0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

Kleine stappen? Grote resultaten | Cobouw column

Blog-GroteReslutaten

42.195 meter. Dat is de afstand die ik ging hardlopen. Een hele marathon. Om dit te kunnen heb ik moeten trainen, want ik ben niet super sportief. Wat niet iedereen weet is dat het trainen voor een marathon, voor veel lopers begint met een intervaltraining van één minuut hardlopen, twee minuten wandelen. En dat dan tien keer. Een half uur trainen, waarvan je maar tien minuten hard loopt. Een beetje slappe hap dus...

De afgelopen tijd heb ik met veel mensen gesproken over hardlopen. Wat ik gemerkt heb is dat het hardlopen zelf niet het moeilijkste is voor mensen die willen beginnen met hardlopen. Waar de meeste mensen de grootste moeite mee hebben is klein beginnen. Een trainingsschema pakken en je daar aan houden. Ze zeggen dan: “Ik kan best meer. Ik wil niet drie keer per week een klein stukje lopen, ik wil direct in een keer vijf of tien kilometer lopen”. Het kiezen en volgen van een schema voelt voor veel mensen als falen. Het gevoel dat als je een schema gebruikt iemand anders gaat bepalen wanneer, hoe vaak en hoe ver je loopt. Het gevoel dat je de controle uit handen geeft. Het gevoel dat je niet snel genoeg gaat of dat je niet sterk genoeg bent. 

Dus gaan veel hardlopers zonder trainingsschema aan de slag. Vaak met als gevolg dat ze drie maanden later nog steeds niet lekker tien kilometer kunnen hardlopen, meestal omdat ze een blessure hebben opgelopen of niet de structuur van drie keer trainen in de week hebben aangehouden. Terwijl het gewoon een natuurwet is: je lichaam moet rustig wennen en zich aanpassen aan de belasting van hardlopen. Mentaal de knop omzetten en deze wet accepteren is lastig. Want ik kan echt nog wel tien minuten langer, of drie kilometer verder…

“Klein beginnen voelt voor veel mensen als falen. Maar gedragsverandering kost nou eenmaal tijd”

In IT-projecten zie ik regelmatig overeenkomsten. We willen te veel, in te grote stappen. Want het doel dat we willen bereiken is groot en ver weg. Omdat we het belangrijk vinden willen we snel en hebben we het idee dat we met gestructureerde kleine stappen niet snel genoeg gaan. Met als mogelijk gevolg organisatorische ‘blessures’ en minder mogelijkheden om aan te passen aan veranderende omstandigheden. Want ook hier zijn natuurwetten van kracht, zoals: we kunnen niet vooraf alles overzien en moeten dus tijdens een project bijsturen. En: IT-projecten gaan gepaard met gedragsverandering en gedragsverandering kost tijd. 

In de IT hebben we daar wat op gevonden: de agile-aanpak. Een gestructureerde aanpak die er voor zorgt dat je in kleine stappen, grote resultaten kunt halen en tegelijkertijd wendbaar blijft. Het voelt misschien tegennatuurlijk, maar dat voelt het met hardlopen ook. En toch stond ik op 20 oktober 2019 goed voorbereid aan de start in Amsterdam.

Deze column is gepubliceerd in de Cobouw van 5 november 2019. 

gerelateerde blogs

Wat zou de <b>‘bedrijvendokter’</b> adviseren aan <b>de bouw?</b> | <b>Cobouw column</b>

Wat zou de ‘bedrijvendokter’ adviseren aan de bouw? | Cobouw column

Afgelopen week zag ik op RTL-Z een programma over ondernemers, die door een ‘bedrijvendokter’ geholpen worden bij het verbeteren van hun bedrijf. De betreffende onderneemster verkocht make-up producten. Het bleek dat de productie en het verpakken van een potje nagellak haar € 2,05 kostte en de verkoopprijs € 9,90 was. Dat is best een aardige marge, werd er gezegd. Het bedrijf draaide ongeveer 15% winst en toch waren ze niet tevreden. In de bouw dromen we natuurlijk van dat soort cijfers. Maar wat zou zo’n bedrijvendokter de bouw adviseren?

Evenementen

WEbinarKEesklein.jpg

Webinar | Metacom 2020: wat is er nieuw?

We ontwikkelen voortdurend aan het Metacom platform. Het platform bevat een aantal interessante verbeteringen en vernieuwingen waarmee jij makkelijker, slimmer én sneller kunt werken. Wat zijn de nieuwe toepassingen in Metacom 2020?

Lees verder

case studies

headerunited_newversion_mob_1.jpg

Geen enorme papierstroom, maar digitaal werken in Metacom

bekijk de case study

nieuws

header-instr-jan2021

Nieuwe instructievideo’s | Financieel, Bouwplaats en Fiatteringsroutes

Wij vinden het belangrijk dat je als gebruiker van Metacom goed en makkelijk je werkt kunt doen. Daarom maken we diverse instructievideo’s. Hiermee kun jij vlot aan de slag én kun je dus tijd kunt besparen.

Lees verder