0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

Massa procesinnovatie op maat voor bouwbedrijven

Vorige maand verscheen een rapport over technologische ontwikkelingen in de bouw. Onderzoeksbureau ING Economische Bureau komt tot de hoofdconclusie dat standaardisering geen oplossing is voor de bouw, maar dat massaproductie op maat de toekomst is. De bouw moet zich richten op procesinnovatie in plaats van productinnovatie. Bij het lezen van dit rapport moest ik direct terugdenken aan de stappen die VanMeijel afgelopen jaren heeft gemaakt.

Trends
Als we naar de technologische ontwikkelingen kijken voor de bouwsector, dan zien we dat er ontzettend veel mogelijkheden zijn. Mogelijkheden die kunnen zorgen voor een hogere kwaliteit werk tegenover minder kosten. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe technologieën zoals 3D printing, internet of things en big data. Deze technologieën zijn beschikbaar, maar zien we nog beperkt terug in de dagelijkse bouwpraktijk. Als we de bouwsector sterk willen verbeteren is dus noodzakelijk om deze nieuwe technologieën toe te passen!

Standaard software
Maar waarom worden de genoemde technologieën nog maar mondjesmaat toegepast? De crux zit in het feit dat bouwprojecten vragen om heel veel flexibiliteit. Elk bouwproject is uniek, waardoor het lastig is om de processen die komen kijken bij het realiseren van een bouwwerk te standaardiseren. Terwijl standaardisatie wel juist kan zorgen voor het terugdringen van kosten. Met deze gedachte werd en wordt nog steeds veel standaard software ontwikkeld.

Zo hebben wij ongeveer 3 jaar geleden het product Site Assist gelanceerd. Een nieuw product met veel nieuwe technologieën voor standaard processen zoals urenregistratie, werkopdrachten en inkoop. Ondanks het inspelen op trends waar de bouwsector om vraagt bleek Site Assist geen lang bestaan gegund. De standaard processen bleken namelijk al snel allerlei maatwerk aanpassingen nodig te hebben om goed gebruikt te kunnen worden door onze klanten. Kortom, de flexibiliteit ontbrak om deze processen tot een maatpak te maken.

De ommekeer: massa proces innovatie op maat
Met de ervaringen van Site Assist op zak hebben we hard gewerkt aan een nieuw product. Dit product moest veel flexibeler zijn dan Site Assist én gebruik maken van de laatste technologieën. De gedachte hierachter is om zowel de kracht van maatwerk (processen geheel op maat) als de voordelen van standaardisatie (niet telkens opnieuw het wiel hoeven uit te vinden) te bundelen. Met deze combinatie kan pas echt worden gezorgd voor proces innovaties. We hebben daarom besloten geen standaard product te bouwen, maar een platform te ontwikkelen waarmee je (zelf) bedrijfsprocessen kunt modelleren. Door processen te modelleren in plaats van te programmeren kunnen processen snel en eenvoudig op maat worden gemaakt. Maatwerk proces innovatie dus, exact zoals het ING Economische Bureau schetste in haar rapport.

Metacom Online
Dit product, Metacom Online, hebben we gelanceerd op VanMeijel Next 2015. Metacom Online bestaat uit een generieke module die de naam BizzStream draagt met daarnaast allerlei specifieke modules. Het is te vergelijken met lego: door de combinatie van specifieke en generieke stukjes zijn de mooiste bouwwerken te creëren. Procesinnovatie op maat is hiermee beschikbaar voor iedereen!

gerelateerde blogs

Een <b>nieuwe fase</b> in onze geschiedenis

Een nieuwe fase in onze geschiedenis

Dit jaar bestaat VanMeijel 29 jaar. We kunnen terugkijken op een succesvolle historie. We zijn in drie decennia gegroeid van een eenmansbedrijf met een calculatieoplossing naar een organisatie die voor ongeveer tweehonderdvijftig bedrijven een groot deel van hun bedrijfsautomatisering verzorgt. Dagelijks werken er nu zo’n tienduizend mensen met Metacom.

<b>5 tips</b> voor het succesvol registreren van <b>uren</b> in de bouw

5 tips voor het succesvol registreren van uren in de bouw

In de bouw wordt dagelijks grote hoeveelheden uren besteed aan het voorbereiden, realiseren en onderhouden van bouwwerken. Het is dus belangrijk om deze uren zo slim mogelijk in te zetten. Daarom registreren we op grote schaal onze uren om inzicht te krijgen of de uren effectief zijn besteed. In de meest ideale situatie zijn deze gegevens altijd beschikbaar, correct en volledig. In de praktijk valt dit tegen, en wordt urenregistratie gezien als een vervelende administratieve last. Er valt nog een hoop te verbeteren om urenverantwoording echt succesvol te maken.

Waarom verlopen <b>informatiestromen</b> niet <b>optimaal</b>?

Waarom verlopen informatiestromen niet optimaal?

In de bouw worden elke dag grote hoeveelheden informatie verwerkt. Op kantoor én op de bouwplaats: overal wordt informatie bekeken, gewijzigd en toegevoegd. In de meest ideale situatie is die informatie altijd beschikbaar, correct en volledig. In de praktijk loopt de informatieverwerking vaak niet zo soepel en valt er nog een hoop te verbeteren.

evenementen

Webinar | Automatisch installeren van VanMeijel producten

Bij VanMeijel willen we graag onze producten, zoals Metacom+, automatisch opleveren. Automatisch opleveren biedt vele voordelen voor de klant en voor ons.

Lees verder

case studies

Van Werven realiseert zelf procesinnovaties met Metacom Online

bekijk de case study

nieuws

Hoe wij ons voorbereiden op ISO 27001

Door de sterk toenemende uitwisseling van informatie via het web en de integratie van verschillende apparaten, worden de eisen die gesteld worden aan de veiligheid van informatie steeds belangrijker. Daarom steken steeds meer veiligheidsmaatregelen en -regels de kop op. Het is geen optie om daar niet mee aan de slag te gaan. Ook bij VanMeijel willen we onze omgevingen, software en de integraties bij klanten veilig waarborgen. Om deze reden zijn wij bezig met de ISO 27001 norm: een nieuwe standaard voor informatiebeveiliging.

Lees verder