0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

Machine Learning lonkt naar toekomst van de bouw

Bedrijven worden meer dan ooit uitgedaagd door technologie. We digitaliseren, koersen op big data en proberen de risico’s van processen zo klein mogelijk te maken. Ook bij VanMeijel zijn we continu aan het innoveren. Innovaties waarmee bouwbedrijven de volgende stap kunnen zetten naar een volledig digitaal bouwproces. Eén van de technologieën in ontwikkeling is Machine Learning. Waar staat Machine Learning voor, wat doen we er mee bij VanMeijel en het belangrijkst: hoe kan dit bijdragen aan de bouw?

Zelflerende systemen zijn overal
In deze blog hebben we de belangrijkste ontwikkelingen rondom digitaal bouwen al eens genoemd. Machine Learning, een zelflerend systeem gericht op het vinden van patronen en verbanden in grote hoeveelheden data, is hier één van. Tegenwoordig maakt men, vaak onbewust, steeds meer gebruik van zelflerende systemen. Een voorbeeld is iPhone’s spraakherkenningsapplicatie ‘Siri’ of het algoritme achter social media dat de tijdlijn afstemt op jouw persoonlijke interesses. Een ander voorbeeld is de zelfrijdende auto, waarbij de auto middels Machine Learning leert wat de beste actie is in bepaalde situaties.

Data is waardevol!
Machine Learning begint bij data. Steeds meer bedrijven houden data bij, maar realiseren zich lang niet altijd hoe waardevol deze data is. Machine Learning kan uit deze grote hoeveelheden data, oftewel ‘Big Data’ patronen en verbanden halen. Dit gebeurt met behulp van een algoritme. Het algoritme kijkt naar de input en de bijbehorende output. Aan de hand hiervan zoekt het algoritme naar bepaalde associaties of bouwt het een model op basis van de onderliggende eigenschappen van patronen. Deze fase, waarin een computer leert, wordt de trainingsfase genoemd. Na deze fase is het mogelijk om op basis van nieuwe input realtime of toekomstige voorspellingen te doen.

Tijdsbesparing door slimme werkbonnen
Momenteel zijn we bij VanMeijel aan het kijken hoe Machine Learning het werkbonnenproces kan verbeteren. In veel bouwbedrijven worden werkbonnen bijgehouden om bijvoorbeeld te registreren hoeveel uur een medewerker aan een project heeft gewerkt. Dit is vaak een tijdrovende en repeterende klus. Niet alleen voor de medewerker zelf, maar ook voor de administratie die deze werkbon controleert en goed- of afkeurt. Dat moet makkelijker kunnen: daarom onderzoeken we hoe het handmatig keuren van werkbonnen geautomatiseerd kan worden. Zo worden werkbonnen als het ware automatisch geclassificeerd als ‘goed’ of ‘fout’.

Bouwen met Machine Learning
Het werkbonnenproces is een voorbeeld waarbij velden automatisch worden geclassificeerd vanuit opgebouwde data. Hiernaast bevat Machine Learning nog tal van mogelijkheden waarmee de bouw tot nieuwe inzichten kan komen. Denk aan:

  • Machines die sensoren bevatten waarmee ze gevaarlijke situaties kunnen voorspellen;
  • Slimme systemen die gebruikt kunnen worden om bouwprocessen te stroomlijnen door de downtime van apparatuur te minimaliseren en de veiligheid te optimaliseren;
  • Voorspellingen wanneer onderhoud nodig is van bijvoorbeeld bouwmateriaal.

Een ethische puzzel voor de toekomst
Kortom, de toekomst biedt veel perspectief voor Machine Learning. Technologische vooruitgang gaat daarbij ontzettend snel: de smartphone van tegenwoordig heeft al meer rekenkracht dan het hele controlecentrum van de eerste bemande ruimtevluchten bij elkaar. Waar veel systemen al accurater en sneller zijn dan de gewone mens, zullen nieuwe ontwikkelingen van Machine Learning het mogelijk maken om nog complexere voorspellingen te doen.

Wat overblijft is een ethische puzzel die opgelost dient te worden. Wat er zal bijvoorbeeld gebeuren wanneer systemen zelf andere zelflerende systemen kunnen genereren? Dat blijft een speculatie. Eén ding is wel zeker: bedrijven die niet meegaan in deze trend, zullen achterlopen op hun concurrenten die dit wél doen.

Deze blog is geschreven door Lisanne Sijtsma en Leon Pater, applicatiespecialisten Machine Learning bij Maxedy. 

 

gerelateerde blogs

<b>Digitaal bouwen:</b> de belangrijkste ontwikkelingen op een rij

Digitaal bouwen: de belangrijkste ontwikkelingen op een rij

“Alle bedrijven worden softwarebedrijven,” zo begint de Cobouw special Bouw & ICT. Ja, ook in de bouw. Alles gaan we digitaliseren via het internet, we koersen op big data en proberen met allerlei programma’s en apps de risico’s van processen zo klein mogelijk te maken. Digitalisering, het is een hot issue: net als BIM en ketenintegratie. Welke kansen doen zich voor?

Hoe de ‘burger-ontwikkelaar’ <b>innovatie</b> drijft

Hoe de ‘burger-ontwikkelaar’ innovatie drijft

Afgelopen voorjaar heb ik van de Hartstichting een training reanimeren gehad. In het FC Groningen stadion, samen met driehonderd andere mensen. Tijdens de training ben ik aangemeld als burgerhulpverlener. Ondanks dat ik als burgerhulpverlener een amateur ben, kan ik wel een belangrijke rol spelen.

Evenementen

Webinar | Tips & tricks middelenplanning | Deel 2

We werken continu aan verbeteringen voor de middelenplanning in Metacom. Na een eerste webinar vol tips & tricks, staan we tijdens deze tweede webinar stil bij nog meer nieuwe ontwikkelingen én geven we je verdere handvatten om meer uit het gebruik van het planbord te halen.

Lees verder

case studies

Van Werven realiseert zelf procesinnovaties met Metacom Online

bekijk de case study

nieuws

Next 2018: dit gaan onze gastsprekers jou laten zien over digitaal bouwen

Digitaal bouwen: dat is waar Next 2018 om draait. Op dinsdag 13 november nemen verschillende specialisten en mensen uit de praktijk je mee in de mogelijkheden van digitaal bouwen. Digitalisering van het bouwproces leidt tot betere resultaten. Hoe? Dat laten we je zien met concrete voorbeelden uit de praktijk. De gastsprekers van Next 2018 vertellen het je zelf.

Lees verder