0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

Massa procesinnovatie op maat voor bouwbedrijven

Blog-header-masscustomization.png

Vorige maand verscheen een rapport over technologische ontwikkelingen in de bouw. Onderzoeksbureau ING Economische Bureau komt tot de hoofdconclusie dat standaardisering geen oplossing is voor de bouw, maar dat massaproductie op maat de toekomst is. De bouw moet zich richten op procesinnovatie in plaats van productinnovatie. Bij het lezen van dit rapport moest ik direct terugdenken aan de stappen die VanMeijel afgelopen jaren heeft gemaakt.

Trends
Als we naar de technologische ontwikkelingen kijken voor de bouwsector, dan zien we dat er ontzettend veel mogelijkheden zijn. Mogelijkheden die kunnen zorgen voor een hogere kwaliteit werk tegenover minder kosten. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe technologieën zoals 3D printing, internet of things en big data. Deze technologieën zijn beschikbaar, maar zien we nog beperkt terug in de dagelijkse bouwpraktijk. Als we de bouwsector sterk willen verbeteren is dus noodzakelijk om deze nieuwe technologieën toe te passen!

Standaard software
Maar waarom worden de genoemde technologieën nog maar mondjesmaat toegepast? De crux zit in het feit dat bouwprojecten vragen om heel veel flexibiliteit. Elk bouwproject is uniek, waardoor het lastig is om de processen die komen kijken bij het realiseren van een bouwwerk te standaardiseren. Terwijl standaardisatie wel juist kan zorgen voor het terugdringen van kosten. Met deze gedachte werd en wordt nog steeds veel standaard software ontwikkeld.

Zo hebben wij ongeveer 3 jaar geleden het product Site Assist gelanceerd. Een nieuw product met veel nieuwe technologieën voor standaard processen zoals urenregistratie, werkopdrachten en inkoop. Ondanks het inspelen op trends waar de bouwsector om vraagt bleek Site Assist geen lang bestaan gegund. De standaard processen bleken namelijk al snel allerlei maatwerk aanpassingen nodig te hebben om goed gebruikt te kunnen worden door onze klanten. Kortom, de flexibiliteit ontbrak om deze processen tot een maatpak te maken.

De ommekeer: massa proces innovatie op maat
Met de ervaringen van Site Assist op zak hebben we hard gewerkt aan een nieuw product. Dit product moest veel flexibeler zijn dan Site Assist én gebruik maken van de laatste technologieën. De gedachte hierachter is om zowel de kracht van maatwerk (processen geheel op maat) als de voordelen van standaardisatie (niet telkens opnieuw het wiel hoeven uit te vinden) te bundelen. Met deze combinatie kan pas echt worden gezorgd voor proces innovaties. We hebben daarom besloten geen standaard product te bouwen, maar een platform te ontwikkelen waarmee je (zelf) bedrijfsprocessen kunt modelleren. Door processen te modelleren in plaats van te programmeren kunnen processen snel en eenvoudig op maat worden gemaakt. Maatwerk proces innovatie dus, exact zoals het ING Economische Bureau schetste in haar rapport.

Metacom Online
Dit product, Metacom Online, hebben we gelanceerd op VanMeijel Next 2015. Metacom Online bestaat uit een generieke module die de naam BizzStream draagt met daarnaast allerlei specifieke modules. Het is te vergelijken met lego: door de combinatie van specifieke en generieke stukjes zijn de mooiste bouwwerken te creëren. Procesinnovatie op maat is hiermee beschikbaar voor iedereen!

gerelateerde blogs

Een <b>nieuwe fase</b> in onze geschiedenis

Een nieuwe fase in onze geschiedenis

Dit jaar bestaat VanMeijel 29 jaar. We kunnen terugkijken op een succesvolle historie. We zijn in drie decennia gegroeid van een eenmansbedrijf met een calculatieoplossing naar een organisatie die voor ongeveer tweehonderdvijftig bedrijven een groot deel van hun bedrijfsautomatisering verzorgt. Dagelijks werken er nu zo’n tienduizend mensen met Metacom.

<b>5 tips</b> voor het succesvol registreren van <b>uren</b> in de bouw

5 tips voor het succesvol registreren van uren in de bouw

In de bouw wordt dagelijks veel tijd besteed aan het voorbereiden, realiseren en onderhouden van bouwwerken. Het is dus belangrijk om al deze uren zo slim mogelijk in te zetten. Daarom registreren we op grote schaal onze uren om inzicht te krijgen of de uren effectief zijn besteed. In de meest ideale situatie zijn deze gegevens altijd beschikbaar, correct en volledig. In de praktijk valt dit tegen, en wordt urenregistratie gezien als een vervelende administratieve last. Er valt nog een hoop te verbeteren aan urenverantwoording om dit echt succesvol te maken.

Evenementen

Webinar_Header_Essentials_klein

Webinar | Digitaal bouwen nu ook voor MKB bedrijven

Als ondernemer in de bouw of infra heb je dagelijks te maken met verschillende uitdagingen. Projecten worden steeds gecompliceerder en opdrachtgevers stellen steeds meer eisen. Daarnaast leven we in een tijd waarin technologische vooruitgang overgaat in de hoogste versnelling. Digitale toepassingen spelen een steeds grotere rol in alles wat we doen en wat we realiseren. Ook in de bouw.

Lees verder

case studies

Header_vanlenthedalfsen_klantcase

‘In control’ met digitale werkbonnen

bekijk de case study

nieuws

Vink_live_Vanmeijel

Nieuwe B.V. zelfde ERP: Vink Aannemingsmaatschappij B.V. nu ook live met Metacom

Vink is niet gewoon één bedrijf. De Vink Holding bevatte tot kort geleden een afvalverwerkingsbedrijf, een transportbedrijf, een aannemingsbedrijf, een Milieutechnisch Adviesbureau, betonbedrijf én installatiebedrijf. Per afgelopen 1 juli gingen de aannemingsmaatschappij en het milieutechnisch adviesbureau op eigen voet verder. En daar hoort ook een nieuwe ICT omgeving bij.

Lees verder