu met diezelfde ICT-partner een verdere digitaliseringsslag en kan op bijna alle afdelingen volledig papierloos werken.

Lees verder